| |     日本語 | english  
Naslovna
Обраћање министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом Извештаја о активностима УНМИК -а у Аутономној Покрајини Косову и Метохији

15. октобар 2021. године
 
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
 
 
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштовани специјални представниче,
 
Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.
 
Господине Танин,
 
Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.
 
Господине председниче,
 
Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.
 
Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.
 
Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.
 
У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.
 
Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.
 
Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.
 
Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.
 
Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.
 
Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.
 
Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.
 
 Поштоване чланице Савета безбедности,
 
У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.
 
Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.
 
Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.
 
Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.
 
Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.
 
Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.
 
Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.
 
 Уважени чланови Савета безбедности,
 
Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.
 
Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.
 
Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.
 
Поштовани господине председниче,
 
Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.
 
Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.
 
Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.
 
Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.
 
Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.
 
Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.
 
Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.
 
Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.
 
Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом. 
 
Хвала.

Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са председником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Шинићијем Китаоком (14. октобар 2021. године)

Размењена позитивна искуства и добре иницијативе захваљујући подршци ЈICA у Београду и Токију, на састанку са председником Агенције Шинићијем Китаоком.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са г-дином Јошиом Сатом, председавајућим Комисије за подручје Европе у пословној организацији “Кеиданрен” (13. октобар 2021. године)

Врло плодоносан састанак и размена са господином Јошиом Сатом, председавајућим Комисије за подручје Европе у пословној организацији “Кеиданрен”.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети Акику Санто, председници Горњег дома Парламента Јапана (12. октобар 2021. године)

У куртоазном сусрету амбасадора Ковач са Акиком Санто, председницом Горњег дома Парламента Јапана, реафирмисана је парламентарна билатерална сарадња и оснажено продубљивање свеукупних односа, у политичкој, економској и дигиталној, културној, научној и спортској сфери, у светлу предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана. Овом приликом, председници Санто поклоњено вино, стпски извозни производ у Јапану.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са г-дином Ипеијем Нарахаром, генералним директором компаније "Matsubara Foods" (12. октобар 2021. године)

Током сусрета са г-дином Ипеијем Нарахаром, генералним директором компаније "Matsubara Foods", амбасадор Ковач је потврдила подршку пројекту израде српске готове хране у сусрет 140 година пријатељства са Јапаном.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом (11. Октобар 2021. године)

Са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом, амбасадор Ковач потврдила интерес за сарадњу и могућности за јапанске инвестиције засноване на економској трансформацији и новим технологијама. Гувернеру је поклоњено српско вино које се увози у Јапан.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са председавајућим и извршним директром Јапанске организације за спољну трговину (JETRO) Хобухиком Сасакијем (8. Октобар 2021. године)
На састанку у седишту Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО), амбасадор Ковач je разменила мишљења са председавајућим и извршним директором Нобухиком Сасакијем о даљој промоцији јапанских инвестиција у Србији, у светлу предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са оснивачем-директором Института за политике о одрживој енергији, г-дином Тецунаријем Идом (7. Октобар 2021. године)

У сусрет Конференцији "COP26", амбасадор Ковач је разменила мешљење о перспективама обновљивих извора са оснивачем-директором Института за политике о одрживој енергији, г-дином Тецунаријем Идом.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са цењеном флаутисткињом Хисаком Јошикава (6. Октобар 2021. године)

Амбасадор Ковач је изразила задовољство наставком сарадње са цењеном уметницом на флаути Хисаком Јошикава.

 


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са г-дином Шинџијем Јазакијем, председником Јазаки корпорације

Амбасадор Ковач се срела са председником Јазаки корпорације, господином Шинџијем Јазакијем, са којим разговарала о даљем развоју економске сарадње у Србији, где имају инвестиције, посебно у контексту различитих глобалних изазова и обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са г-дином Ранком Поповићем

Амбасадор Ковач била гост утакмици домаћинског тима Мачида Зелвиа (Machida Zelvia), чији је менаџер Ранко Поповић из Србије, против Џубило Ивата (Jubilo Iwata). У срдачном сусрету, договорено да се размотре и могућност сарадње поводом обележавања 140 година пријатељства Србије са Јапаном.


Opširnije...
Куртоазна посета Демократској партији за народ (Democratic Party for People) ( 29. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач током куртоазне посете председнику Демократске партије за народ Јуићиро Тамакију и потрепдседнику странке Кохеи Оцуки разговарала о поспешивању политичког дијалога и развоју економских односа између две земље.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са бившим амбасадором Јапана у Србији г. Тошио Цунозакијем и гђом Ецуко Цунозаки, председницом Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије (28. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се сусрела са бившим амбасадором Јапана у Србији г. Тошио Цунозакијем и гђом Ецуко Цунозаки, председницом Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије. 


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са представницима компаније Makoto Investments (27. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са представницима компаније Makoto Investments и разменила мишљења о унапређењу сарадње на пољу промоције српских производа и посебно се осврнула на успешну промоцију српских вина и ајвара на јапанском тржишту.


Opširnije...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО(26. септембар 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Opširnije...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ(25. септембар 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Opširnije...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност(25. септембар 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Opširnije...
Амбасадор Ковач састала се са бившим замеником Генералног секретара УН за хуманитарна питања и координатором за хитну помоћ и бивши Специјалним представником Генералног секретара УН за Камбоџу и бившу Југославију, Јасуши Акашијем(24. септембар 2021. године)

У данашњем срдачном сусрету амб. Ковач са бившим замеником Генералног секретара УН за хуманитарна питања и координатором за хитну помоћ и бивши Специјалним представником Генералног секретара УН за Камбоџу и бившу Југославију, Јасуши Акашијем, размењена су мишљења о сукобу на тлу бивше Југославије. У разговору је посебна пажња посвећена и сагледавању и актуелне безбедносне ситуације у Централној Азије и региону Азијског Пацифика. 

 


Opširnije...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће(22. септембар 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Opširnije...
Амбасадор Ковач састала се са др Нобухиром Кумеом, председником „Даисан Кикаку“ (21. септембар 2021. године)

Амбасадор Александра Ковач састала се са др Нобухиром Кумеом, председником „Даисан Кикаку“ (RBA international) који подржава Србију дуже од двадесет година и са којим је разговарао о даљој сарадњи на пољу хуманитарних активности, културне размене и др.

 

 


Opširnije...
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору- оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика (15. септембар 2021. године)

ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору- оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика, 15. септембар 2021.

Детаљније информације доступне су на презентацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуОбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе(15. септембар 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 


Opširnije...
КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама кaтастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацји БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или  лице које неовлашћено користи српску имовину.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са извршним директором корпорације Nidec (7. септембар 2021. године)

Амбасадор Александра Ковач састала се 7. септембра у Амбасади  са Кинтаром Изумидом, извршним директором и главним менаџером перформанси корпорације Nidec.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач уручила акредитиве јапанском цару Нарухиту(31. август 2021. године)

Церемонија предаје акредитива амбасадора Александре Ковач јапанском цару Нарухиту, одржана је данас, 31. августа, у Царској палати. Амбасадор Ковач, у тоалети са елементима традиционалне ношње, у последњим припремама са Церемонијал мајстором  Царске палате Јошими Иноућијем пред полазак на церемонију.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети г. Минору Киућију, генералном секретару Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија (27. август 2021. Године)

Амбасадор Александра Ковач је 27. августа током куртоазне посете генералном секретару Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија Минору Киућију, разговарала о даљој промоцији парламентарне сарадње са Србијом.

 


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети г. Ићиро Аисави, председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија (26. август 2021. Године)

Амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач током куртоазне посете 26. августа разговарала са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан - Србија г. Ићиро Аисавом о даљем јачању свеукупних билатералних односа.


Opširnije...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА
На  основу  Директиве  о  набавкама  у дипломатско-конзуларним представништвима  РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,   комисија за набавке у ДКП Токио доноси доноси: 
 
О Д Л У К У
о додели уговора

Opširnije...
ЈАВНИ ПОЗИВ – национална признања – 2021 (од 3. августа до 12. августа 2021. године)

Одлука о објављивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос,резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и  Срба у региону (.pdf)

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан  допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону (.pdf)Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ (5. август 2021. године)

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Opširnije...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА
На  основу  Директиве  о  набавкама  у дипломатско-конзуларним представништвима  РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,   комисија за набавке у ДКП Токио доноси доноси: 
 
О Д Л У К У
о додели уговора

Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори (22. јули - 6. август 2021. године)

Министар спољних послова Никола Селаковић је донео одлуку о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Конкyрс ћe бити отворен y периодy од 22. јула 2021. године до 6. августа 2021. године.

Детаљне информације о конкурсу доступне су на линку https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/22. јул 2021. године, Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер (22. јули 2021. године)


Opširnije...
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ (21. јул 2021. године)

На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију

 

oбјављује

ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ
Врста поступка: набавка мале вредности

 

 

 


Opširnije...
Србија остварила велики успех у области дигитализације (21. јули 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација (11. јун 2021. године)

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.


Opširnije...
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ (1. јун 2021. године)

На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију

 

oбјављује

ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ
Врста поступка: набавка велике вредности

 


Opširnije...
On-line апликације за издавање виза Д-за запошљавање (24. мај 2021. године)

У Републици Србији почела је примена on-line апликације за издавање виза Д-за запошљавање. Bиза Д омогућава улазак у Републику Србију и боравак између 90 и 180 дана. Такође омогућава регулисање привременог боравка у Србији.

Ако сте сигурни да испуњавате услове за визу Д – за запошљавање и имате све потребне документе, можете поднети захтев електронским путем, на следећем линку: https://econsulate.gov.rs/Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“ (21. мај 2021. године)

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


 


Opširnije...
Позив за бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа (12. мај 2021. године)

У оквиру пројекта „Онлајн групна настава српског као завичајног језика“ Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 14 до 20 година да се пријаве на бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа у трајању од месец и по дана. Срби из дијаспоре старости од 14 до 20 година могу се пријавити на бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа до 13. 6. 2021. Ментори ће бити акредитовани предавачи Академске српске асоцијације од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Услови за пријаву су да ученици досад нису учили српски језик као завичајни преко Скајпа у Академској српској асоцијацији и да поделе објаву о курсу са Фејсбук профила Академске српске асоцијације на својим профилима.

Детаљи и формулар за пријаву су доступни овдеПредседник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ (22. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

 


Opširnije...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу (21. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

 


Opširnije...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији (20. април 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Opširnije...
Концерт јапанске пијанисткиње Аисе Иђири у Амбасади (16. април 2021. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 15. априла пред око 25 званица уручен поклон јапанске концертне пијанисткиње Аисе Иђири Амбасади и одржан концерт на коме су изведене композиције Александра Вујића, Роберта Шумана, као и специјално за ову прилику компонованог дела “Peace” британске пијанисткиње и ауторке Мелани Спансвик (Melanie Spanswick). 


Opširnije...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу(13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  


Opširnije...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи(13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Opširnije...
Састанак са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation"(9. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation" која у Новом Саду планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила. Председник Вучић је рекао да је долазак ове јапанске групације велики дан за Србију јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласка јапанских инвеститора у Србију.


Opširnije...
On-line апликација за подношење захтева за издавање виза Д (8. април 2021. године)

Израда On-line апликације за подношење захтева за издавање виза Д налази се у завршној фази и након њеног пуштања у рад подносиоци захтева за Д визу, по основу запошљавања, моћи ће да електронским путем попуне захтев и приложе потребна документа и доказ о уплаћеној такси, што ће странкама олакшати процедуру подношења захтева и допринети ефикасности самог поступка.Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији (25. март 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији(18. март 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Opširnije...
Република Србија у Месецу Франкофоније/La République de Serbie au Mois de la Francophonie (18. март 2021. године)

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Токију вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику. 

La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade de la République de Serbie à Japon vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.


 

 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије(8. март 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 


Opširnije...
Обавештење о закљученом уговору (4. март 2021. године)

Обавештење о закљученом уговору - pdfМитрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског (19. фебруар 2021. године)

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.
 


Opširnije...
Уручење одликовања почасном генералном конзулу Републике Србије у Осаки (18. фебруар 2021. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока је у својству личног изасланика председника Републике Србије свечано уручила одликовање почасном генералном конзулу Републике Србије у Осаки Наохиде Уејами на Сретење 15. фебруара 2021. године у просторијама Почасног генералног конзулата Р. Србије у Осаки.  

Председник Републике Александар Вучић је 12. фебруара 2020. године одликовао почасног генералног конзула Републике Србије у Осаки за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Јапана Орденом српске заставе трећег степена са повељом. 

 


Opširnije...
Дан државности Републике Србије (15. фебруар 2020. године)

Република Србија данас прославља Дан државности. Срећно нам Сретење!

Честитку поводом Дана државности Србије коју је припремило Министарство спољних послова Републике Србије можете погледати овде https://youtu.be/Jh6idN_HKsQВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана (8. фебруар 2021. године)

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 


Opširnije...
Узлазни тренд билатералних односа Јапана и Србије (5. фебруар 2021. године)
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са новоименованим амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом.

Opširnije...
Позив за подношење понуде за набавку мале вредности (4. фебруар 2021. године)

Амбасада Републике Србије објављује позив за подношење понуде за набавку мале вредности -  детаљно (pdf)Селаковић и Гујон честитали Савиндан (27. јануар 2021. године)

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски  хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.
 


Opširnije...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије (27. јануар 2021. године)

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезантативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години који ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. О детаљима конкрса можете прошитати на следећем линку:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5Вучић: Србија по расту прва у Европи (13. јануар 2021. године)

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 

 


Opširnije...
Услови за улазак у Републику Србију (новелирано 21. јануара 2021. године)

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 14. јануара 2021. године, лицима која долазе у Републику Србију из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију.

Лицима која долазе из САД уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid test.

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из САД, негативан Антиген FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Мера карантина у кућним условима престаје да важи ако лице коме је изречена уради RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 у референтној лабораторији у Републици Србији и добије негативан резултат.

У вези са Упутством министра здравља Републике Србије о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID–19 (документ у прилогу) , а на основу кога је домаћим и страним држављанима омогућен улазак у Републику Србију из пословних разлога без PCR теста, под условом да исти ураде у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

На основу овог Упутства, које ступа на снагу 21. јануара, привредници који намеравају да посете Србију из пословних разлога, мораће да, претходно о овој својој намери, обавесте Привредну комору Србије, која ће обавестити Управу граничне полиције.

Долазак треба да буде најављен 48 сати пре дана уласка у Србију слањем меморандума (који је прописно потписан, оверен и заведен) на мејл: inocovid19@pks.rs

На меморандуму треба да буду наведени следећи подаци:

а. Име и презиме особе/особа које долазе у Републику Србију
б. Број пасоша и назив земље у којој је издата путна исправа
ц. Пословни разлог доласка у Републику Србију
д. Датум уласка у Србију и назив граничног прелаза
е. Број лета / регистарска ознака возила
ф. Адреса боравка у Републици Србији, трајање боравка (од-до), контакт телефон особе и имејл.

Поменуто обавештење можете пронаћи, на српском језику, на сајту ПКС: www.pks.rs

Детаљне информације доступне су на презентацији Министарства спољних послова Републике Србије Режим уласка у Јапан (новелирано 28. јануара 2021. године)

Јапан је 26. децембра објавио нове мере по питању режима уласка у Јапан према којима се уводи привремена суспензија нових улазака у Јапан за све земље и регионе, односно у амбасадама Јапана у свим земљама неће бити издаване нове визе за боравак дужи од 90 дана. Лица која су до 26. децембра добила визу за дужи боравак моћи ће да уђу у Јапан изузев оних који су боравили у В. Британији или Јужној Африци 14 дана пре доласка у Јапан, као и оних која планирају да стигну у Јапан после 4. јануара 2021. године а боравили су 14 дана пре доласка у земљама за које Јапан објави ниво 3 упозорења (избегавати свако путовање у наведену земљу) што је пре путовања неопходно проверити у амбасади Јапана у земљи из које се путује. Такође, у току трајања ванредног стања у деловима Јапана сви држављани који улазе у Јапан обавезни су да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус.

Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак у Јапан. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану, под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html).Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf) којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина. У случају да неку од ових обавеза прекрши, потписник изјаве пристаје да његово пуно име и држављанство буде јавно објављено, а такође пристаје на могућност да му боравак буде одузет или да буде депортован из Јапана.

Иста правила биће примењивана и на лица која имају регулисан боравак у Јапану а 14 дана пре доласка су боравила у некој од држава са списка са новим сојем корона вируса који се редовно новелира и потребно је проверити пре путовања. Списак држава са новим сојем корона вируса новелира се свакодневно, а тренутно поред Србије обухвата Ирску, Израел, Италију, Аустралију, Холандију, Данску, Француску, Белгију, Онтарио и Квебек (Канада), Швајцарску, Шведску, Шпанију, Норвешку, Лихтенштајн, Колорадо, Калифорнију, Флориду, Њујорк, Џорџију, Контектикат, Тексас, Пенсилванију, Минесоту, Мериленд, Јуту, Њу Џерси, Вирџинију (САД), УАЕ, Немачку, Исланд, Словачку, Финску, Грузију, Нигерију, Сао Паоло (Бразил), Луксембург, Румунију, Португал, Гану, Аустрију, Чешку, Мађарску, Пекинг (НРК), Палестину, Вијетнам, Грчку, Сингапур и Јордан.  

Лица која имају боравак у Јапану, а долазе из В. Британије и Јужне Африке, обавезна су да презентују потврду да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус. Након уласка у Јапан ће бити упућени у изолацију на 3 дана на локацији коју ће резервисати аеродромска карантинска управа и затим бити поново тестирани, а у случају негативног резултата остатак од 11 дана карантина обавезни су да буду самоизоловани код својих кућа и да инсталирају посебну јапанску COVID-19  апликацију (детаљније на https://www.mhlw.go.jp/content/10900000/000647649.pdf). Такође су обавезни да потпишу изјаву доступну на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf 

Страним држављанима који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у земљама погођеним заразном болешћу COVID-19 није дозвољен улазак. На листи је 152 земаља, укључујући Србију. Ове мере се не примењују у зависности од држављанства путника, већ у зависности од земље боравка или транзита. Додатни детаљи доступни су на линку Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#section6

Свим држављанима Србије који планирају да путују у Јапан препоручујемо да се претходно детаљно информишу о условима уласка у Јапан у Амбасади Јапана у Београду. Детаљне информације и котакт телефони доступни су на презентацији Амбасаде Јапана у Београду https://www.yu.emb-japan.go.jp/itprtop_sr/index.html


Opširnije...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста (4. јануар 2021. године)

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.
 


Opširnije...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти (3. јануар 2021. године)

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.
 


Opširnije...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности (29. децембар 2020. године)

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

 


Opširnije...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину (25. децембар 2020. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.
 


Opširnije...
Фестивал посвећен Србији у граду-домаћину Србије Китакамију (24. децембар 2020. године)

У Китакамију, граду-домаћину  Србије у захвалност за подршку обнови након разорног земљотреса 2011. године, 20. децембра одржан је фестивал „Догађај пред олимпијске и параолимпијске игре  - Китаками & Србија“ у највећем градском тржном центру Ezuriko Shopping Center Pal. Гости из Токија су се укључивали преко видео линка из токијског студија ТВ Ивате Менкои због ограничења услед пандемије COVID-19.


Opširnije...
Србија најзначајнији партнер Јапана у региону (24. децембар 2020. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић пожелела је данас добродошлицу новоименованом амбасадору Jапана у Србији Такахити Кацумати, нагласивши да је изузетно задовољна напретком билатералних и економских односа двеју земаља.

Билатерални односи Србије и Јапана резултат су традиционалног пријатељства, међусобног разумевања и узлазног тренда политичког дијалога, навела је Брнабић и додала да је лично задовољна изузетним успехом јапанских компанија на нашем тржишту.Opširnije...
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије (24. децембар 2020. године)

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Одлука о додели уговора (16. децембар 2020. године)

Одлука о додели уговора - детаљноПредседник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана (11. децембар 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана Такахика Кацумате, који му је пренео поруку цара Нарухита. Јапански цар је изразио искрено саосећање поводом здравствене ситуације у Србији изазване корона вирусом и наду за даље унапређење сарадње и пријатељства двеју земаља. 


Opširnije...
Саопштење Министарства спољних послова поводом обележавања Међународног дана људских права (11. децембар 2020. године)

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Opširnije...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону (10. децембар 2020. године)

Удружење новинара Србије (УНС), под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима и региону Министарства спољних послова, организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.


Opširnije...
Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Фуђими, префектура Саитама (10. децембар 2020. године)

Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране гФуђими, префектура Саитама објављена је 7. децембра.


Opširnije...
Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Китаками, префектура Ивате (10. децембар 2020. године)

Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Китаками, префектура Ивате објављена је 6. децембра. 


Opširnije...
Самостална изложба Бранке Такахаши 「more than words」у галерији Steps у Токију (26. новембар 2020. године)

Самостална изложба Бранке Такахаши 「more than words」биће одржана у галерији Steps у Токију од 14. до 19. децембра.


Opširnije...
Куртоазни сусрет отправника послова a.i. Амбасаде са лидером странке КОМЕИТО (25. новембар 2020. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока је 19. новембра имала куртоазни сусрет са лидером странке КОМЕИТО Нацуо Јамагућијем у Дому посланика бр. 1 Парламента Јапана.

Састанку су присуствовали и посланици Комеито партије Масаки Таниаи, председник Одбора за међународне послове и Кацуо Јакура, председник Одбора за омладину и студентска питања, иначе члан Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија.


Opširnije...
Отварање књиге жалости поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја (24. новембар 2020. године)

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Токију је отворила књигу жалости.

Књига жалости биће отворена у уторак 24. новембра, среду 25. новембра и четвртак 26. новембра од 11.00 до 16.00 часова.

Такође, поруке саучешћа се могу послати и на мејл Амбасаде embassy.tokyo@mfa.rs

 Позив за подношење понуде за набавку велике вредности (16. новембар 2020. године)

Амбасада Републике Србије објављује позив за подношење понуде за набавку велике вредности - детаљно (pdf).Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока на изложби Kimono Reflect the World 2020 (16. октобар 2020. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока и преводилац Тијана Нагато су 16. октобра присуствовале изложби "Kimono Reflect the World 2020 " у Музеју уметности Кјоцера у граду Кјото.

На изложби су изложени кимона рађена по угледу на земље и регионе широм света. Рукави и оби српског кимона дизајнирани су са црквама, манастирима, специјалним шљивама и хризантемама које одбијају инсекте, симболом пријатељства Србије и Јапана.

Наохиде Уејама, почасни генерални конзул Републике Србије у Осаки (председник компаније Dainihon Jochugiku Co Ltd) и Казухиро Јошида, генерални директор прекоморског одељења компаније, такође су посетили изложбу.


Opširnije...
Брошура Србија ствара могућности - Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде (6. октобар 2020. године)

Нова брошура Србија ствара могућности - Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде који садржи мере подршке развоју иновативне привреде у Србији као повљној дестинацији за пословање, улагање у истраживање и развој нових технологија доступнa је на следећем линку Владе Републике Србије https://inovacije.srbijastvara.rs/

 Бесплатна једномесечна обука предавача српског језика у дијаспори и региону (27. јул 2020. године)

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика. Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону.

Сви заинтересовани предавачи могу да се пријаве до 2. августа 2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).


Opširnije...
Потписан Уговор о избегавању двоструког опорезивања између Републике Србије и Јапана (22. јули 2020. године)

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали и амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама су 21. јула у Београду потписали Уговор између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања.

Реч је о првом споразуму у овој области између Србије и Јапана, што је одраз унапређених економских односа. Закључење овог уговора представља значајан допринос унапређењу билатералне привредне и финансијске сарадње између Републике Србије и Јапана. Очекујемо да ће, поред отклањања двоструког опорезивања и спречавања пореске евазије и избегавања пореза, овај споразум подстаћи наставак узајамних инвестиција и допринети даљем унапређењу привредне размене између две земље. 

Почетак примене Уговора очекује се након ратификације у парламентима обе државе.

Вест о потписивању споразума објављена је и на презентацијамa Министарства финансија Републике СрбијеМинистарства иностраних послова Јапана и Министарства финансија Јапана.Режим уласка у Палау (20. јули 2020. године)

Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19.
Наведено се односи на све стране држављане. Сви путници могу бити подвргнути тестирању и/или упућивању у карантин уколико тако одлуче здравствени органи. Интервју са пијанисткињом Аисом Иђири у београдском часопису „Diplomacy&Commerce”

Месечни часопис „Diplomacy&Commerce” који на енглеском језику излази у Београду објавио је чланак под називом „Аиса Иђири, Јапанка која живи у Лондону, заљубљена у Србију: Београд је један од мојих слатких домова!“. 


Opširnije...
Резултати Конкурса за суфинансирање пројеката (9. јул 2020. године)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 1. јуна 2020. године.


Opširnije...
Новак Ђоковић добитник посебне повеље Министарства спољних послова Републике Србије (30. мај 2020. године)

На свечаности одржаној 29. маја поводом Дана дипломатије Републике Србије, најтрофејнији српски тенисер Новак Ђоковић добио је Повељу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету. Престижно признање је уручио први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион (19. мај 2020. године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с        дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за …

 


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору (19. мај 2020.године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување.....


Opširnije...
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ (22. мај 2020. године)
Влада Републике Србије je, 21. маја 2020. године, донела Одлуку o престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20), Oдлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, којом је престала да важи истоимена Одлука („Службени гласник РС“, 25/20, 27/20, 35/20, 47/20 и 66/20) и Oдлуку o изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу („Службени гласник РС“, 23/20, 24/20, 27,20, 28/20, 30/20, 32/20, 35/20, 37/20, 38/20, 39/20, 43/20, 45/20, 48/20, 49/20, 59/20, 60/20, 66/20, 67/20, 72/20, 73/20 и 75/20).
Наведне одлуке су објављене у „Службеном гласнику РС“, бр. 76/20 од 21. маја 2020. године и ступиле су на снагу 22. маја 2020. године.
 
Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.

Изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Републику Србију није више потребна посебна сагласност, односно дозвола за улазак како за држављане Републике Србије, тако ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију – уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста – приликом пасошке контроле се уручује писано обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглажења ванредност стања у Републици Србији због епидемије заразне болести COVID-19, могу ући у Републику Србију најкасније до 1. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију.Избори за народне посланике – ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА (21. мај 2020. године)

Поштовани грађани, обавештавамо да се појавио лажни сајт за пријављивање гласача из иностранства. Текст саопштења Министарства државне управе и локалне самоуправе у вези овог сајта је следећи:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Улазак страних држављана на територију Републике Србије (14. мај 2020. године)

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19, затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

1. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који немају одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији биће дозвољен улазак у Републику Србију ако поседују:

(1) негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију
и
(2) дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе Републике Србије, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
 
Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством њихових дипломатско-конзуларних представништава акредитованих у Републици Србији.

Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горе наведен негативан тест.

Страни држављани који немају регулисан боравак у Републици Србији и којима је потребна дозвола радног тела Владе, више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на мејл info.covid-19@gov.rs

2. Страни држављани који поседују одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији за издавање дозволе за улазак у Србију могу да се обрате Амбасади Републике Србије у Токију, уз достављање потребних доказа (пасош, дозвола боравка, доказ о начину путовања, разлози хитности путовања и сл.).

Страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Страни држављани са регулисаним боравком у Републици Србији који уђу у Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

Поменута лица могу да уђу у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима):

- ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију,
- ако су у иностранству боравила не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести СО VID-19.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.
 

 Режим уласка у Рeпублику Србију за држављане Републике Србије (14. мај 2020. године)

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Републике Србије.

ПРОЦЕДУРА ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ УЛАСКА:

Захтев за одобрење уласка у Републику Србију држављани Републике Србије y Јапану треба да поднесу Амбасади Републике Србије у Токију, на e-mail embassy.tokyo@mfa.rs најмање пет радних дана пре планираног путовања.

Захтев треба да садржи следеће податке:
1.  Име и презиме
2.  ЈМБГ
3.  Број важећег пасоша Р. Србије уз достављање копије пасоша у прилогу мејла
4.  Адреса у Србији (град, улица и број) на којој ће боравити током изолације у кућним условима у случају изрицања епидемиолошке мере 
5. Начин путовања – копија авио карте и назначен број резервације и e-mail са ког је купљена авио карта, уз  навођење тачног итинерера путовања, укључујући и места преласка граница држава у транзиту
6.  Разлоге хитности путовања
7.  Контакт телефон и e-mail адреса

У поступак ће бити узети само комплетни захтеви.

ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

1. Држављани Републике Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата, издат од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију.
Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.
2. Држављани Републике Србије који приликом уласка немају PCR тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);
3. Држављани Републике Србије који уђу у Републику Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Србији, на лични захтев и о сопственом трошку;
4. Држављани Републике Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

 НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ (12. мај 2020. године)

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68-20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посалнике Народне скупштине, донела је решење 11. маја ове године о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020.године (до поноћи, локално време у Р. Србији). Решење РИК и Роковник се могу наћи у следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Информације Амбасаде о пријави бирача за гласање у иностранству доступне су овдеПРИЈАВА БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ (измењено 12. маја 2020. године)

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике којом је као датум одржавања избора одређен 21.јун 2020.године.

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству и желе да гласају на парламентарним изборима који се у Републици Србији одржавају 21. јуна 2020. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште. Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије. Гласање се врши искључиво личним доласком у Амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије. Законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те стога подсећамо да ће бирачко место у Амбасади Републике Србије у Токију бити отворено уколико овај услов буде испуњен.

Да бисте се пријавили за гласање у инсстранству, неопходно је да пре подношења пријаве на сајту Републичке изборне комисије https://upit.birackispisak.gov.rs/ уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом важећег пасоша или важеће личне карте Републике Србије, доставите Амбасади Републике Србије у Токију.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије важећег пасоша или важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на e-mail адресу: embassy.tokyo@mfa.rs

(сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)

- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, 4-16-12 Takanawa,Minato-ku, 108-0074 Tokyo

- слањем факса на број: + 81-3- 3447-3573

- личним доласком у Амбасаду Републике Србије у Токију.

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 30. МАЈ 2020. ГОДИНЕ.Обавештење Ер Србије о летовима за повратак у Р. Србију (8. мај 2020. године)

Поштовани/а,

Желимо овим путем да Вас обавестимо да ће Ер Србија покренути репатријационе летове, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на ад хоц бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију. За разлику од досадашњих евакуационих летова које је организовала Влада Републике Србије и када је путницима повратак у Србију био обезбеђен о трошку државе, репатријациони летови које ће организовати Ер Србија подразумеваће превоз до Београда уз плаћање надокнаде.

С тим у вези, Ер Србија је на свом веб-сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересовани путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.
Тренутно, у плану су летови из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха ка Београду, према следећем распореду:

PARIZ 11MAY JU4310 BEG 1000 CDG 1240 11MAY JU4311 CDG 1330 BEG 1550

FRANKFURT 12MAY JU4330 BEG1000 FRA 1205 12MAY JU4331 FRA 1255 BEG 1450

BEČ 13MAY JU4600 BEG1000 VIE 1110 13MAY JU4601 VIE 1200 BEG 1300

FRANKFURT 14MAY JU4330 BEG1000 FRA 1205 14MAY JU4331 FRA 1255 BEG 1450

CIRIH 15MAY JU4370 BEG1000 ZRH1155 15MAY JU4371 ZRH 1245 BEG 1425

ЦЕНЕ КАРАТА У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ ЗА ОВЕ ЛЕТОВЕ ИЗНОСЕ:

• PARIZ (CDG) – BEOGRAD (BEG) – 295 EUR
• FRANKFURT (FRA) – BEOGRAD (BEG) – 255 EUR
• BEČ (VIE) – BEOGRAD (BEG) – 155 EUR
• CIRIH (ZRH) – BEOGRAD (BEG) – 225 EUR


Opširnije...
ИНФОРМАЦИЈЕ ЈАПАНСКИХ ОРГАНА О COVID-19
 
 
JNTO hotline број 050-3816-2787 за особе које мисле да имају симптоме
 
 
Метропола Токио hotline број од 9:00 до 21:00 (енглески, кинески, корејски, јапански) 0570-550-571

Водич и информације метрополе Токио како затражити медицинску помоћ

Центар за подршку за стране држављане у Токију (Tokyo Corona Virus Support Center for Foreign Residents, TOCOS)

Телефон Центра (позиви се не наплаћују) 0120-296-004 (подршка на 14 језика, укључујући енглески)

Ограничења уласка у Јапан која се тичу и држављана Србије - информација Минисарства спољних послова Јапана

Ограничења уласка у Јапан која се тичу и држављана Србије - информација Министарства правде Јапана

Информација Министарства правде о могућностима продужења боравка због COVID-19

Контакти регионалних имиграционих канцеларија 

Обавештење Министарства здравља, рада и благостања за стране држављане у јапанским компанијама и њиховим правима у току пандемије COVID-19ЕВИДЕНТИРАЊЕ ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ КОЈИ СУ СЕ ЗАТЕКЛИ У ЈАПАНУ

Молимо држављане Републике Србије који су се привремено затекли у Јапану, немају регулисан боравак и нису у могућности да се врате у Србију због прекида саобраћајних веза да Амбасади у Токију на мејл Амбасаде embassy.tokyo@mfa.rs доставе следеће податке:

име и презиме
године живота
ЈМБГ
број пасоша (и копија пасоша)
адреса боравка у иностранству
контакт телефон
контакт мејл
адреса пребивалишта у Србији (град, улица, број)
нагласити уколико се ради о лицу са специјалним потребама

Ово се не односи на држављане Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у Јапану за које и даље важи препорука Владе Републике Србије да се уздрже од путовања, односно доласка у Србију.

Истовремено, напомињемо да се у складу са Одлуком Владе Републике Србије 05 број 53-2953/2020 о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу објављеном у Службеном гласнику Републике Србије број 48 од 31. марта 2020. године држављанима Републике Србије и страним држављанима који у Србији имају одобрен привремени боравак или стално настањење, а који улазе у Републику Србију, одређује се мера стављања под здравствени наџор на акутно респираторно обољење изазвано новим корона вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом надлежног министра, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Лица код којих се уоче симптоми заразне болести COVID-19 одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу.

Изрицање епидемиолошке мере је обавезно. Лицима која одбију изречену меру биће ускраћен улазак у Републику Србију.

Информације IATA о ограничењима на аеродромима у свету због пандемије корона вируса

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ (24. март 2020. године)
У намери да становништву у Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије корона вируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће. На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије:
 
као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност 
 
Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа.
 
Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка 
 
Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије ЦОВИД-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигитиланом облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фортографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде

линк http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)

линк http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEПоништени конкурси за суфинансирање пројеката дијаспоре за 2020. годину

Јачање веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

У Министарству спољних послова Републике Србије је одлучено да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре ПОНИШТЕ.

Нови конкурси ће се расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.ПРИКУПЉАЊЕ ДОНАЦИЈА ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Обавештавамо све заинтересоване грађане, предузећа и фондације да је за уплату донација, у циљу пружања помоћи Србији у борби против епидемије болести COVID-19, отворен следећи рачун од стране Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту:

Сврха прикупљања донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE93500502010200721925
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE44500502010254022561
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE92500502010254022570
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Амбасада Републике Србије у Токију се захваљује свима који желе да донирају новац.

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА (17. март 2020. године)

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаних за 26. април 2020. године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.
 ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (16. март 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је 15. марта састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду. Након састанка, председник Вучић прогласио је  ванредно стање на територији целе Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 16. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је ступила на снагу.

Од понедељка, 16. марта 2020, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане са изузетком:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратног особља железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима; 

4) посада и кабинског особља ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарних конвоја под обавезном пратњом уговорених дипломатским путем;

7) акредитованих чланова особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланова њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) страних држављана који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Грађани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен приврмени боравак или стално настањење у Репбулици Србији а који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије,  Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Грађанима Републике Србије, као и акредитованим дипломатама и члановима њихових породица који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима). При уласку у земљу грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена мера ће се стриктно контролисати, а свако непридржавање ће бити најстрожије санкционисано прописаном казном. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Детаљне мере доступне су на презентацији Владе Републике Србије 

Све најновије вести на порталу Владе Републике Србије

 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију
 
oбјављује
 
ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ 
Врста поступка: набавка велике вредности

Opširnije...
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУКОРОНА ВИРУС: УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Поводом пандемије изазване корона вирусом (COVID-19), на посебном порталу Министарства здравља Републике Србије детаљно је објашњен поступак на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију. 

ПОСТУПАЊЕ СА ЛИЦЕМ КОД КОГА ЈЕ ПОСТАВЉЕНА СУМЊА НА ИНФЕКЦИЈУ ИЗАЗВАНУ КОРОНА ВИРУСОМ (COVID-19)

ПОСТУПАЊЕ СА ЛИЦЕМ КОМЕ ЈЕ ИЗДАТО РЕШЕЊЕ О СТАВЉАЊУ  ПОД ЗДРАВСТВЕНИ НАДЗОР

 КОРОНА ВИРУС: ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА И СИТУАЦИЈИ У СРБИЈИ
Да бисте били упознати са мерама које се предузимају у Србији, препоручујемо да пратите следеће презентације 
 
По питању привремене забране уласка у Србију за стране држављане овде можете видети детаље о мерама усвојеним на седници Владе Републике Србије 11. марта 
 


КОРОНА ВИРУС: ЈАПАН
Japan National Tourism Organization (JNTO )има 24 часа hotline телефон на енглеском језику 050-3816-2787 
а на својој презентацији JNTO редовно објављује информације о мерама у Јапану. 
 
Детаљи о мерама Јапана и линкови на званичне институције Јапана доступни су на презентацији Владе Јапана 
 
Вести на енглеском језику можете да пратите и на јапанском јавном сервису NHK
 

 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Амбасада Републике Србије у Токију обавештава да су за 26. април 2020. године расписани избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије. 


Opširnije...
Информација о броду Diamond Princess у луки Јокохама

Према информацијама јапанских органа на броду Diamond Princess који је у карантину у луци Јокохама у близини Токија због појаве корона вируса међу укупно 3711 путника и чланова особља налази се и 14 држављана Србије и један држављанин Црне Горе.

Влада Јапана планира да од данас 5. фебруара у 7.30 ујутру по јапанском времену путници и особље остану на броду у карантину без искрцавања наредних 14 дана. За све на броду ће бити обезбеђени храна и пиће, а медицински радници компаније која је власник брода и лекари и медицинске сестре које је на брод упутило јапанско Министарство здравља пружају сву неопходну помоћ путницима и особљу брода. Путницима је речено да морају да остану у својим кабинама у које им се допремају храна и пиће. И путници и особље брода имају бесплатан интернет на броду и у контакту су са својим породицама и пријатељима.

Амбасада Републике Србије у Токију је у сталном контакту са јапанским органима и нашим држављанима и наставиће да прати ситуацију. 

Телефон Princess Cruise на који се ужа породица путника може обратити за савете из било које земље у свету је 872-201-5236Информације о корона вирусу у Јапану

24 часа доступан телефонски број на енглеском језику за питања страних туриста на који се јављају представници Јаланске агенције за туризам (JNTO) 

050-3816-2787 (за позиве из Јапана)

+81-50-3816-2787 (за позиве из иностранства)

 

Вести јавног сервиса NHK на енглеском језику https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/

 Наградни конкурс на тему "Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада"
Обавештавамо да је Академска српска асоцијација расписала наградне конкурсе на тему "Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада".
 
Радови се пишу на српском и енглеском језику, а ми ћемо путем награда заинтересовати нашу децу у дијаспори да научимо српски језик. Прва награда је 5 бесплатних часова српског језика.
 
Конкурс је отворен 14. фебруара, а резултати конкурса су објављени 20.фебруара 2020.године на сајту и на ФБ страници Академске српке асоцијације.
 

Opširnije...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Одлукама бр. 20/30-2020/01 и бр. 21/30-2020/01 од 16. јануара 2020. године, МСП – УСДСР је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. 


Opširnije...
„Сајам Србије“ у Токију у TSUTAYA SHIBUYA SCRAMBLE! (26. децембар 2019 - 31. јануар 2020. године)

„Сајам Србије“ на коме се продају књиге, храна и друга роба из Србије одржава се у TSUTAYA BOOKSTORE Shibuya Scramble Square  у Токију од 26. децембра 2019. до 31. јануара 2020. године.


Opširnije...
Презентација Србије и радионица српске кухиње у граду Фуђими (25. децембар 2019. године)

На позив Фуђимија (префектура Саитама), града-домаћина наше рукометне и џудо репрезентације пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године и града- побратима Шапца, представница Амбасаде Тијана Нагато је 25. децембра за ученике из Фуђимија и њихове родитеље одржала предавање о Србији, уз представљање историјских знаменитости, гастрономије и спорта, уз кратак час српског језика. 


Opširnije...
Финансијски водич за повратникe

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађна који желе да се врате у Републику Србију са аспекта девизних прописа, уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новцем.

Циљ Финансијског водича јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства. У водичу се нуде информације како да се отвори или затвори рачун у банци у Србији, пренесе новац из иностране банке у банку у нашој земљи и друго.

Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије 

верзија на српском језику

верзија на енглеском језику

 Презентација Србије у Амбасади у сарадњи са Маинићи шимбун (12. децембар 2019. године)

На иницијативу  туристичке агенције „Mainichi Shimbun Travel“ која послује у склопу једног од највећих јапанских дневних листова Маинићи шимбун у Амбасади је 12. децембра одржана презентација о Србији за тридесет гостију на тему „Укусно предавање о Србији“.  


Opširnije...
Концерт јапанско-српског дуета „Фуго" у Амбасади (21. новембар 2019. године)

Концерт српске музике дуета „Фуго" из Србије који чине Фумико Такешта и Александар Петровић одржан је у Амбасади 21. новембра у сарадњи с Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана коју води супруга бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки.


Opširnije...
Додела награде Амбасаде на 45. Изложби модерног јапанског наивног сликарства (11. новембар 2019. године)

У складу са традицијом успостављеном 2009. године, на свечаној церемонији коју је 11. новембра у токијском музеју Ueno Royal Museum организовало Удружење јапанске модерне наивне уметности поводом отварања 45. Изложбе модерног јапанског наивног сликарства јапанској сликарки наиве Аи Фуђишими уручена је награда Амбасаде за њен рад „Бајка о сну“.


Opširnije...
Сећање на сликара и вајара Милана Туцовића у Амбасади (7. новембар 2019. године)

У Амбасади је 7. новембра у сарадњи са токијском галеријом Steps организовано сећање на прерано преминулог српског сликара и вајара Милана Туцовића (1965-2019). 

Присутни су имали прилике да виде и слике Милана Туцовића са јапанским мотивима настале током његовог боравка у Јапану у марту ове године које је галерија Steps уступила Амбасади за ову прилику, као и један од његових радова из младости који је поклонио свом пријатељу у Јапану. 


Opširnije...
Пласман мушке репрезентације Србије у 3х3 на Олимпијске игре у Токију и одбрана титуле клупског првака света за екипу Нови Сад на ФИБА 3х3 Финалном Мастерс турниру у јапанском граду Уцуномија (1-3. новембар 2019. године)

На ФИБА 3х3 Финалном Мастерс турниру у јапанском граду Уцуномија  одржаном 2. и 3. новембра учествовало је 12 екипа које су сакупиле највише поена кроз ФИБА 3х3 такмичења, укључујући и три екипе из Србије - Нови Сад, Лиман и Земун. У финалној утакмици Нови Сад је био успешнији од америчког Принстона (21:17), чиме су одбранили титулу клупског првака света коју су освојили и 2014, 2015. и 2018. године. Играч Новог Сада Томислав Ивошев је проглашен за најкориснијег играча турнира.

Представници ФИБА 3х3 су 1. новембра у Уцуномији званично објавили прве четири мушке и женске 3х3 репрезентације које су обезбедиле директан пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године, укључујући и директни пласман мушке репрезентације Србије у 3х3 на ОИ у Токију.

 

 

©FIBA 3x3 World Tour Utsunomiya Final 2019 Committee

Opširnije...
Концерт LP Duo из Србије и јапанске пијанисткиње Аисе Иђири у Амбасади (1. новембар 2019. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 1. новембра пред око четрдесет званица одржан концерт клавирског дуа из Србије LP Duo (Соња Лончар и Андрија Павловић) и јапанске концертне пијанисткиње Аисе Иђири (Aisa Ijiri). 


Opširnije...
Споразум о академској сарадњи и размени између Универзитета у Београду и Националног института за фузију (1. новембар 2019. године)

Ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић је током посете Јапану1. новембра у јапанском Националном институту природних наука (NINS, National Institute of Natural Sciences) присуствовала свечаној церемонији на којој је обележено потписивање Споразума о академској сарадњи и размени између Универзитета у Београду и Националног института за фузију (NIFS, National Institute for Fusion Science) који је у саставу NINS. Текст споразума који је претходно усаглашен и потписан у јулу 2019. године свечано је данас размењен између ректоре Поповић и генералног директора NIFS проф. др Јасухика  Такеирија (Yasuhiko Takeiri) у присуству председника NINS др Акио Коморија (Akio Komori) и амбасадора Ненада Глишића. 


Opširnije...
Председница Владе Србије Ана Брнабић је присуствовала церемонији устоличења цара Нарухита(22. октобар 2019. године)

Председница Владе Србије Ана Брнабић је 22.октобра присуствовала церемонији устоличења цара Нарухита  “Sokurei-Seiden-no- gi“ (церемонија устоличења у сали Сеиден) и „Kyoen –no- gi“  (банкет на двору).


Opširnije...
Председница Владе Ана Брнабић је имала билатерални сусрет са премијером Шинзо Абеом(21. октобар 2019. године)

Председница Владе Ана Брнабић је 21.10. имала билатерални сусрет са премијером Шинзо Абеом у Akasaka State House.


Opširnije...
Презентација Нови Сад 2021 Европска престоница културе у Токију 16. октобра 2019. године (среда)

Презенатација Европска престоница културе - Голвеј 2020 и Нови Сад 2021 биће одржана 16. октобра 2019. године (среда) у Токију. 


Opširnije...
Новак Ђоковић на турниру у Јапану (1. октобар 2019. године).

Српски тенисер Новак Ђоковић учествује на АТП турниру серије 500 у Токију који је почео 30. септембра. 


Opširnije...
Награда Мурасаки Шикибу за књигу проф. Кајоко Јамасаки „Хлеб и дивље јагоде“ - сећање на рат у Србији и храну (3. септембар 2019. године)

Председник жирија за 29. награду Мурасаки Шикибу за књижевност и професор емeритус Међународног центра за јапанске студије (International Research Center for Japanese Studies) из Кјота Садами Сузуки је 3. септембра саопштио одлуку жирија да овогодишња награда припадне професорки Филолошког факултета Универзитета у Београду Кајоко Јамасаки за књигу на јапанском језику Хлеб и дивље јагоде (сећање на рат у Србији и храну) у издању издавачке куће Кеисо Шобо (мај 2018). 


Opširnije...
У продаји сет поштанских маркица града Фуђими, града-домаћина Србије пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године

У поштама Саитама префектуре и појединим поштама Токија од 26. августа у току је продаја сета поштанских маркица које је у сарадњи са Поштом Јапана издао град Фуђими, град-домаћин Србије пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ненада Глишића са председавајућим Доњег дома Парламента Јапана Тадамори Ошимом (20. август 2019. године)

Амбасадор Ненад Глишић сусрео се 20. августа са председавајућим Доњег дома Парламента Јапана Тадамори Ошимом. 


Opširnije...
Сусрет првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића и министра спољних послова Јапана Таро Кона у Београду (15. август 2019. године)

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се 15. августа у Београду са министром спољних послова Јапана Таро Коном током његове једнодневне посете Србији.

 


Opširnije...
Биоскопске пројекције филма Дневник машиновође са јапанским титловима у Јапану почињу 17. августа

Филм Дневник машиновође (2016) биће приказан у биоскопима широм Јапана почев од 17. августа 2019. године.


Opširnije...
20. Међународни фестивал уметности за ученике средњих школа - радови ученика из Србије и уручење награде победници из Србије (7. август 2019. године)

У организацији јапанске невладине Међународне фондације за уметност и културу (International Foundation for Arts and Culture/IFAC) у Токију се одржава 20. Међународни фестивал уметности ученика средњих школа. Фестивал су ове године подржали Министарство за локалну администрацију и комуникације и Агенција Владе Јапана за културу. Од укупно 11.243 рада из Јапана и 93 рада из иностранства, награђено је укупно 500 радова од чега по један рад из сваке од 19 држава учесница. Најбољих 500 радова, укључујући и све радове из иностранства, изложено је од 7. до 18. августа у токијском Националном центру за уметност (National Arts Center, Tokyo).

На овогодишњем фестивалу по први пут су изложени и радови пет ученика из Србије – Милице Јовановић, Николије Станојевић и Сање Илић из Школе за дизајн у Београду и Јоване Степановић и Данице Милић из Школе примењених уметности из Шапца. 


Opširnije...
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска 2019 – 2023

 Амбасадор Ненад Глишић у префектури Саитама на обележавању годину дана до почетка токијских Олимпијских игара (20. јули 2019. године)

Амбасадор Ненад Глишић је 20. јула присуствовао церемонији „1 Year to Go! Pre-Olympics Promotion Event“ коју је у граду Кошигаја организовала јапанска префектура Саитама. Догађају су такође присуствовали и председник организационог комитета ОИ 2020 и бивши премијер Јоширо Мори, гувернер префектуре Саитама Кијоши Уеда, амбасадори земаља које имају градове-домаћине (Host Town) у овој префектури, као и освајач златне медаље у гимнастици на ОИ 2016 Кохеи Ућимура. 


Opširnije...
Припреме сениорске ватерполо репрезентације Србије у Јапану и посета амбасадора граду-домаћину Кашивазакију (јули 2019. године)

Амбасадор Ненад Глишић је 6. и 7. јула посетио град Кашивазаки у јапанској префектури Нигата на позив градоначелника Масахира Сакураија поводом припрема наше  сениорске ватерполо репрезентације пред предстојеће Светско првенство у Гвангџуу. Кашивазаки, иначе познат као колевка јапанског ватерпола, добио је дозволу Владе Јапана да буде град-домаћин (Host Town) ватерполо репрезентације Србије уочи Олимпијских игара у Токију 2020. године.


Opširnije...
Резултати Конкурса за суфинансирање пројеката

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је донео одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, а на основу Предлога Радне групе именоване да утврди Предлог одлуке.

Одлука о суфинансирању пројекaта за дијаспору 19. јун 2019.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 184 пројекта у укупном износу од 50.201.000,00 (словима: педесет милиона двеста једна хиљада) динара (РСД).

Одлука о суфинансирању пројеката за регион 19. јун 2019.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 230 пројекта у укупном износу од 50.201.000,00 (словима: педесет милиона двеста једна хиљада) динара (РСД).Презентација Србије у средњој школи Когјокуша у Токију (5. јун 2019. године)

У организацији SIFA - Међународног удружења пријатељства општине Шинагава представнице Амбасаде Јелена Николић и Тијана Нагато су 5. јуна посетиле нижу и вишу средњу школу Когјокуша у Токију у циљу представљања Србије ученицима првог, другог и трећег разреда ове школе. Тијана Нагато је у ношњи из централне Србије на јапанском језику за 750 ученика школе детаљно представила историју и географски положај Србије, уз поређења са Јапаном и фокус на занимљивости за школску децу попут нашег ћириличног писма, изгледа народних ношњи и познатих личности из Србије, посебно Николу Теслу и Новака Ђоковића. Издвојена је и  међусобна помоћ две земље у невољама укључујући разорни земљотрес и цунами у Јапану 2011. године и поплаве у Србији 2014. године. Ученици су такође научили да се представе, поздраве и захвале на српском што ће моћи да искористе наредне године када наши спортисти буду учествовали на токијским олимпијским играма. 


Opširnije...
Филмови из Србије на Међународном филмском фестивалу у Нигати (1. и 2. јун 2019. године)

На 29. Међународном филмском фестивалу у граду Нигата у префектури Нигата  (31. мај – 7. јун) у посебном програму под називом Селекција Јапанско-српског фестивала филма (JSFF) 1. и 2. јуна приказано је девет кратких филмова из Србије и један кратки анимирани филм из Јапана - Вртлог, 2016, р. Емилија Грујић; Првак света, 2016, р. Лана Павков; Жмурке, 2018 и Љубав, 2017, р. Огњен Петковић; Сретан пут, 2017, р. Синиша Галић; Стеван М. Живковић, 2010, р. Владимир Тагић; Искон Анима Аетернам, 2015, р. Михајло Драгаш; Исти, 2017, р. Дејан Петровић; Фајронт, 2016, р. Милена Грујић  и јапански филм A Banal Man, 2018, р. Куруми Хакамада. 


Opširnije...
Промоција Србије у граду Јокохама (25. и 26. мај 2019. године)

На позив телевизије Канагава и уз организациону помоћ јапанске компаније Toa Group  из Јокохаме и њеног почасног председника Тошио Танабеа, Амбасада је 25. и 26. маја четврту годину узастопно учествовала на дводневном фестивалу, наследнику традиционалног „Фестивала жетве" који је дуги низ година организован у Јокохами.


Opširnije...
Час српског језика и радионица српске кухиње у Фуђимију, граду-побратиму Шапца (18. мај 2019. године)

На позив Фуђимија, града побратима Шапца у јапанској префектури Саитама који ће бити домаћин нашој рукометној и џудо репрезентацији пред Олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године, представница Амбасаде Тијана Нагато је 18. маја одржала час српског језика и радионицу српске кухиње за групу од 35 становника овог града.


Opširnije...
Пројекат „Лепа Србија“ у галерији ТЕН у Токију (26. април – 18. мај 2019. године)

На иницијативу уметнице Акико Кога која дужи низ година сарађује са Амбасадом на промоцији српске уметности у Јапану и организује и помаже гостовања јапанских уметника у Србији представница Амбасаде Тијана Нагато је на јапанском језику обучена у народну ношњу из Шумадије у галерији ТЕН у Токију 26. априла одржала презентацију српске кухиње уз дегустацију српске хране. У галерији ТЕН је од од 26. априла до 18. маја одржана и зложба „Лепа Србија“ о српској култури, природним лепотама, гастрономији и односима Србије и Јапана.

Овим поводом је објављена и брошура на јапанском језику са рецептима за ускршњу трпезу под називом „Тијанин српски кувар : Српски Ускрс“. 


Opširnije...
Оглас за продају покретних ствари Амбасаде

19.април 2019.године

Амбасада Републике Србије у Токију оглашава продају покретних ствари Амбасаде. Понуде је неопходно доставити у року од 7 дана од објављивања овог огласа, односно најкасније до 25.априла 2019. године на адресу Амбасаде 4-7-24 Kitashinagawa, Shinagawa-ku, Tokyo 140-0001. Амбасада ће обавестити понуђаче о резултатима у року од седам дана од истицања рока за достављање понуда.

Детаљне информације могуће је добити на телефон 03-3447-3571.Уручење државног одликовања Р. Србије председници Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана Ецуко Цунозаки (12. април 2019. године)

Амбасадор Ненад Глишић уручио је 12. априла на свечаном пријему у просторијама Амбасаде државно одликовање Р. Србије златну медаљу за заслуге за дугогодишњи допринос промоцији Србије у Јапану и несебичну помоћ у организацији бројних догађаја везаних за нашу земљу Ецуко Цунозаки, председници Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана и члану Друштва Јапан – Србија.

Пред бројним угледним гостима и представницима јавног и културног живота амбасадор Глишић је истакао залагање Ецуко Цунозаки на промовисању музичке и културне сарадње две земље у периоду дужем од једне деценије, као и њено учешће у различитим хуманитарним манифестацијама и програмима у Србији и Јапану. Посебно је издвојио да је и као супруга амбасадора Јапана у Београду организовала бројне манифестације и концерте на којима је и сама учествовала као врсна уметница, а да је своје активности на повезивању две земље наставила и након повратка у Јапан.  

Ецуко Цунозаки се захвалила на додељеном признању за које је рекла да јој чини велику част, као и да не би могла да постигне све што је урадила без несебичне подршке многих људи, укључујући амбасадора Глишића и Амбасаду у Токију. Посебно је истакла своју захвалност свим грађанима Србије који су након разорног земљотреса и цунамија 2011. године пружили велику помоћ Јапану, чему је и сама била сведок у Србији и што је искуство које ће памтити целог живота. 


Opširnije...
Интервју амбасадора Глишића за априлско издање часописа „Недељни Шинћо“ (28. март 2019. године)

Часопис на јапанском језику Недељни Шинћо је у свом априлску издању 28. марта ове године објавио интервју амбасадора Ненада Глишића у рубрици Пробамо светску храну  на тему српске кухиње.

Недељни Шинћо издаје се од 1956. године и продаје широм Јапана (тираж око 500.000 копија), а главна читалачка публика су људи између тридесет и шездесет година старости. Часопис покрива различите теме – политичка и друштвена питања, забаву и друго. Издаје га издавачка кућа Шинћоша основана 1896.  године која објављује више од десет различитих часописа од којих је Недељни Шинћо један од највећих и најугледнијих.Српски музички фестивал у Амбасади (15. март 2019. године)

У организацији јапанског огранка светског Удружења клавирских педагога (World Piano Teachers Association Japan/WPTA), уз подршку Асоцијације за музичку сарадњу Србије и Јапана и Друштва Јапан-Србија, у Амбасади је 15. марта одржан Српски музички фестивал.

Фестивал је обухватио аудицију на којој су учествовале Кеико Наое и Јоко Нака које су на клавиру извеле дела нашег композитора Александра С. Вујића (1945-2017), а једна од пијанисткиња имаће могућност да учествује на Светској конференцији клавирских педагога која се традиционално одржава у Новом Саду.

Након аудиције је одржан концерт на коме су председница WPTA Рика Фукуда (клавир), председница Асоцијације и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки (виолина) и Ерико Хајакава (клавир) обучене у српске народне ношње извеле дела Александра С. Вујића, Исидора Бајића, Миленка Живковића и Корнелија Станковића, као и неке од познатих композиција из Србије, укључујући Тамо далеко. Изведена су и дела Ф. Листа (Љубавни сан, уз учешће сопрана Јукари Цукамуре) и Ј. Штрауса На лепом плавом Дунаву.


Opširnije...
Слика Маријане Анђелић на највећем међународном уметничком догађају у Јапану (7-11. март 2019. године)

На највећој међународној уметничкој манифестацији у Јапану Art Fair Tokyo 2019  одржаној у Токију од 7. до 11. у оквиру програма  World Art Tokyo приказана су дела уметника из 31 земље на препоруку амбасада тих земаља и у сарадњи са организаторима и кустосима изложбе. Из Србије је изложена слика Маријане Анђелић „Лепо ходи“ (минерални пигменти на јапанском папиру) на препоруку наше Амбасаде.


Opširnije...
Заједничка изложба сликара Милана Туцовића и два јапанска уметника у Токију (5-14. март 2019. године)

У галерији једног од најугледнијих јапанских универзитета Васеда Waseda Gallery од 5. до 14. марта одржана је изложба радова сликара Милана Туцовића и два јапанска уметника Мицунори Курашиге (Mitsunori Kurashihge) и Масанори Сого (Masanori Sogo) под називом „Far Away”.

Међу изложеним сликама Милана Туцовића биле су и слике настале током његовог овогодишњег боравка у Јапану са јапанским мотивима. 


Opširnije...
Прилози јапанских медија поводом Дана државности (фебруар 2019. године)

Водећи јапански медији на енглеском језику „Japan Times" и „Japan News", штампали cy специјалне прилоге o Србији поводом Дана државности. Објављен је текст амбасадора Ненада Глишића под насловом „У част 137 година пријатељства са Јапаном". О „цветању сарадње у култури и спорту" писали су председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава и председник Удружења Јапан-Србија Тадаши Нагаи.

Вест о обележавању Дана државности Србије у нашој амбасади објавило је на свом сајту Министарство иностраних послова Јапана уз фотографије амбасадора Глишића и парламентарног заменика министра иностраних послова Кенђија Јамаде.Хофу: Отворене изложбе о Тесли и српским споменицима (26. јануар - 3. март 2019. године)

Поставка Музеја Николе Тесле свечано је отворена 26. јануара 2019. године у Музеју науке Солар у Хофу у Јамагући Префектури на предлог Друштва Јапан-Србија. У Хофу је из београдског Музеја Николе Тесле стигло три тоне експоната - светлосни панели, макете лабораторија, Теслин калем, док је Амбасада Србије позајмила Теслину бисту. Изложба траје до 3. марта.


Opširnije...
Месец Србије у Токију (јануар - фебруар 2019. године)

Амбасада је у просторијама у просторијама Global Plaza JICA, у сарадњи са Међународном јапанском агенцијом за сарадњу (JICA) у јануару и фебруару 2019. године организовала манифестацију  "Месец Србије". Манифестација је обухватили низ садржаја - изложбу фотографија природних лепота Србије, локалитета Светске баштине, познатих спортиста и експоната народне радиности, видео презентације Србије и српски јеловник током тајања пројекта.

У организацији изложбе Амбасада су помогли Туристичка организација Србије, Олимпијски комитет Србије, Музеј Николе Тесла и Министарство спољних послова Србије. 

 


Opširnije...
Амбасадор Ненад Глишић представио Србију на ТВ Осака (20. децембар 2018. године)

Амбасадор Ненад Глишић гостовао је 20. децембра на ТВ Осака у емисији ,,Вафусохонке", о старим јапанским занатима и традицији, у прилогу „Молбе страних амбасада - имате ли нешто за поправку?". Он је телевизијској екипи дао на поправку своју акустичну гитару из седамдесетих година, коју је произвела чувена јапанска компанија „Токаи", основана 1947. године. ТВ екипа однела је гитару у фабрику „Токаи" у граду Хамамацу, где је и поправљена.


Opširnije...
Посета Јапану делегације Олимпијског комитета Србије и потписивање Меморандума о сарадњи са градом Фуђими (27. новембар 2018. године)

Делегација Олимпијског комитета Србије на челу са председником Божидаром Маљковићем током боравка у Токију ради учешћа на Генералној скупштини Асоцијације националних олимпијских комитета (ANOC) и састанака са Организационим комитетом ОИ у Токију 2020 посетила је Амбасаду 27. новембра и са амбадором Ненадом Глишићем разменила мишљења и информације о предстојећим Олимпијским играма у Токију. У саставу петочлане делегације били су и потпредседник Жарко Зечевић, генерални секретар Ђорђе Вишацки, извршни директор Дамир Штајнер и менаџер међународних програма Милош Миленковић. 

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је са представницима града Фуђими, града-побратима Шапца, у Амбасади потписао Меморандум о сарадњи између ОКС и Фуђимија и истакао да се на овај начин српским спортистима из појединих екипних спортова, као и неких борилачких спортова, отвара могућност да пред саме игре имају место за припреме, што укључује и неопходни период аклиматизације. Представници Фуђимија захвалили су се у име градоначелника и становника града и изразили наду да ће, након добијања регистрације као града домаћина код Владе Јапана, њихови грађани имати много више прилика за упознавање са Србијом, као и за пружање подршке нашим спортистима уочи и током ОИ 2020. године. Посета амбасадора Ненада Глишића граду Хофу (24-26. новембра 2018. године)

Амбасадор Ненад Глишић је између 24. и 26. новембра посетио град Хофу, домаћина одбојкашке репрезентације Србије пред Олимпијаду у Токију 2020. године. Током посете, амбасадор је са градоначелником Јутаком Икедом присуствовао традиционалном фестивалу Хадакабо, а на свечаном пријему је одржао презентацију о Србији и односима Србије и Јапана, уз посебан акценат на посету јапанског премијера Абеа Србији у јануару 2018. године. 


Opširnije...
Концерт за везу јапанске и српске музике у Амбасади (22. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 22. новембра пред препуном салом са око осамдесет званица одржан Концерт за везу јапанске и српске музике на коме су наступиле Фумико Такешта (хармоника) и Татара Токи (шинобуе, традиционална јапанска флаута). Поред јапанских композиција на програму су биле и наше композиције Зов шумадије, Влашка игра, Меракли чочек, Ој, Мораво, Нова Зајечарка, Бањски чачак, а публици су подељена објашњења песама на јапанском. У извођењу јапанске композиције Hana Wa Saku (Flowers Will Bloom) настале у знак подршке опоравку Јапана после земљотреса и цунамија 2011. године, као и Колубарског веза, уметницама се придружила и Ецуко Цунозаки (виолина). Трио је такође извео и песму Едерлези. У извођењу композиције Април у Београду уметницама се придружио и амбасадор Ненад Глишић на гитари. Концерт је окончан заједничким извођењем Тамо далеко при чему се певању прикључила и публика којој су речи подељене унапред. 


Opširnije...
Филм „Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића на Меиђи универзитету (21. новембар 2018. године)

На Факултету за друштвене науке угледног токијског Меиђи универзитета, у сарадњи са министарствима спољних послова и културе и информисања Србије, Амбасада је 21.  новембра представила филм „Дуго путовање у рат“ аутора Милоша Шкундрића (Paradox film) за око педесет студената овог факултета. Професор Коићи Тојокава са Одсека за историју и географију Факултета за друштвене науке је у најави филма истакао да ће студенти имати прилику да се упознају са низом догађаја на међународној сцени који су, као што и наслов самог филма каже, били увертира у догађаје који ће касније уследити. 


Opširnije...
Промоција књиге „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ на јапанском језику у Амбасади (9. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки у Амбасади је 9. новембра одржана промоција књиге на јапанском језику „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ Јелене Јеремић. Књигу је објавила јапанска издавачка кућа Буна но мори и од 5. децембра ове године ће бити у продаји широм Јапана. Издавање књиге је омогућила Асоцијација за промоцију музичке сарадње, а Амбасада је пружила подршку кроз организацију различитих активности на којима су прикупљана финансијска средства, помоћ у преводу текстова, саветима и другом. 


Opširnije...
Концерт пијанисте Ивана Башића у Амбасади (6. новембар 2018. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 6. новембра пред препуном салом са око деведесет званица одржан веома успешан концерт младог српског пијанисте Ивана Башића. Иван Башић ове године учествује на једном од десет најпрестижнијих међународних такмичења за пијанисте Hamamatsu International Piano Competition. Концерт у Амбасади је био прилика да се млади пијаниста први пут упозна са јапанском публиком и да му она пружи подршку пред такмичење. На програму концерта су била дела Бетовена, Шопена, Прокофјева, Равела, Дебисија, Паганинија и српског композитора, диригента и пијанисте проф. Александра С. Вујића (Токата из Три комада за клавир оп. 83, иначе дела посвећено Ивану Башићу и његовој професорки Невени Поповић). 


Opširnije...
Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане (30. октобар 2018. године)

У сарадњи са Japan Association of Second Life Service (JASS) у Амбасади је 30. октобра одржана презентација о Србији за четрдесет чланова овог удружења. Реч је о удружењу које окупља грађане обично старије од 60 година и пензионере и за њих организује различите врсте активности, укључујући упознавање са различитим земљама као могућим дестинацијама за туристичка путовања. 


Opširnije...
Школски оброк са српском храном у Фуђими, граду-побратиму Шапца (23. октобар)

У основим и средњим школама јапанског града Фуђими, града-побратима Шапца, 23. октобра је организовано служење српске хране за школски оброк у основним и средњим школама. Храна је направљена према рецептима достављеним из Амбасаде, а служена је у оквиру иницијативе града Фуђими да буде регистрован као град-домаћин спортиста из Србије у оквиру пројекта Владе Јапана „Host Town“ уочи олимпијских и параолимпијских игара у Токију 2020. године. У школама су служени пуњене паприке, пилећи паприкаш,  пљескавице и руска салата.  Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије у Јокохами освојила златну медаљу и титулу првака света (20. октобар 2018. године)

Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије освојила је златну медаљу и титулу првака света на XVIII Светском првенству 2018 у Јапану.

Србија је 20. октобра 2018. године у финалу у Јокохами савладала Италију са 3:2, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19 и 15:12, после 117 минута игре.


Opširnije...
Презентација Србије у нижој средњој школи Ебара Даи-1 у Токију (12. октобар 2018. године)

На позив ниже средње школе Ебара Даи-1 из токијске општине Шинагава, на којој се налази и Амбасада, представници Амбасаде Јелена Николић и Тијана Нагато су 12. октобра одржали презентацију Србије за сто седамдесет ученика другог разреда школе (еквивалент осмог разреда основне школе у Србији).

Општина Шинагава такође је објавила вест о посети школи 


Opširnije...
Презентација споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за чланове Унеско асоцијација из Токија (11. октобар 2018. године)

Амбасада је 11. октобра организовала презентацију споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за око 60 гостију чланова и пријатеља Унеско асоцијација са седиштем у разним општинама Токија.


Opširnije...
Представљање обичаја славе за чланове токијског Међународног центра уметника (2. октобар 2018. године)

Амбасада је 2. октобра заједно са невладином организацијом Међународни центар уметника (International Artists Center/IAC) представила обичаје српске славе за око четрдесет гостију.


Opširnije...
Свечано отварање изложбе дечјег сликарства Јапан-Србија у граду Ићиномија (20. септембар)

У граду Ићиномија у префектури Аићи 20. септембра је у музеју Сецуко Мигиши свечано отворена изложба цртежа деце из Србије и Јапана узраста од 5 до 18 година на тему четири годишња доба коју је организовала јапанска невладина организација „Међународно удружење за дечју уметност“ (International Kids Art Association/IKA). 

Отварању изложбе присуствали су председница IKA Наоми Ишикава, градоначелник Ићиномије Масајасу Накано и министар саветник у Амбасади Ивана Голубовић Дубока. На отварању су уручене и награде деци из Србије - Анастасија Митровић, Кристина Челикић, Софија Морача, Душан Ненадић и Тијана Перић. Изложба траје до 25. септембра.


Opširnije...
Презентација Србије за чланове компаније Toa Group (13. септембар 2018. године)

На иницијативу јапанске компаније „Toa Group“ у просторијама Амбасаде смо 13. септембра организовали презентацију Србије и српских вина за око 120 запослених у предузећима која чине ову јапанску компанију (испорука гаса, реновирање стамбених јединица, производња козметичких и средстава личне хигијене, прехрамбени производи). Догађају су такође присуствовали представници компаније Јазаки која је прошле године отворила фабрику у индустријској зони у Шапцу, као и представници телевизије Канагава са седиштем у Јокохами где се налази и седиште Тоа групе.


Opširnije...
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади (4. септембар 2018. године)

На иницијативу Друштва Јапан-Србија и у сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки у Амбасади смо 4. септембра за чланове Друштва организовали представљање кухиње и хране куване по рецептима јела служених на двору римских императора. У поздравним говорима председника Друштва Јапан-Србија амбасадора Тадаши Нагаија и амбасадора Глишића је истакнуто да је значајан број римских императора рођен у Србији, уз препоруку гостима да приликом путовања у Србију обиђу и римске локалитете, укључујући Виминацијум и Гамзиград. 

Јапански аутор Масаши Ендо, који је прошле године објавио књигу на јапанском језику „Храна из давнина“, за око 25 присутних гостију одржао је предавање на тему хране древних Римљана, са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај овог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. Након предавања, у пратњи музике из доба Римског царства, гостима је представљена и послужена храна кувана по рецептима јела служених на двору римских императора коју је спремио Масаши Ендо. Гости су такође имали прилику да пробају вино Tribus Villa Prokupac аутохтоног српског грожђа прокупац винарије Топлички виногради. Промоција Србије у Хофу, граду домаћину одбојкашке репрезентације Србије (28. и 29. август 2018. године)

На позив града Хофу у префектури Јамагући, који је регистрован као град-домаћин одбојкашке репрезентације Србије у иницијативи Владе Јапана „Host Town“ пред олимпијске и параолимпијске игре 2020, секретарица амбасадора Тијана Нагато је  28 и 29. августа одржала час прављења колача за ученике основних школа из Хофуа и њихове родитеље. Након упознавања са основим информацијама о Србији и српској кухињи,  на часу прилагођеном дечјем узрасту у просторијама основне школе Мигита деца су са родитељима у групама правила рафаело куглице. Час, коме је присуствовало двадесет пет учесника, снимала је и кабловска телевизија Јамагући префектуре која је истог дана емитовала извештај у вечерњем информативном програму.
 


Opširnije...
Промоција Србије у Токију - штанд Амбасаде на летњем Ои фестивалу (25. август 2018. године)

Амбасада је осму годину за редом 25. августа имала национални штанд на популарном летњем фестивалу који организују општина Шинагава и Друштво пријатељства ове општине. Међу излагачима на Ои фестивалу су биле и друге дипломатске мисије које се налазе на територији општине укључујући Бразил, Перу, Индонезију, Швајцарску, Замбију, Мали. Наш штанд је посетио велики број људи који су се први пут сусрели са сазнањима о Србији, јапански пријатељи наше земље и поједини представници дијаспоре.


Opširnije...
Промоција књиге Хлеб и дивље јагоде професорке Кајоко Јамасаки у Амбасади (7. август 2018. године)

У Амбасади је 7. августа одржана промоција књиге на јапанском језику Хлеб и дивље јагоде (разговор о рату кроз храну) професорке Филолошког факултета Универзитета у Београду Кајоко Јамасаки у издању издавачке куће Кеисо Шобо (мај 2018).


Opširnije...
Посета Амбасади ученика основних школа из Фуђимија, града-побратима Шапца (2. август 2018. године)

У оквиру сарадње са Фуђимијем, градом-побратимом Шапца, Амбасаду је 2. августа посетило 80 ученика основних школа овог града.
Градоначелник Фуђимија  Мицухиро Хошино који се придружио ученицима изразио је задовољство дугом традицијом сарадње са Шапцем, Србијом и Амбасадом. Посебно је нагласио да се Фуђими нада да ће бити изабран да буде град-домаћин спортиста из Србије у оквиру иницијативе Владе Јапана „Host Town“ пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године. Подсетио је ученике на одличну сарадњу између Србије и Јапана и на узајамну помоћ коју две државе пружају једна другој у најтежим тренуцима, укључујући и донацију Владе Србије упућену Влади Јапана поводом поплава које су у јулу погодиле западни Јапан. 
Амбасадор Ненад Глишић је поздравио ученике и захвалио се на гостопримству које му грађани Фуђимија увек указују током посета овом граду. Изразио је наду да ће ученици у скорој будућности имати прилике да посете Србију и Шабац и да се лично увере у гостопримство по коме је Србија посебно позната. Позвао је ученике да, поред јапанских, бодре и српске спортисте током ОИ 2020. године.
Ученицима је представљена Србија, њена историја, култура и традиција, као и познате личносте из Србије, укључујући Николу Теслу чија се биста налази у Амбасади. Једнократна помоћ Србије Јапану за санирање последица поплава (12. јул 2018. године)

На седници Владе Републике Србије одржаној 12. јула поновљени су изрази жаљења поводом губитка готово две стотине људских живота у Јапану и огромне материјалне штете настале услед поплава.

Влада  је на седници у знак солидарности са народом Јапана донела одлуку да се упути једнократна помоћ Јапану у износу од 500.000 евра.У Амбасади одржан продајни добротворни базар (8. јул 2018. године)

У просторијама Амбасаде одржан је 8. јула продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за објављивање кувара на јапанском језику. Кувар ауторке Јелене Јеремић имаће рецепте српске и других балканских кухиња, попут рецепата са менија Николе Тесле, српских манастира, славске хране и слично. Објављивање књиге је планирано за новембар  у издању Buna-no-Mori Co.,Ltd. чија је власница Михо Огура на базару такође промовисала кувар. 

Као специјално изненађење за посетиоце базара организован је и четрдесетоминутни концерт јапанског бенда Pyramidos који су извели композиције из Србије, Грчке и Македоније. 


Opširnije...
Амбасадор Глишић се састао са Рјуђи Коизумиејем (29. јун 2018. године)

Амбасадор Ненад Глишић се данас састао са Рјуђи Коизумиејем, генералним директором бироа за спољну политику. 


Opširnije...
Чланови Premium Brilliant клуба банке Мизухо у Амбасади (14. јун 2018. године)

 

У сарадњи са јапанском туристичком агенцијом JTB у Амбасади смо 14. јуна организовали презентацију Србијe за члановe Premium Brilliant клуба банке Мизухо. Aмбасадор Ненад Глишић је у поздравном говору истакао да пријатељски односи Србије и Јапана имају историју дугу 136 година и да је јануарска посета Србији премијера Абеа дала подстицај даљем унапређењу односа и већем интересовању јапанских компанија и туриста за нашу земљу. Изразио је наду да ће се и присутни гости у скоријем периоду одлучити да посете Србију и упознају се са њеним бројним природним лепотама, али и са срдачношћу и гостољубивошћу наших грађана.


Opširnije...
ЦД Успомене на Србију флаутисткиње Хисако Јошикаве (14. јун 2018. године)

Jапанска флаутисткиња Хисако Јошикава, која је заједно са групом љубитеља своје музике гостовала у Србији у априлу прошле године, објавила је крајем маја ЦД у Јапану под називом Успомене на Србију са истоименом композицијом коју је сама компоновала. Поред ове, na ЦД са десет композиција су и Април у Београду и Тамо далеко, Танабата-сама (у Србији познатија као Шушти, шушти бамбусов лист) и друге традиционалне јапанске композиције, као и композиција Боје јесени коју је компоновао амбасадор Ненад Глишић. Извођачи су Хисако Јошикава (флаута), Масајуки Чијо (гитара), Хорјуки Танеда (гитара) и Шунђи Саегуса (бас), којима се амбасадор Глишић придружио за извођење Тамо далеко на гитари.


Opširnije...
Српска храна у граду Хофу, домаћину одбојкашке репрезентације Србије пред Олимпијаду 2020. (7-8. јун 2018. године)

Двадесет два професионална кувара ресторана и хотела у граду Хофу научили су да спремају српска традиционална јела – гибаницу, сатараш, Карађорђеву шницлу и колаче са сувим шљивама, захваљујући часовима кулинарства које им је држала секретарица амбасадора Тијана Нигато. 

Догађај је снимио јапански државни јавни сервис NHK у прилогу емитованом истог дана у префектури Јамагући. О часу кувања известио је и јапански дневник Маинићи шимбун који је пренео изјаву менаџера локалног ресторана Уеда: „Ништа не омета укус самих намирница, свакако бих хтео да ова јела служим у свом ресторану".


Opširnije...
Изложба фотографија Бранке Такахаши у галерији Steps на Гинзи (4 - 9. јун 2018. године)

Изложба фотографија Бранке Такахаши „Бесане руске ноћи", насталих током њеног боравка у Владивостоку, одржана је у галерији Steps на Гинзи од 4. до 9. јуна. Амбасадор Ненад Глишић је на свечаност поводом отварања изложбе захвалио власнику галерије Масамију Јошиоки на продубљивању културне сарадње између Србије и Јапана. Захвалио се и присутнима на несебичној подршци коју дају нашим уметницима у Јапану, укључујући бившег амбасадора Јапана у Србији Тошио Цунозакија и његову супругу Ецуко Цунозаки, председницу Асоцијације за музичку сарадњу Јапана и Србије. Бранка Такахаши је пренела задовољство што јој је пружена прилика да своје радове изложи у галерији Steps и посебно се захвалила амбасадору Глишићу и Амбасади на подршци.


Opširnije...
Пројекат Пријатељи света – презентација у Амбасади за ученике ОШ Хамакава (4. јун 2018. године)

У склопу пројекта „Пријатељи света“ Комитета за образовање града Токија у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године у Амбасади смо 4. јуна организовали дружење са осамдесет ученика токијске основне школе Хамакава из општине Шинагава. Школа Хамаква ће, поред још четири земље, подржавати спортисте Србије током Олимпијаде 2020. године а Амбасада је и током 2017. године имала сарадњу са овом школом уз презентовање Србије, заједнички школски ручак са српским јелима и слично.


Opširnije...
Aмбасадор Ненад Глишић на фестивалу Нанбата замка у граду Фуђими (3. јун 2018. године)

На позив Мицухира Хошина, градоначелника Фуђимија - града побратима Шапца у прeфектури Саитама, амбасадор Ненад Глишић је 3. јуна учествовао на локалном фестивалу који се одржава једном годишње у јуну у историјском комплексу овог града под називом „Нанбатађо коен мацури“(фестивал Нанбата замка).

Амбасадор је посетио музеј историје Фуђимија у коме су изложени материјали о историјату односа града са Шапцем, а затим је учествовао у традиционалној поворци кроз парк у коме се одржава фестивал заједно са градоначелником и замеником градоначелника Фуђимија. Сви су били обучени у оригиналне самурајске одоре из 18. века.

 

 

 

 

 


Opširnije...
Презентација Србије у нижој средњој школи Сузугамори у Токију 1. јуна (2. јун 2018. године)

На позив ниже средње школе Сузугамори из токијске општине Шинагава Амбасадa je 1. јуна организовала презентацију Србије за сто ученика првог разреда школе. У презентацији на јапанском језику учествовали су и  Ана Лого и Симон Марић, наши студенти на постдипломским студијама на Саитама универзитету који су обучени у народне ношње из централне Србије на одличном јапанском језику одговарали на питања ученика и дружили се са њима. Јапански ученици били су веома заинтересовани да на свом језику чују и шта наше грађане привлачи у Јапану, због чега се одлучују да изучавају јапански језик, какву јапанску музику воле и шта их привлачи од традиционалне јапанске културе.  
Вести на сајту општине Шинагава о посети (јапански језик)


Opširnije...
Вино Топличких винограда у продавницама COSTCO широм Јапана од данас (2. јун 2018. године)

Продаја вина из Србије TRIBUS VILLA PROKUPAC винарије Топлички виногради почеће 2. јуна у продавницама COSTCO широм Јапана!

Вино од 100% аутохтоног српског грожђа прокупац може се набавити у продавницама COSTCO широм Јапана по веома повољној цени од 728 јена (укључујући порез). Ученици из ниже средње школе Унума из града Какамигахара у Амбасади (30. мај 2018)

Ученици из ниже средње школе Унума из града Какамигахара (префектура Гифу) посетили су Амбасаду 30. маја у оквиру школске екскурзије у Токију. За ученике смо организовали презентацију како би се упознали са историјом, културом и туристичким дестинацијама у Србији, као и са нашим јелима и традицијом.

Након презентације смо одговарали на питања ученика о томе која су јапанска јела занимљива за Србе, где грађани Србије излазе и купују, а заједно смо такође писали њихова имена и имена њиховог града ћирилицом, што је ученицима било посебно занимљиво.Интервју амбасадора Ненада Глишића у онлајн недељнику Toyo Keizai

 

 

 

Јапански онлајн недељник Toyo Keizai намењен пословном свету, објавио је 27. маја интервју са амбасадором Србије у Токију Ненадом Глишићем, под насловом „Шта нам поручују јапански аутобуси који возе Београдом?". 

Главни фокус интервјуа је на сарадњи Србије и Јапана, пријатељству две земље, јапанским инвестицијама у нашој земљи и туристичким потенцијалима, уз посебну препоруку Шарганске осмице јапанским туристима.

Читаоцима је представљена кратка историја Србије и историја односа са Јапаном, с освртом на посету јапанског премијера Шинза Абеа у јануару. У тексту се наводи да је Србија земља у којој се Јапан цени, те да Београђане вози 93 аутобуса које је јапанска влада поклонила српској престоници.Промоција Србије у Јокохами 26. и 27. маја 2018. године

 

Амбасада је 26. и 27. маја трећу годину узастопно учествовала на фестивалу у Јокохами, наследнику традиционалног Фестивала жетве.


Opširnije...
Најава догађаја: Продајни базар у Амбасади 8. јула 2018. године (недеља) од 10:00 до 15:00CINEMA POST-YUGO 2018 - Српски филм КРУГОВИ (2013) 21. јуна од 17:00 на Токијском универзитету (Hyogo Campus)

Српски кандидат за Оскара 2013. године филм КРУГОВИ (2013) Срђана Голубовића биће приказан 21. јуна (четвртак) са почетком у 17:00 на Универзитету Токио (Hyogo Campus, Faculty of Letters, Auditorium No. 3/Sandai). PDF са детаљима о Cinema Post-Yugo 2018 Ноћ Балкана - презентација Србије за јапанске туристе у Амбасади

У сарадњи са јапанском туристичком агенцијом Eurasia Travel у Амбасади је 22. маја одржана презентација о Србији за јапанске туристе заинтересованих за путовање у Србију и друге балканске државе. Отправник послова а.и. Ана Контић поздравила је присутне и уз посебну захвалност организатору на пруженој прилици да представимо нашу земљу и њене туристичке потенцијале, изразила наду да ће се неки од гостију након презентације одлучити за један од многобројних аранжмана у понуди Eurasia Travel и лично уверити у гостопримство и срдачност коју можемо да им понудимо.


Opširnije...
Представљање вина и ајвара на сајму медитеранске хране и вина реномиране токијске робне куће Даимару

На сајму Медитеранска храна и вина реномиране робне куће Даимару  у Токију од 9. до 15. маја представљена су вина српских винарија Александровић, Топлички виногради, Ивановић Вино и Винарије Брестовачки, а такође је представљен и српски ајвар Foodex.

Јапански увозник вина и ајвара предузеће Макото које је на сајму понудило вина и ајвар из Србије веома је задовољно учешћем на сајму и успехом који су производи из Србије имали код јапанских посетилаца. Значајан број посетилаца по први пут се сусрео са нашим винима и ајваром, а највеће интересовање владало је за вина сорте тамјаника и прокупац којих до сада није било на јапанском тржишту. Све количине ајвара које су понуђене на сајму су распродате.

Вина и ајвар из Србије могуће је сада у Јапану наручити и преко интернета. Додела Ордена излазећег сунца са великом лентом амбасадору и бившем министру спољних послова Ивану Мркићу

На свечаној церемонији у царској палати у Токију 8. маја 2018. године цар Акихито је одликовао амбасадора и бившег министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића Орденом излазећег сунца са великом лентом (Grand Cordon of the Order of the Rising Sun). Реч је о највишем признању ове врсте које се у Јапану додељује страним држављанима за посебне заслуге. У Србији до сада нико није одликован овако високим царским одликовањем, те је ово уједно веома важно признање за нашу земљу. 


Opširnije...
Најава догађаја за период мај - јул 2018. године

9 - 15. мај – на сајму „Медитеранска храна и вина“ робне куће „Daimaru“ на Токио станици (11 спрат) биће представљена вина четири винарије из Србије „Александровић“, „Топлички виногради“, „Ивановић Вино“ и „Винарија Брестовачки“ и српски ајвар.

10. мај – поводом изласка нове књиге професорке Кајоко Јамасаки са Филолошког факултета Универзитета у Београду ”Хлеб и дивље јагоде” (разговор о рату кроз храну) промотивни догађај у књижари „ B&B“ у Шимокитазави у присуству ауторке. 

11. мај – пројекција југословенских експерименталних филмова у биоскопу Image Forum (Шибуја, Токио) са почеткком у 19.00 (улаз се наплаћује).

19 - 30. мај – изложба наше реномиране сликарке Мирјане Мире Маодуш у „Art Gallery 884“ (Оћаномизу, Токио). Разговор о изложби 26. маја од 15.00 (разговор води професор Рјођи Наказато).

26. мај од 11.00 до 17.00 и 27. мај од 10.00 до 16.00 Фестивал жетве у Јокохами у улици Nihon Oodori и парку Јокохама. На штанду Амбасаде биће продавана вина, џемови и други производи из Србије. 

4 - 9. јун  – изложба фотографија Бранке Такахаши „Sleepless in Russia“ у галерији „STEPS“ на Гинзи (улаз слободан).

12. јун од 17.30 до 19.30 – дружење уз коктел и српску храну са члановима Друштва Јапан-Србија (улаз слободан, рок за пријаву 30. мај, пријава на info@nihon-serbia.jp или факс 03-3866-6612

8. јули од 10.00 до 15.00 – продајни добротворни Базар у Амбасади у организацији Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије на челу са председницом Ецуко Цунозаки. Од 14.00 концерт јапанског бенда Pyramidos који изводи музику са Балкана у свом аранжману (бенд има неколико издатих CD и већ је наступао у неким државама на Балкану (улаз слободан).

 Презентација Србије у Амбасади за пензионере и старије грађане

У сарадњи са Japan Association of Second Life Service (JASS) у Амбасади је 25. априла 2018. године одржана презентација о Србији за педесетак чланова овог удружења. Реч је о удружењу које окупља грађане обично старије од 60 година и пензионере и за њих организује различите врсте активности, укључујући упознавање са различитим земљама као могућим дестинацијама за туристичка путовања. 


Opširnije...
Сарадња са Међународним клубом жена Јапан – презентација Србије за децу „Мали амбасадори“

У сарадњи са Међународним клубом жена „International Women’s Club Japan“ у Амбасади је 22. априла 2018. године одржана промоција Србије за децу од 5 до 12 година и њихове родитеље под називом „Мали амбасадори“. Ова организација је до сада одржала сличне догађаје у преко двадесет амбасада у Токију, а ово је први пут да је и наша Амбасада учествовала.


Opširnije...
Представљaње Србије у Амбасади у сарадњи с Културним центром Асахи

У сарадњи с токијским Културним центром Асахи – Шинђуку, који је једна од највећих медијских кућа са огранцима у свим деловима Јапана, у Амбасади Србије је 17. априла 2018. године одржана презентација Србије за четрдесетак чланова центра.

Представници Амбасаде Тијана Нагато, која је носила ношњу из централне Србије, и Ћихаја Ојаизу су на јапанском језику представили географију и историју Србије, економске потенцијале, културно богатство и локалитете светске баштине за коју јапански грађани увек показују посебно интересовање, природне лепоте, традиционална јела и пића. Такође, приказан је и промотивни видео Туристичке организације Србије „Храна за душу".Opširnije...
Сусрет амбасадора Ненада Глишића са градоначелником Фуђисаве у Амбасади

Током сусрета амбасадора Ненада Глишића са градоначелником Фуђисаве Цунеом Сузукијем 10. априла 2018. године у Амбасади размењена су мишљења о спортској и другим облицима сарадње између Србије и града Фуђисава.Амбасадор Ненад Глишић у посети MAYEKAWA MFG. CO., LTD.

Амбасадор Ненад Глишић посетио је  MAYEKAWA MFG. CO., LTD. у Токију 27. марта 2018. године и током сусрета са председником компаније Шин Маекавом разговоарао о могућностима наставка сарадње.Платформа РТС Планета за кориснике интернета у Србији и свету

Медијски јавни сервис Радио-телевизија Србије је покренуо платформу РТС Планета која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије  бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

 


Opširnije...
Посета амбасадора Ненада Глишића граду Кашивазаки, домаћину ватерполо репрезентације Србије на Олимпијским играма 2020 у Токију

На позив градоначелника Кашивазакија Масахиро Сакураија амбасадор Ненад Глишић посетио је 17. и 18. марта 2018. године овај град у префектури Нигата. Кашивазаки је од Владе Јапана добио дозволу да буде град-домаћин („Host Town“) ватерполо репрезентације Србије уочи Олимпијских игара у Токију 2020. године.


Opširnije...
Брутална интервенција и хапшење директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

РТС снимак бруталне интервенције и хапшења директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

Изјава председника Републике Србије Александра ВучићаСуфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министарствo спољних послова  Републике Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписала је годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс ове године траје од 12. до 30. марта 2018. године.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

За дијаспору 

За Србе у регионуПредстављање Србије у оквиру пројекта „Пријатељи света"

У оквиру пројекта „Пријатељи света" представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу посетили су 14. марта 2018. године токијску Основну школу „Шинозаки-2", где је ђацима представљен историјат Србије у 20. веку. Пројекат реализује Комитет за образовање града Токија, у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године, а школа „Шинозаки-2" је задужена за сарадњу са Србијом, Грчком и Палестином.

План школе је да њени ученици у периоду до одржавања ОИ науче што више о овим земљама, прате њихове спортске активности и бодре спортисте када буду долазили у Токио. Школа од 2016. године сарађује са Амбасадом и организује различите активности представљања Србије, а ученици шестог разреда посетили су Амбасаду почетком 2017. године.


Opširnije...
Сарадња са факултетом Тојо Еива – програм о Србији

Представљање Србије под називом „Србија лабораторија", одржано у Aмбасади у Токију 12. јануара 2018. године, омогућило је студентима неколико јапанских факултета упознавање са нашом земљом, кроз разговоре са студентом јапанског језика из Србије путем „Скајпа".

 


Opširnije...
Промоција вина Топличких винограда Tribus Villa Прокупац у Амбасади 20. новембра 2017. године

У сарадњи са винаријом Топлички виногради у Амбасади је 20. новембра представљено вино Tribus Villa Прокупац за око 40 гостију. 

 


Opširnije...
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године

У сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки, у Амбасади је 13. новембра 2017. године организовано представљање римских локалитета на тлу данашње Србије на догађају под називом Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула. У оквиру програма који је водио бивши амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, за 65 присутних гостију јапански аутор Масаши Ендо, који је ове године објавио књигу на јапанском језику Храна из давнина, одржао је предавање на тему хране древн