| |     日本語 | english  
Naslovna
Посета Јапану делегације Олимпијског комитета Србије и потписивање Меморандума о сарадњи са градом Фуђими (27. новембар 2018. године)

Делегација Олимпијског комитета Србије на челу са председником Божидаром Маљковићем током боравка у Токију ради учешћа на Генералној скупштини Асоцијације националних олимпијских комитета (ANOC) и састанака са Организационим комитетом ОИ у Токију 2020 посетила је Амбасаду 27. новембра и са амбадором Ненадом Глишићем разменила мишљења и информације о предстојећим Олимпијским играма у Токију. У саставу петочлане делегације били су и потпредседник Жарко Зечевић, генерални секретар Ђорђе Вишацки, извршни директор Дамир Штајнер и менаџер међународних програма Милош Миленковић. 

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је са представницима града Фуђими, града-побратима Шапца, у Амбасади потписао Меморандум о сарадњи између ОКС и Фуђимија и истакао да се на овај начин српским спортистима из појединих екипних спортова, као и неких борилачких спортова, отвара могућност да пред саме игре имају место за припреме, што укључује и неопходни период аклиматизације. Представници Фуђимија захвалили су се у име градоначелника и становника града и изразили наду да ће, након добијања регистрације као града домаћина код Владе Јапана, њихови грађани имати много више прилика за упознавање са Србијом, као и за пружање подршке нашим спортистима уочи и током ОИ 2020. године. Посета амбасадора Ненада Глишића граду Хофу (24-26. новембра 2018. године)

Амбасадор Ненад Глишић је између 24. и 26. новембра посетио град Хофу, домаћина одбојкашке репрезентације Србије пред Олимпијаду у Токију 2020. године. Током посете, амбасадор је са градоначелником Јутаком Икедом присуствовао традиционалном фестивалу Хадакабо, а на свечаном пријему је одржао презентацију о Србији и односима Србије и Јапана, уз посебан акценат на посету јапанског премијера Абеа Србији у јануару 2018. године. 


Opširnije...
Концерт за везу јапанске и српске музике у Амбасади (22. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 22. новембра пред препуном салом са око осамдесет званица одржан Концерт за везу јапанске и српске музике на коме су наступиле Фумико Такешта (хармоника) и Татара Токи (шинобуе, традиционална јапанска флаута). Поред јапанских композиција на програму су биле и наше композиције Зов шумадије, Влашка игра, Меракли чочек, Ој, Мораво, Нова Зајечарка, Бањски чачак, а публици су подељена објашњења песама на јапанском. У извођењу јапанске композиције Hana Wa Saku (Flowers Will Bloom) настале у знак подршке опоравку Јапана после земљотреса и цунамија 2011. године, као и Колубарског веза, уметницама се придружила и Ецуко Цунозаки (виолина). Трио је такође извео и песму Едерлези. У извођењу композиције Април у Београду уметницама се придружио и амбасадор Ненад Глишић на гитари. Концерт је окончан заједничким извођењем Тамо далеко при чему се певању прикључила и публика којој су речи подељене унапред. 


Opširnije...
Филм „Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића на Меиђи универзитету (21. новембар 2018. године)

На Факултету за друштвене науке угледног токијског Меиђи универзитета, у сарадњи са министарствима спољних послова и културе и информисања Србије, Амбасада је 21.  новембра представила филм „Дуго путовање у рат“ аутора Милоша Шкундрића (Paradox film) за око педесет студената овог факултета. Професор Коићи Тојокава са Одсека за историју и географију Факултета за друштвене науке је у најави филма истакао да ће студенти имати прилику да се упознају са низом догађаја на међународној сцени који су, као што и наслов самог филма каже, били увертира у догађаје који ће касније уследити. 


Opširnije...
Промоција књиге „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ на јапанском језику у Амбасади (9. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки у Амбасади је 9. новембра одржана промоција књиге на јапанском језику „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ Јелене Јеремић. Књигу је објавила јапанска издавачка кућа Буна но мори и од 5. децембра ове године ће бити у продаји широм Јапана. Издавање књиге је омогућила Асоцијација за промоцију музичке сарадње, а Амбасада је пружила подршку кроз организацију различитих активности на којима су прикупљана финансијска средства, помоћ у преводу текстова, саветима и другом. 


Opširnije...
Концерт пијанисте Ивана Башића у Амбасади (6. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 6. новембра пред препуном салом са око деведесет званица одржан веома успешан концерт младог српског пијанисте Ивана Башића. Иван Башић ове године учествује на једном од десет најпрестижнијих међународних такмичења за пијанисте Hamamatsu International Piano Competition. Концерт у Амбасади је био прилика да се млади пијаниста први пут упозна са јапанском публиком и да му она пружи подршку пред такмичење. На програму концерта су била дела Бетовена, Шопена, Прокофјева, Равела, Дебисија, Паганинија и српског композитора, диригента и пијанисте проф. Александра С. Вујића (Токата из Три комада за клавир оп. 83, иначе дела посвећено Ивану Башићу и његовој професорки Невени Поповић). 


Opširnije...
Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане (30. октобар 2018. године)

У сарадњи са Japan Association of Second Life Service (JASS) у Амбасади је 30. октобра одржана презентација о Србији за четрдесет чланова овог удружења. Реч је о удружењу које окупља грађане обично старије од 60 година и пензионере и за њих организује различите врсте активности, укључујући упознавање са различитим земљама као могућим дестинацијама за туристичка путовања. 


Opširnije...
Школски оброк са српском храном у Фуђими, граду-побратиму Шапца (23. октобар)

У основим и средњим школама јапанског града Фуђими, града-побратима Шапца, 23. октобра је организовано служење српске хране за школски оброк у основним и средњим школама. Храна је направљена према рецептима достављеним из Амбасаде, а служена је у оквиру иницијативе града Фуђими да буде регистрован као град-домаћин спортиста из Србије у оквиру пројекта Владе Јапана „Host Town“ уочи олимпијских и параолимпијских игара у Токију 2020. године. У школама су служени пуњене паприке, пилећи паприкаш,  пљескавице и руска салата.  Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије у Јокохами освојила златну медаљу и титулу првака света (20. октобар 2018. године)

Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије освојила је златну медаљу и титулу првака света на XVIII Светском првенству 2018 у Јапану.

Србија је 20. октобра 2018. године у финалу у Јокохами савладала Италију са 3:2, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19 и 15:12, после 117 минута игре.


Opširnije...
Презентација Србије у нижој средњој школи Ебара Даи-1 у Токију (12. октобар 2018. године)

На позив ниже средње школе Ебара Даи-1 из токијске општине Шинагава, на којој се налази и Амбасада, представници Амбасаде Јелена Николић и Тијана Нагато су 12. октобра одржали презентацију Србије за сто седамдесет ученика другог разреда школе (еквивалент осмог разреда основне школе у Србији).

Општина Шинагава такође је објавила вест о посети школи 


Opširnije...
Презентација споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за чланове Унеско асоцијација из Токија (11. октобар 2018. године)

Амбасада је 11. октобра организовала презентацију споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за око 60 гостију чланова и пријатеља Унеско асоцијација са седиштем у разним општинама Токија.


Opširnije...
Представљање обичаја славе за чланове токијског Међународног центра уметника (2. октобар 2018. године)

Амбасада је 2. октобра заједно са невладином организацијом Међународни центар уметника (International Artists Center/IAC) представила обичаје српске славе за око четрдесет гостију.


Opširnije...
Свечано отварање изложбе дечјег сликарства Јапан-Србија у граду Ићиномија (20. септембар)

У граду Ићиномија у префектури Аићи 20. септембра је у музеју Сецуко Мигиши свечано отворена изложба цртежа деце из Србије и Јапана узраста од 5 до 18 година на тему четири годишња доба коју је организовала јапанска невладина организација „Међународно удружење за дечју уметност“ (International Kids Art Association/IKA). 

Отварању изложбе присуствали су председница IKA Наоми Ишикава, градоначелник Ићиномије Масајасу Накано и министар саветник у Амбасади Ивана Голубовић Дубока. На отварању су уручене и награде деци из Србије - Анастасија Митровић, Кристина Челикић, Софија Морача, Душан Ненадић и Тијана Перић. Изложба траје до 25. септембра.


Opširnije...
Презентација Србије за чланове компаније Toa Group (13. септембар 2018. године)

На иницијативу јапанске компаније „Toa Group“ у просторијама Амбасаде смо 13. септембра организовали презентацију Србије и српских вина за око 120 запослених у предузећима која чине ову јапанску компанију (испорука гаса, реновирање стамбених јединица, производња козметичких и средстава личне хигијене, прехрамбени производи). Догађају су такође присуствовали представници компаније Јазаки која је прошле године отворила фабрику у индустријској зони у Шапцу, као и представници телевизије Канагава са седиштем у Јокохами где се налази и седиште Тоа групе.


Opširnije...
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади (4. септембар 2018. године)

На иницијативу Друштва Јапан-Србија и у сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки у Амбасади смо 4. септембра за чланове Друштва организовали представљање кухиње и хране куване по рецептима јела служених на двору римских императора. У поздравним говорима председника Друштва Јапан-Србија амбасадора Тадаши Нагаија и амбасадора Глишића је истакнуто да је значајан број римских императора рођен у Србији, уз препоруку гостима да приликом путовања у Србију обиђу и римске локалитете, укључујући Виминацијум и Гамзиград. 

Јапански аутор Масаши Ендо, који је прошле године објавио књигу на јапанском језику „Храна из давнина“, за око 25 присутних гостију одржао је предавање на тему хране древних Римљана, са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај овог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. Након предавања, у пратњи музике из доба Римског царства, гостима је представљена и послужена храна кувана по рецептима јела служених на двору римских императора коју је спремио Масаши Ендо. Гости су такође имали прилику да пробају вино Tribus Villa Prokupac аутохтоног српског грожђа прокупац винарије Топлички виногради. Промоција Србије у Хофу, граду домаћину одбојкашке репрезентације Србије (28. и 29. август 2018. године)

На позив града Хофу у префектури Јамагући, који је регистрован као град-домаћин одбојкашке репрезентације Србије у иницијативи Владе Јапана „Host Town“ пред олимпијске и параолимпијске игре 2020, секретарица амбасадора Тијана Нагато је  28 и 29. августа одржала час прављења колача за ученике основних школа из Хофуа и њихове родитеље. Након упознавања са основим информацијама о Србији и српској кухињи,  на часу прилагођеном дечјем узрасту у просторијама основне школе Мигита деца су са родитељима у групама правила рафаело куглице. Час, коме је присуствовало двадесет пет учесника, снимала је и кабловска телевизија Јамагући префектуре која је истог дана емитовала извештај у вечерњем информативном програму.
 


Opširnije...
Промоција Србије у Токију - штанд Амбасаде на летњем Ои фестивалу (25. август 2018. године)

Амбасада је осму годину за редом 25. августа имала национални штанд на популарном летњем фестивалу који организују општина Шинагава и Друштво пријатељства ове општине. Међу излагачима на Ои фестивалу су биле и друге дипломатске мисије које се налазе на територији општине укључујући Бразил, Перу, Индонезију, Швајцарску, Замбију, Мали. Наш штанд је посетио велики број људи који су се први пут сусрели са сазнањима о Србији, јапански пријатељи наше земље и поједини представници дијаспоре.


Opširnije...
Промоција књиге Хлеб и дивље јагоде професорке Кајоко Јамасаки у Амбасади (7. август 2018. године)

У Амбасади је 7. августа одржана промоција књиге на јапанском језику Хлеб и дивље јагоде (разговор о рату кроз храну) професорке Филолошког факултета Универзитета у Београду Кајоко Јамасаки у издању издавачке куће Кеисо Шобо (мај 2018).


Opširnije...
Посета Амбасади ученика основних школа из Фуђимија, града-побратима Шапца (2. август 2018. године)

У оквиру сарадње са Фуђимијем, градом-побратимом Шапца, Амбасаду је 2. августа посетило 80 ученика основних школа овог града.
Градоначелник Фуђимија  Мицухиро Хошино који се придружио ученицима изразио је задовољство дугом традицијом сарадње са Шапцем, Србијом и Амбасадом. Посебно је нагласио да се Фуђими нада да ће бити изабран да буде град-домаћин спортиста из Србије у оквиру иницијативе Владе Јапана „Host Town“ пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године. Подсетио је ученике на одличну сарадњу између Србије и Јапана и на узајамну помоћ коју две државе пружају једна другој у најтежим тренуцима, укључујући и донацију Владе Србије упућену Влади Јапана поводом поплава које су у јулу погодиле западни Јапан. 
Амбасадор Ненад Глишић је поздравио ученике и захвалио се на гостопримству које му грађани Фуђимија увек указују током посета овом граду. Изразио је наду да ће ученици у скорој будућности имати прилике да посете Србију и Шабац и да се лично увере у гостопримство по коме је Србија посебно позната. Позвао је ученике да, поред јапанских, бодре и српске спортисте током ОИ 2020. године.
Ученицима је представљена Србија, њена историја, култура и традиција, као и познате личносте из Србије, укључујући Николу Теслу чија се биста налази у Амбасади. Једнократна помоћ Србије Јапану за санирање последица поплава (12. јул 2018. године)

На седници Владе Републике Србије одржаној 12. јула поновљени су изрази жаљења поводом губитка готово две стотине људских живота у Јапану и огромне материјалне штете настале услед поплава.

Влада  је на седници у знак солидарности са народом Јапана донела одлуку да се упути једнократна помоћ Јапану у износу од 500.000 евра.У Амбасади одржан продајни добротворни базар (8. јул 2018. године)

У просторијама Амбасаде одржан је 8. јула продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за објављивање кувара на јапанском језику. Кувар ауторке Јелене Јеремић имаће рецепте српске и других балканских кухиња, попут рецепата са менија Николе Тесле, српских манастира, славске хране и слично. Објављивање књиге је планирано за новембар  у издању Buna-no-Mori Co.,Ltd. чија је власница Михо Огура на базару такође промовисала кувар. 

Као специјално изненађење за посетиоце базара организован је и четрдесетоминутни концерт јапанског бенда Pyramidos који су извели композиције из Србије, Грчке и Македоније. 


Opširnije...
Амбасадор Глишић се састао са Рјуђи Коизумиејем (29. јун 2018. године)

Амбасадор Ненад Глишић се данас састао са Рјуђи Коизумиејем, генералним директором бироа за спољну политику. 


Opširnije...
Чланови Premium Brilliant клуба банке Мизухо у Амбасади (14. јун 2018. године)

 

У сарадњи са јапанском туристичком агенцијом JTB у Амбасади смо 14. јуна организовали презентацију Србијe за члановe Premium Brilliant клуба банке Мизухо. Aмбасадор Ненад Глишић је у поздравном говору истакао да пријатељски односи Србије и Јапана имају историју дугу 136 година и да је јануарска посета Србији премијера Абеа дала подстицај даљем унапређењу односа и већем интересовању јапанских компанија и туриста за нашу земљу. Изразио је наду да ће се и присутни гости у скоријем периоду одлучити да посете Србију и упознају се са њеним бројним природним лепотама, али и са срдачношћу и гостољубивошћу наших грађана.


Opširnije...
ЦД Успомене на Србију флаутисткиње Хисако Јошикаве (14. јун 2018. године)

Jапанска флаутисткиња Хисако Јошикава, која је заједно са групом љубитеља своје музике гостовала у Србији у априлу прошле године, објавила је крајем маја ЦД у Јапану под називом Успомене на Србију са истоименом композицијом коју је сама компоновала. Поред ове, na ЦД са десет композиција су и Април у Београду и Тамо далеко, Танабата-сама (у Србији познатија као Шушти, шушти бамбусов лист) и друге традиционалне јапанске композиције, као и композиција Боје јесени коју је компоновао амбасадор Ненад Глишић. Извођачи су Хисако Јошикава (флаута), Масајуки Чијо (гитара), Хорјуки Танеда (гитара) и Шунђи Саегуса (бас), којима се амбасадор Глишић придружио за извођење Тамо далеко на гитари.


Opširnije...
Српска храна у граду Хофу, домаћину одбојкашке репрезентације Србије пред Олимпијаду 2020. (7-8. јун 2018. године)

Двадесет два професионална кувара ресторана и хотела у граду Хофу научили су да спремају српска традиционална јела – гибаницу, сатараш, Карађорђеву шницлу и колаче са сувим шљивама, захваљујући часовима кулинарства које им је држала секретарица амбасадора Тијана Нигато. 

Догађај је снимио јапански државни јавни сервис NHK у прилогу емитованом истог дана у префектури Јамагући. О часу кувања известио је и јапански дневник Маинићи шимбун који је пренео изјаву менаџера локалног ресторана Уеда: „Ништа не омета укус самих намирница, свакако бих хтео да ова јела служим у свом ресторану".


Opširnije...
Изложба фотографија Бранке Такахаши у галерији Steps на Гинзи (4 - 9. јун 2018. године)

Изложба фотографија Бранке Такахаши „Бесане руске ноћи", насталих током њеног боравка у Владивостоку, одржана је у галерији Steps на Гинзи од 4. до 9. јуна. Амбасадор Ненад Глишић је на свечаност поводом отварања изложбе захвалио власнику галерије Масамију Јошиоки на продубљивању културне сарадње између Србије и Јапана. Захвалио се и присутнима на несебичној подршци коју дају нашим уметницима у Јапану, укључујући бившег амбасадора Јапана у Србији Тошио Цунозакија и његову супругу Ецуко Цунозаки, председницу Асоцијације за музичку сарадњу Јапана и Србије. Бранка Такахаши је пренела задовољство што јој је пружена прилика да своје радове изложи у галерији Steps и посебно се захвалила амбасадору Глишићу и Амбасади на подршци.


Opširnije...
Пројекат Пријатељи света – презентација у Амбасади за ученике ОШ Хамакава (4. јун 2018. године)

У склопу пројекта „Пријатељи света“ Комитета за образовање града Токија у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године у Амбасади смо 4. јуна организовали дружење са осамдесет ученика токијске основне школе Хамакава из општине Шинагава. Школа Хамаква ће, поред још четири земље, подржавати спортисте Србије током Олимпијаде 2020. године а Амбасада је и током 2017. године имала сарадњу са овом школом уз презентовање Србије, заједнички школски ручак са српским јелима и слично.


Opširnije...
Aмбасадор Ненад Глишић на фестивалу Нанбата замка у граду Фуђими (3. јун 2018. године)

На позив Мицухира Хошина, градоначелника Фуђимија - града побратима Шапца у прeфектури Саитама, амбасадор Ненад Глишић је 3. јуна учествовао на локалном фестивалу који се одржава једном годишње у јуну у историјском комплексу овог града под називом „Нанбатађо коен мацури“(фестивал Нанбата замка).

Амбасадор је посетио музеј историје Фуђимија у коме су изложени материјали о историјату односа града са Шапцем, а затим је учествовао у традиционалној поворци кроз парк у коме се одржава фестивал заједно са градоначелником и замеником градоначелника Фуђимија. Сви су били обучени у оригиналне самурајске одоре из 18. века.

 

 

 

 

 


Opširnije...
Презентација Србије у нижој средњој школи Сузугамори у Токију 1. јуна (2. јун 2018. године)

На позив ниже средње школе Сузугамори из токијске општине Шинагава Амбасадa je 1. јуна организовала презентацију Србије за сто ученика првог разреда школе. У презентацији на јапанском језику учествовали су и  Ана Лого и Симон Марић, наши студенти на постдипломским студијама на Саитама универзитету који су обучени у народне ношње из централне Србије на одличном јапанском језику одговарали на питања ученика и дружили се са њима. Јапански ученици били су веома заинтересовани да на свом језику чују и шта наше грађане привлачи у Јапану, због чега се одлучују да изучавају јапански језик, какву јапанску музику воле и шта их привлачи од традиционалне јапанске културе.  
Вести на сајту општине Шинагава о посети (јапански језик)


Opširnije...
Вино Топличких винограда у продавницама COSTCO широм Јапана од данас (2. јун 2018. године)

Продаја вина из Србије TRIBUS VILLA PROKUPAC винарије Топлички виногради почеће 2. јуна у продавницама COSTCO широм Јапана!

Вино од 100% аутохтоног српског грожђа прокупац може се набавити у продавницама COSTCO широм Јапана по веома повољној цени од 728 јена (укључујући порез). Ученици из ниже средње школе Унума из града Какамигахара у Амбасади (30. мај 2018)

Ученици из ниже средње школе Унума из града Какамигахара (префектура Гифу) посетили су Амбасаду 30. маја у оквиру школске екскурзије у Токију. За ученике смо организовали презентацију како би се упознали са историјом, културом и туристичким дестинацијама у Србији, као и са нашим јелима и традицијом.

Након презентације смо одговарали на питања ученика о томе која су јапанска јела занимљива за Србе, где грађани Србије излазе и купују, а заједно смо такође писали њихова имена и имена њиховог града ћирилицом, што је ученицима било посебно занимљиво.Интервју амбасадора Ненада Глишића у онлајн недељнику Toyo Keizai

 

 

 

Јапански онлајн недељник Toyo Keizai намењен пословном свету, објавио је 27. маја интервју са амбасадором Србије у Токију Ненадом Глишићем, под насловом „Шта нам поручују јапански аутобуси који возе Београдом?". 

Главни фокус интервјуа је на сарадњи Србије и Јапана, пријатељству две земље, јапанским инвестицијама у нашој земљи и туристичким потенцијалима, уз посебну препоруку Шарганске осмице јапанским туристима.

Читаоцима је представљена кратка историја Србије и историја односа са Јапаном, с освртом на посету јапанског премијера Шинза Абеа у јануару. У тексту се наводи да је Србија земља у којој се Јапан цени, те да Београђане вози 93 аутобуса које је јапанска влада поклонила српској престоници.Промоција Србије у Јокохами 26. и 27. маја 2018. године

 

Амбасада је 26. и 27. маја трећу годину узастопно учествовала на фестивалу у Јокохами, наследнику традиционалног Фестивала жетве.


Opširnije...
Најава догађаја: Продајни базар у Амбасади 8. јула 2018. године (недеља) од 10:00 до 15:00CINEMA POST-YUGO 2018 - Српски филм КРУГОВИ (2013) 21. јуна од 17:00 на Токијском универзитету (Hyogo Campus)

Српски кандидат за Оскара 2013. године филм КРУГОВИ (2013) Срђана Голубовића биће приказан 21. јуна (четвртак) са почетком у 17:00 на Универзитету Токио (Hyogo Campus, Faculty of Letters, Auditorium No. 3/Sandai). PDF са детаљима о Cinema Post-Yugo 2018 Ноћ Балкана - презентација Србије за јапанске туристе у Амбасади

У сарадњи са јапанском туристичком агенцијом Eurasia Travel у Амбасади је 22. маја одржана презентација о Србији за јапанске туристе заинтересованих за путовање у Србију и друге балканске државе. Отправник послова а.и. Ана Контић поздравила је присутне и уз посебну захвалност организатору на пруженој прилици да представимо нашу земљу и њене туристичке потенцијале, изразила наду да ће се неки од гостију након презентације одлучити за један од многобројних аранжмана у понуди Eurasia Travel и лично уверити у гостопримство и срдачност коју можемо да им понудимо.


Opširnije...
Представљање вина и ајвара на сајму медитеранске хране и вина реномиране токијске робне куће Даимару

На сајму Медитеранска храна и вина реномиране робне куће Даимару  у Токију од 9. до 15. маја представљена су вина српских винарија Александровић, Топлички виногради, Ивановић Вино и Винарије Брестовачки, а такође је представљен и српски ајвар Foodex.

Јапански увозник вина и ајвара предузеће Макото које је на сајму понудило вина и ајвар из Србије веома је задовољно учешћем на сајму и успехом који су производи из Србије имали код јапанских посетилаца. Значајан број посетилаца по први пут се сусрео са нашим винима и ајваром, а највеће интересовање владало је за вина сорте тамјаника и прокупац којих до сада није било на јапанском тржишту. Све количине ајвара које су понуђене на сајму су распродате.

Вина и ајвар из Србије могуће је сада у Јапану наручити и преко интернета. Додела Ордена излазећег сунца са великом лентом амбасадору и бившем министру спољних послова Ивану Мркићу

На свечаној церемонији у царској палати у Токију 8. маја 2018. године цар Акихито је одликовао амбасадора и бившег министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића Орденом излазећег сунца са великом лентом (Grand Cordon of the Order of the Rising Sun). Реч је о највишем признању ове врсте које се у Јапану додељује страним држављанима за посебне заслуге. У Србији до сада нико није одликован овако високим царским одликовањем, те је ово уједно веома важно признање за нашу земљу. 


Opširnije...
Најава догађаја за период мај - јул 2018. године

9 - 15. мај – на сајму „Медитеранска храна и вина“ робне куће „Daimaru“ на Токио станици (11 спрат) биће представљена вина четири винарије из Србије „Александровић“, „Топлички виногради“, „Ивановић Вино“ и „Винарија Брестовачки“ и српски ајвар.

10. мај – поводом изласка нове књиге професорке Кајоко Јамасаки са Филолошког факултета Универзитета у Београду ”Хлеб и дивље јагоде” (разговор о рату кроз храну) промотивни догађај у књижари „ B&B“ у Шимокитазави у присуству ауторке. 

11. мај – пројекција југословенских експерименталних филмова у биоскопу Image Forum (Шибуја, Токио) са почеткком у 19.00 (улаз се наплаћује).

19 - 30. мај – изложба наше реномиране сликарке Мирјане Мире Маодуш у „Art Gallery 884“ (Оћаномизу, Токио). Разговор о изложби 26. маја од 15.00 (разговор води професор Рјођи Наказато).

26. мај од 11.00 до 17.00 и 27. мај од 10.00 до 16.00 Фестивал жетве у Јокохами у улици Nihon Oodori и парку Јокохама. На штанду Амбасаде биће продавана вина, џемови и други производи из Србије. 

4 - 9. јун  – изложба фотографија Бранке Такахаши „Sleepless in Russia“ у галерији „STEPS“ на Гинзи (улаз слободан).

12. јун од 17.30 до 19.30 – дружење уз коктел и српску храну са члановима Друштва Јапан-Србија (улаз слободан, рок за пријаву 30. мај, пријава на info@nihon-serbia.jp или факс 03-3866-6612

8. јули од 10.00 до 15.00 – продајни добротворни Базар у Амбасади у организацији Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије на челу са председницом Ецуко Цунозаки. Од 14.00 концерт јапанског бенда Pyramidos који изводи музику са Балкана у свом аранжману (бенд има неколико издатих CD и већ је наступао у неким државама на Балкану (улаз слободан).

 Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане

У сарадњи са Japan Association of Second Life Service (JASS) у Амбасади је 25. априла 2018. године одржана презентација о Србији за педесетак чланова овог удружења. Реч је о удружењу које окупља грађане обично старије од 60 година и пензионере и за њих организује различите врсте активности, укључујући упознавање са различитим земљама као могућим дестинацијама за туристичка путовања. 


Opširnije...
Сарадња са Међународним клубом жена Јапан – презентација Србије за децу „Мали амбасадори“

У сарадњи са Међународним клубом жена „International Women’s Club Japan“ у Амбасади је 22. априла 2018. године одржана промоција Србије за децу од 5 до 12 година и њихове родитеље под називом „Мали амбасадори“. Ова организација је до сада одржала сличне догађаје у преко двадесет амбасада у Токију, а ово је први пут да је и наша Амбасада учествовала.


Opširnije...
Представљaње Србије у Амбасади у сарадњи с Културним центром Асахи

У сарадњи с токијским Културним центром Асахи – Шинђуку, који је једна од највећих медијских кућа са огранцима у свим деловима Јапана, у Амбасади Србије је 17. априла 2018. године одржана презентација Србије за четрдесетак чланова центра.

Представници Амбасаде Тијана Нагато, која је носила ношњу из централне Србије, и Ћихаја Ојаизу су на јапанском језику представили географију и историју Србије, економске потенцијале, културно богатство и локалитете светске баштине за коју јапански грађани увек показују посебно интересовање, природне лепоте, традиционална јела и пића. Такође, приказан је и промотивни видео Туристичке организације Србије „Храна за душу".Opširnije...
Сусрет амбасадора Ненада Глишића са градоначелником Фуђисаве у Амбасади

Током сусрета амбасадора Ненада Глишића са градоначелником Фуђисаве Цунеом Сузукијем 10. априла 2018. године у Амбасади размењена су мишљења о спортској и другим облицима сарадње између Србије и града Фуђисава.Амбасадор Ненад Глишић у посети MAYEKAWA MFG. CO., LTD.

Амбасадор Ненад Глишић посетио је  MAYEKAWA MFG. CO., LTD. у Токију 27. марта 2018. године и током сусрета са председником компаније Шин Маекавом разговоарао о могућностима наставка сарадње.Платформа РТС Планета за кориснике интернета у Србији и свету

Медијски јавни сервис Радио-телевизија Србије је покренуо платформу РТС Планета која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије  бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

 


Opširnije...
Посета амбасадора Ненада Глишића граду Кашивазаки, домаћину ватерполо репрезентације Србије на Олимпијским играма 2020 у Токију

На позив градоначелника Кашивазакија Масахиро Сакураија амбасадор Ненад Глишић посетио је 17. и 18. марта 2018. године овај град у префектури Нигата. Кашивазаки је од Владе Јапана добио дозволу да буде град-домаћин („Host Town“) ватерполо репрезентације Србије уочи Олимпијских игара у Токију 2020. године.


Opširnije...
Брутална интервенција и хапшење директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

РТС снимак бруталне интервенције и хапшења директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

Изјава председника Републике Србије Александра ВучићаСуфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министарствo спољних послова  Републике Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписала је годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс ове године траје од 12. до 30. марта 2018. године.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

За дијаспору 

За Србе у регионуПредстављање Србије у оквиру пројекта „Пријатељи света"

У оквиру пројекта „Пријатељи света" представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу посетили су 14. марта 2018. године токијску Основну школу „Шинозаки-2", где је ђацима представљен историјат Србије у 20. веку. Пројекат реализује Комитет за образовање града Токија, у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године, а школа „Шинозаки-2" је задужена за сарадњу са Србијом, Грчком и Палестином.

План школе је да њени ученици у периоду до одржавања ОИ науче што више о овим земљама, прате њихове спортске активности и бодре спортисте када буду долазили у Токио. Школа од 2016. године сарађује са Амбасадом и организује различите активности представљања Србије, а ученици шестог разреда посетили су Амбасаду почетком 2017. године.


Opširnije...
Сарадња са факултетом Тојо Еива – програм о Србији

Представљање Србије под називом „Србија лабораторија", одржано у Aмбасади у Токију 12. јануара 2018. године, омогућило је студентима неколико јапанских факултета упознавање са нашом земљом, кроз разговоре са студентом јапанског језика из Србије путем „Скајпа".

 


Opširnije...
Промоција вина Топличких винограда Tribus Villa Прокупац у Амбасади 20. новембра 2017. године

У сарадњи са винаријом Топлички виногради у Амбасади је 20. новембра представљено вино Tribus Villa Прокупац за око 40 гостију. 

 


Opširnije...
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године

У сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки, у Амбасади је 13. новембра 2017. године организовано представљање римских локалитета на тлу данашње Србије на догађају под називом Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула. У оквиру програма који је водио бивши амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, за 65 присутних гостију јапански аутор Масаши Ендо, који је ове године објавио књигу на јапанском језику Храна из давнина, одржао је предавање на тему хране древних Римљана са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај овог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. 


Opširnije...
Посета Амбасади ученика више средње школе из града Иида у префектури Нагано 27. октобра 2017. године

У оквиру сарадње са Туристичком организацијом града Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“ коју су представници Амбасаде посетили у фебруару године, дванаест ученица Одсека за трговину ове школе, заједно са професорима и представницима Туристичке организације града посетили су Амбасаду 27. октобра 2017. године. Посета је организована током боравка ученица у Токију, с обзиром да Туристичка организација Ииде од 2015. године сарађује на подстицању међусобне културне и туристичке сарадње са општином Шинагава у Токију (на којој се налази Амбасада) јер ће 2027. године ова два места бити повезана новом линијом јапанских брзих возова.


Opširnije...
Пројекат града Токија „Пријатељи света“ – презентација Србије и служење српске хране за школски оброк у ОШ „Хамакава“ у општини Шинагава

У склопу пројекта „Пријатељи света“ Комитета за образовање града Токија организованог у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године представници Амбасаде су 26. октобра 2017. године посетили токијску основну школу „Хамакава“ у општини Шинагава којој припада и Амбасада у циљу бољег упознавања ученика са Србијом чије ће спортисте ова школа подржавати током Олимпијаде (поред још четири државе, укључујући Грчку). План школе је да ученици до 2020. године науче што више о Србији, због чега су представници Амбасаде претходно посетили школу у јулу ове године, а затим је у договору са Амбасадом у школској кухињи за ову прилику посебно припремљен јеловник за служење српских јела за ручак. Ученици су направили колаже са сликама и основним информацијама о нашој земљи и такође су научили да на српском језику пожеле добродошлицу, поздраве госте и захвале се на доласку.


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 19. октобра

У Амбасади је 19. октобра 2017. године за преко деведесет гостију приређено вече културне размене Србије и Јапана током кога је флаутисткиња Хисако Јошикава извела успешан једночасовни концерт у пратњи музичара на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске, јапанске и интернационале композиције, композиција флаутисткиње Успомене на Србију, а амбасадор Ненад Глишић придружио се музичарима на гитари у извођењу сопствене композиције и песме Тамо далеко.


Opširnije...
Донација за гостовање јапанске групе „JapaLkan“ на фестивалу Кустендорф 2018

Председница Удружења за унапређење музичке сарадње са Србијом и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки у Амбасади је свечано 11. октобра 2017. године потписала уговор о донацији 315.000 јапанских јена са лидером јапанског бенда „JapaLkan“ Наоки Хишинумом у циљу путовања чланова ове групе у Србију у јануару 2018. године ради учешћа на фестивалу Кустендорф у организацији Емира Кустурице (15-20. јануар 2018. године). Удружење је новац за донацију прикупило делом током продајног добротворног базара организованог у Амбасади 3. септембра, а већи део новца прикупљен је на концерту „JapaLkan“ одржаном у Амбасади 6. септембра 2017. године.


Opširnije...
Промоција Србије на Tokyo Ajiwai Festa 2017

Србија је била представљена на међународном фестивалу хране у Токију Taste of Tokyo 2017 (Tokyo Ajiwai Festa) одржаном 22, 23. и 24. септембра 2017. године испред хале „Tokyo Big Sight“ где је у исто био у току Сајам туризма на коме је учествовала Туристичка организација Србије.

На фестивалу, чији је главни организатор влада Токија и који је за три дана посетио велики број грађана, учестовало је преко педесет  излагача из свих делова Јапана као и 15 страних излагача (из Европе су били присутни Србија, Хрватска и Пољска). Поред бројних штандова са храном и производима, организовани су и семинари кувања, као и забавни музички програм.


Opširnije...
Промоција Србије у Фукуоки

На позив невладине организације Амитие Јапан, јапанског огранка  Amitié Sans Frontières Internationale (ASFI), амбасадор Ненад Глишић и Тијана Нагато су посетили су град Фукуоку на острву Кјушу 16. и 17. септембра 2017. године и присуствовали скупу под називом 135. година пријатељства Србије и Јапана у хотелу Гранд Хајат коме је присуствовало педесет званица.


Opširnije...
Концерт јапанске групе „JapaLkan“ у Амбасади 6. септембра 2017. године

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки, супругом бившег амбасадора Јапана у Београду, организовало је у просторијама Амбасаде 6. септембра концерт јапанске групе „JapaLkan“ у циљу њиховог ближег представљања јапанској публици, као и прикупљања средстава за путовање чланова ове групе у Србију у јануару 2018. године. „JapaLkan“ је добио позив од Емира Кустурице и организатора фестивала Кустендорф да у Дрвенграду на Кустендорфу 2018 представе свој репертоар посетиоцима фестивала концертом у трајању од 40 минута. Наш славни режисер упознао се са лидером бенда Наоки Хишинумом током турнеје „Емир Кустурица & No Smoking Orchestra“ у Јапану почетком септембра и био је посебно импресиониран њиховим познавањем и извођењем српске музике, иако чланови бенда још увек нису имали прилике да бораве у Србији.

https://www.youtube.com/user/hiswee2525music 


Opširnije...
Вечерње новости о Јелени Јеремић која представља српску кухињу у Јапану и организује специјализоване гурманске туре за јапанске туристе

Наша држављанка Јелена Јеремић је 2011. године почела да подучава српску кухињу у Јапану за полазнике часова компаније за организовање интернационалних часова кувања Niki’s Kitchen, да би пре две године почела да организује и специјализоване гурманске туре у Србији и региону Западног Балкана. Тренутно ради и на публикацији на јапанском језику у чији садржај ће бити укључени рецепти српске и других балканских кухиња. 

Вечерње новости су о Јелени Јеремић објавиле и чланак у рубрици Београдске приче по насловом Пут ка срцу води преко стомака који можете прочитати овдеЗборник радова „Serbica Iaponica: допринос јапанских слависта српској филологији“

24. марта у Свечаној сали Матице српске представљен је зборник радова Serbica Iaponica: Допринос јапанских слависта српској филологији, 22. књига у едицији Студије о Србима (Матица српска, Slavic-Eurasian Research Center, Hokkaido University, Завод за уџбенике, Вукова задужбина).

Зборник радова доступан је на Slavic-Eurasian Research Center


Opširnije...
Изложба фотографија Walking Belgrade у Амбасади 15-23. јуна

У сарадњи са Удружењем уметника и љубитеља уметности Широка стаза из Земуна у просторијама Амбасаде је 15. јуна свечано отворена изложба фотографија из серијала Walking Belgrade аутора Бранка Брандајса. На коктелу поводом отварања изложбе је наступила јапанска група JapaLkan, на одушевљење присутних гостију.


Opširnije...
Обележавање 135. година дипломатске преписке Србије и Јапана у Амбасади

У сарадњи са Удружењем пријатељства Србија – Јапан 12. јуна организовали смо обележавање 135. година од почетка дипломатске преписке између Србије и Јапана која је започела разменом писама између краља Милана I Обреновића и јапанског цара и великог реформатора Меиђија.


Opširnije...
8. KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPOREUmetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi

U Ambasadi Republike Srbije u Tokiju od 20. aprila do 28. aprila održava se umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana”


Opširnije...
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Секретаријат за културу Градске управе града Београда објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду


Opširnije...
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Рок за подношење захтева је истекао 11. марта 2017. године. 


Opširnije...
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године

У Амбасади Србије у Токију 15. фебруара 2017. године је одржан поводом Дана државности Р. Србије. Пријему је присуствовало преко 250 званица из јапанског политичког, привредног, академског, културног и јавног живота, као и велики број наших грађана који живе и раде у Јапану. На пријему је упућена значајна порука о наставку јачања билатералне сарадње и искоришћена прилика за остваривање вредних контаката за даље унапређење сарадње на различитим пољима од интереса за нашу земљу и промоцију Србије. Главни гост на пријему је био државни министар иностраних послова Јапана и посланик Доњег дома Парламента Нобуо Киши.   


Opširnije...
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано

На ицијативу Туристичке канцеларије града Иида и Више средње школе „OIDE Osahime“, а у циљу продубљивања знања ученика о страним земљама и подстицања идејних решења за туристичку промоцију града,  представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу су 23. и 24. фебруара 2017. године посетили град Иида у префектури Нагано и Вишу средњу школу „OIDE Osahime“ у којој су одржали презентацију о Србији.Opširnije...
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године

Студенткиње женког факултрета Toyo Eiwa Jogakuin из кампуса у Јокохами које похађају други по реду факултативни програм о Србији којим руководи професорка Саори Маћида 16. јануара 2017. године су у Амбасадиорганизовале догађај назван „Feel Serbia“ на који су били позвани јапански студенти путем твитера и плаката на различитим универзитетима.На догађају коме је присуствовало око 120 званица госте су поздравили амбасадор Ненад Глишић, ректор факултета „Toyo Eiwa Jogakuin” Акифуми Икеда, посланик Парламента града Јокохаме Наоки Фурукава и професорка Саори Маћида. 

 


Opširnije...
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши

У Амбасади смо 13. јануара организовали промоцију књиге прича на јапанском језику „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши. Књигу која се састоји од четири приче 15. децембра 2016. године у Јапану је објавила јапанска издавачка кућа „Michitani“ („Мићитани“). 


Opširnije...
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади

Тридесет ученика и наставника Школе за децу са посебним потребама из града Кавагући у префектури Саитама посетили су Амбасаду 5. октобра у оквиру ђачке екскурзије у Токију и присуствовали краћој презентацији о Србији, традицији и обичајима који се негују у нашој земљи. Представница Амбасаде Тијана Нагато обучена у српску народну ношњу је ученицима представила и српско коло, које су затим сви заједно покушали да изведу.

Школа за децу са посебним потребама се 2015. године укључила у хуманитарну акцију и донирала 30.000 јена за куповину школког прибора за ученике основне школе "Бранко Радичевић" у Трговишту.

             


Opširnije...
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“

Шесту годину за редом Амбасада је 28. августа имала национални штанд на популарном летњем фестивалу који организују општина Шинагава и Друштво пријатељства ове општине. Овогодишњи фестивал је обележио изузетно велики број посетилаца и излагача, међу којима су биле и дипломатске мисије које се налазе на територији општине укључујући Бразил, Перу, Индонезију, Швајцарску, Замбију, Мали. Штанд је посетио велики број људи који су се први пут сусрели са сазнањима о Србији, као и јапански пријатељи наше земље, представници дијаспоре и заменица градоначелника Фумие Накагавара.


Opširnije...
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира

На иницијативу града Кодаира који припада широј метрополи Токија током јула је одржан курс о Србији за становнике града. Иницијатива је уследила након више активности које је град организовао у сарадњи са Амбасадом од краја 2015. и током 2016. године, укључујући градски музички фестивал на коме је један део био посвећен српској музици у децембру 2015. и изложбу младих српских сликара у април 2016, а у склопу понуде Кодаире за смештај српских спортиста пред летње ОИ у Токију 2020. године.


Opširnije...
Семинар о српској кошарци у Амбасади

На иницијативу јапанске непрофитне организације "Next Big Pivot" у Амбасади је 29. јуна одржан семинар под називом "Упознајмо свет кроз кошарку - прва епизода:Србија". Семинар је одржан пред учешће кошаркашке репрезенатације Јапана на квалификационом турниру за Олимпијаду у Рију 2016 који је игран од 4. до 9. јула у Београду, а главна тема семинара је била српска и југословенска кошарка. 


Opširnije...
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади

У сарадњи и уз помоћ председника јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме Тошио Танабеа у Амбасади је 20. јуна одржана трочасовна презентација Србије за 22 студента јапанских универзитета (Кеио, Канагава, Ћуо, Нихон Ђоши, Тојо Еива). Циљ скупа је било продубљивање знања о Србији, упознавање са њеном географијом и историјом, економским и туристичким могућностима, као и културом и кулинарским специјалитетима. Читав догађај је снимала екипа ТВ Канагава.


Opširnije...
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију

Дела уметника из Србије биће изложена у оквиру групне изложбе FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Гинзи од 20. до 30. јула. 


Opširnije...
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту

Женска одбојкашка репрезентација Србије играће мечеве у Кјоту од 24. до 26. јуна 2016. године у оквиру светског Гран При такмичења у женској одбојци за 2016. годину. Наша репрезентација ће се састати у Арени Shimazu

24. јуна (петак) са репрезентацијом Руске Федерације

25. јуна (субота) са репрезентацијом Јапана и

26. јуна (недеља) са репрезентацијом Тајланда

На позив Одбојкашког савеза Јапана, амбасадор Ненад Глишић ће као гост присуствовати мечу између наше и репрезентације Јапана у Кјоту 25. јуна са почетком у 17:50.Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин

Захваљујући доброј сарадњи коју Амбасада већ годинама има са професорком Факултета за међународне односе и економију Аојама Гакуин универзитета Кумико Хабом, амбасадор Ненад Глишић је 16. јуна одржао предавање на овој угледној токијској високошколској установи на тему спољне политике Србије и изазова са којима се Србија сусреће на путу ка ЕУ.Opširnije...
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15

Друштво Јапана за приказивање југословенских филмова у сарадњи са Одсеком за савремену књижевност Токијског универзитета, Институтом за упоредну културу Универзитета Sophia и Института за упоредно истраживање у хуманистичким и друштвеним наукама у оквиру програма „Cinema Yugoslavia 2016“ приказаће филм

БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА (2015, 127 минута) режисера Дарка Бајића  3. јуна (петак) у 17:15

Титл је на енглеском језику, а улаз слободан. Дискусија Нобухиро Шиба и Алма Окађима (јапански језик)

Large Room 2, 2nd Floor, Faculty of Law and Letters Building 2, University of Tokyo Hongo Campus мапа


Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.

Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро по први пут ће гостовати у Србији и представити традиционалну јапанску сценску уметност комичне приче.

6. јун (понедељак) у 19.00 - Факултет драмских уметности у Београду (Булевар уметности 20)

7. јун (уторак) у 15.00 - Филолошки факултет Универзитета у Београду (Студентски трг 3) 

улаз слободан

детаљније овде

Санјутеи Рјутаро је био гост и у Амбасади Републике Србије у Токију у априлу у организацији Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и председнице удружења Ецуко Цунозаки. Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока

На инцијативу градске управе Нагаоке, малог града у северној јапанској префектури Нигата, у знак пријатељства овог града са Србијом у Амбасади је 30. маја 2016. организована свечаност уручења поклона – акваријума са 22 јапанска украсна шарана (нишики-гои). Представници Нагаоке захвалили су се што је Амбасада пристала да прими донацију и истакли да је јапански шаран познат као симбол мира. Реч је о риби познатој по умирујућим и релаксирајућим дејствима, а познат је и по томе што не напада друге рибе и има природни инстинкт за коегзистенцију, те стога онемогућава неспоразуме и непријатељстава. 
 


Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами

На позив телевизије Канагава и уз организациону помоћ јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме, пре свега председника компаније господина Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (28. и 29. маја) који је наставак „Фестивала жетве“ који се већ дужи низ година одржава у Јокохами.
   

 


Opširnije...
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки је 22. маја у просторијама Амбасаде организовало успешан продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за будуће активности Удружења, а један део прихода биће упућен жртвама земљотреса који је у априлу ове године погодио Кумамото. Уз велико лично ангажовање госпође Цунозаки на организацији базара, анимирању донатора ствари за продају и проналажењу волонтера, свој допринос су дали и запослени у Амбасади који су уз помоћ малобројне дијаспоре у Токију организовали продају традиционалних домаћих српских специјалитета, пића и посластица, као и роштиљ. Представник недавно отворене токијске туристичке Канцеларије за Србију и Бугарску господин Фуминори Сасаки је упознавао госте са различитим дестинацијама у Србији и аранжманима које Канцеларија планира да сшецијално организује за туристе из Јапана.
 


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године

Једна од најзанимљивијих српских флаутисткиња млађе генерације Анђела Братић која борави у посети Јапану 13. маја у Амбасади је у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић-Аврамовић одржала успешан једночасовни концерт на коме је свирала дела Петра Стојановћа, Моцарта, Шуберта, Бацинија, Маснеа и Бизеа. Међу око 60 званица били су и градоначелник града Хофу из префектуре Јамагући Масато Мацуура, бивши амбасадор Јапана и председник Удружења Јапан-Србија Тадаши Нагаи, реномирани јапански диригент Мицујоши Оикава, председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супруга бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки, јапанска флаутисткиња Хисако Јошикава која ће у октобру посетити Србију, млади српски сликар и стипендиста јапанског Министарства образовања Миленко Стефановић, уметнички фотограф Акико Кога која је излагала и у Србији, представник Министарства иностраних послова Јапана, чланови удружења Јапан-Србија, као и многе друге личности из јапанског културног живота.Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године

У организацији председницe Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супругe бившег амбасадора Јапана у Београду госпође Ецуко Цунозаки у Амбасади је 21. априла 2016. године одржано вече културне размене између Србије и Јапана на којој је Удружење прикупљало фондове за своје будуће активности.
Централни догађај вечери било је извођење програма на јапанском језику мајстора ракугоа Санјутеи Рјутароа (Sanyutei Ryutaro). 
 


Opširnije...
Догађаји у организацији Амбасаде у мају

13. мај (петак) од 19.00 (улазак од 18.30) - концерт флаутисткиње Анђеле Братић у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић – Аврамовић у Амбасади

22. мај (недеља) од 10.00 до 15.00  - продајни добротворни Базар  у Амбасади
(у случају доброг времена планирано је да буде организован и роштиљ)

28. мај  (субота) од 11.00 до 17.00 и 29. мај (недеља) од 10.00 до 16.00  - Фестивал у Јокохами

25. до 30. април 12.00 - 19.00 у галерији Степс на Гинзи - фотографије Милице Николић  (30. априла до 17.00)


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године

У организацији јапанске компаније „AZ Group“ у Амбасади је 12. априла одржано вече културне размене између Србије и Јапана  током ког је флаутисткиња  Хисако Јошкава извела једночасовни концерт уз пратњу јапанских уметника на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске и јапанске композиције, а амбасадор Ненад Глишић се уметницима придружио на гитари у извођењу композиције „Тамо далеко“.


Opširnije...
Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира

У граду Кодаири у недељу 10. априла у галерији „Shiraya Art Space“ у присуству преко сто гостију је свечано отворена изложба младих српских сликара, стипендиста јапанског Министарства образовања, културе, спорта, науке и технологије (MEXT) Маријане Анђелић и Миленка Стевановић. Изложба је одржана под називом „Уметност из Србије у Кодаири“ (отворена је 8. априла и биће постављена до 13. априла). Тема изложбе су  спој јапанске традиције и српског сензибилитета на сликама Маријане Анђелић и атмосфера Јапана уз примену технике сликања западног сликарства на сликама Миленка Стевановића.


Opširnije...
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику

Званичне информације Владе Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језику  

http://japan.kantei.go.jp/index.html

 

Званичне информације Метеорлошке агенције Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језку

http://www.jma.go.jp/jma/en/2016_Kumamoto_Earthquake/2016_Kumamoto_Earthquake.html

 

Информације Туристичке агенције Јапана (JNTO)

http://www.jnto.go.jp/eq/kumamoto.html

(сајт нуди и апликацију за паметне телефоне и таблете на пет језика, укључујући енглески, која емитује сигнал упозорења за земљотрес и омогућава приступ информацијама и саветима за евакуацију)

JNTO Tourist Information Center, Yurakucho, Tokyo - информације на енглеском 24 сата дневно

телефон (+81) 03 - 3201 - 3331

 

 Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године

Пијанисткиња Сања Бизјак одржала успешне концерте у Токију у дворани Киои и у Амбасади Србије у Токију


Opširnije...
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Влада Јапана је у оквиру програма „Бесповратне помоћи у области културе“ обезбедила износ од 52,800 евра Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд у циљу унапређења опреме физичко хемијске лабораторије Републичког завода за заштиту споменика културе. 

Opširnije...
Предстојећи културни догагађаји

9-19. марта изложба фотографија Драгана Бабовића ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП у Токију у галерији STEPS 

12. и 13. марта позоришна размена Србија-Јапан - јавно читање драме ”Бизарно” Жељка Хубача 

концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall у Токију

8-13. априла изложба Маријане Анђелић и Миленка Стевановића - Уметност из Србије у Кодаири Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall

 

Програм

1.  Ф. Шопен: Impromptu No.1 in A flat major, Op. 29

2.  Ф. Шопен: Fantaisie-Impromptu No.4 in C Sharp Minor, Op.66

3.  С. Рахмањинов: 8 Etudes-Tableaux op.3


Opširnije...
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића

Фотограф из Србије Драган Бабовић  биће представљен изложбом фотографија „Живот је леп“ у  „Steps Gallery“ у Токију (Гинза) од 9. до 19. марта.


Opširnije...
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
 
12. март (Токио) и 13. март (Фуђими) – јавно читање дела „Бизарно” – драмски писац Жељко Хубач (превод на јапански  - Бранка Такахаши)

Opširnije...
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
 
Уметници из Србије и стипендисти Владе Јапана Маријана Анђелић и Миленко Стевановић излажу у Кодаири 

Opširnije...
Vesti
Посета Јапану делегације Олимпијског комитета Србије и потписивање Меморандума о сарадњи са градом Фуђими (27. новембар 2018. године)
Посета амбасадора Ненада Глишића граду Хофу (24-26. новембра 2018. године)
Концерт за везу јапанске и српске музике у Амбасади (22. новембар 2018. године)
Филм „Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића на Меиђи универзитету (21. новембар 2018. године)
Промоција књиге „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ на јапанском језику у Амбасади (9. новембар 2018. године)
Концерт пијанисте Ивана Башића у Амбасади (6. новембар 2018. године)
Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане (30. октобар 2018. године)
Школски оброк са српском храном у Фуђими, граду-побратиму Шапца (23. октобар)
Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије у Јокохами освојила златну медаљу и титулу првака света (20. октобар 2018. године)
Презентација Србије у нижој средњој школи Ебара Даи-1 у Токију (12. октобар 2018. године)
Презентација споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за чланове Унеско асоцијација из Токија (11. октобар 2018. године)
Представљање обичаја славе за чланове токијског Међународног центра уметника (2. октобар 2018. године)
Свечано отварање изложбе дечјег сликарства Јапан-Србија у граду Ићиномија (20. септембар)
Презентација Србије за чланове компаније Toa Group (13. септембар 2018. године)
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади (4. септембар 2018. године)
Промоција Србије у Хофу, граду домаћину одбојкашке репрезентације Србије (28. и 29. август 2018. године)
Промоција Србије у Токију - штанд Амбасаде на летњем Ои фестивалу (25. август 2018. године)
Промоција књиге Хлеб и дивље јагоде професорке Кајоко Јамасаки у Амбасади (7. август 2018. године)
Посета Амбасади ученика основних школа из Фуђимија, града-побратима Шапца (2. август 2018. године)
Једнократна помоћ Србије Јапану за санирање последица поплава (12. јул 2018. године)
У Амбасади одржан продајни добротворни базар (8. јул 2018. године)
Амбасадор Глишић се састао са Рјуђи Коизумиејем (29. јун 2018. године)
Чланови Premium Brilliant клуба банке Мизухо у Амбасади (14. јун 2018. године)
ЦД Успомене на Србију флаутисткиње Хисако Јошикаве (14. јун 2018. године)
Српска храна у граду Хофу, домаћину одбојкашке репрезентације Србије пред Олимпијаду 2020. (7-8. јун 2018. године)
Изложба фотографија Бранке Такахаши у галерији Steps на Гинзи (4 - 9. јун 2018. године)
Пројекат Пријатељи света – презентација у Амбасади за ученике ОШ Хамакава (4. јун 2018. године)
Aмбасадор Ненад Глишић на фестивалу Нанбата замка у граду Фуђими (3. јун 2018. године)
Презентација Србије у нижој средњој школи Сузугамори у Токију 1. јуна (2. јун 2018. године)
Вино Топличких винограда у продавницама COSTCO широм Јапана од данас (2. јун 2018. године)
Ученици из ниже средње школе Унума из града Какамигахара у Амбасади (30. мај 2018)
Интервју амбасадора Ненада Глишића у онлајн недељнику Toyo Keizai
Промоција Србије у Јокохами 26. и 27. маја 2018. године
Најава догађаја: Продајни базар у Амбасади 8. јула 2018. године (недеља) од 10:00 до 15:00
CINEMA POST-YUGO 2018 - Српски филм КРУГОВИ (2013) 21. јуна од 17:00 на Токијском универзитету (Hyogo Campus)
Ноћ Балкана - презентација Србије за јапанске туристе у Амбасади
Представљање вина и ајвара на сајму медитеранске хране и вина реномиране токијске робне куће Даимару
Додела Ордена излазећег сунца са великом лентом амбасадору и бившем министру спољних послова Ивану Мркићу
Најава догађаја за период мај - јул 2018. године
Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане
Сарадња са Међународним клубом жена Јапан – презентација Србије за децу „Мали амбасадори“
Представљaње Србије у Амбасади у сарадњи с Културним центром Асахи
Сусрет амбасадора Ненада Глишића са градоначелником Фуђисаве у Амбасади
Амбасадор Ненад Глишић у посети MAYEKAWA MFG. CO., LTD.
Платформа РТС Планета за кориснике интернета у Србији и свету
Посета амбасадора Ненада Глишића граду Кашивазаки, домаћину ватерполо репрезентације Србије на Олимпијским играма 2020 у Токију
Брутална интервенција и хапшење директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Представљање Србије у оквиру пројекта „Пријатељи света"
Сарадња са факултетом Тојо Еива – програм о Србији
Промоција вина Топличких винограда Tribus Villa Прокупац у Амбасади 20. новембра 2017. године
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године
Посета Амбасади ученика више средње школе из града Иида у префектури Нагано 27. октобра 2017. године
Пројекат града Токија „Пријатељи света“ – презентација Србије и служење српске хране за школски оброк у ОШ „Хамакава“ у општини Шинагава
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 19. октобра
Донација за гостовање јапанске групе „JapaLkan“ на фестивалу Кустендорф 2018
Промоција Србије на Tokyo Ajiwai Festa 2017
Промоција Србије у Фукуоки
Концерт јапанске групе „JapaLkan“ у Амбасади 6. септембра 2017. године
Вечерње новости о Јелени Јеремић која представља српску кухињу у Јапану и организује специјализоване гурманске туре за јапанске туристе
Зборник радова „Serbica Iaponica: допринос јапанских слависта српској филологији“
Изложба фотографија Walking Belgrade у Амбасади 15-23. јуна
Обележавање 135. година дипломатске преписке Србије и Јапана у Амбасади
8. KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE
Umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира
Семинар о српској кошарци у Амбасади
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту
Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.
Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока
Промоција Србије у Јокохами
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године
Догађаји у организацији Амбасаде у мају
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године
Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику
Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Предстојећи културни догагађаји
Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
Arhiva vesti