Printer Friendly Version Сусрет са полазницама програма менторства НПО „J-Win“ и студентима Универзитета Аојама Гакуин (15. мај 2024. године) @ 17 May 2024 08:59 AM
 
У Амбасади је 15. маја организован нови сусрет амбасадорке Ковач са полазницама програма менторства за пословне жене НПО „J-Win“, овог пута у сарадњи са Универзитетом Аојама Гакуин.
 
Поред Кјоко Окутани из „Deloitte Touche Tohmatsu LLC“ и Ајуми Шигитани из „Tokyo Gas Co. iNet2, дискусији на тему унапређења родне равноправности у политици и привреди су се, другу годину заредом, прикључили два професора и 11 студената поменутог Универзитета, који има Споразум о сарадњи са Универзитетом у Београду.
 
У уводном обраћању, амбасадорка Ковач се захвалила на учешћу студената, имајући у виду да је размена мишљења у Амбасади организована управо са идејом подршке грађењу њихових будућих каријера и јачању улоге младих у друштву. Говорила је о циљевима програма менторства „J-Win“, као и о напретку и резултатима Србије на плану постизања родне равноправности као Одрживог циља 5.
 
У динамичној дискусији која је уследила, полазнице програма су пренеле своја искуства и изазове са којима су се суочавале током напредовања у каријери. Такође су указале на актуелне праксе, политике и случајеве из корпоративног света у одговору на потребу већег оснаживања жена у јапанском друштву. Студенти су представили су своја запажања и искуства из породичног, друштвеног и академског окружења. Интересовали су се узрочнике родне неједнакости на глобалном и националном плану, затим за актуелне прилике у српској дипломатији и друштву у контексту оснаживања жена, као и за постојећа системска решења против родне дискриминације, и у циљу подршке равнотежи између посла и породице.