| |     日本語 | english  
Naslovna
Брутална интервенција и хапшење директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

РТС снимак бруталне интервенције и хапшења директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији

Изјава председника Републике Србије Александра ВучићаПлатформа РТС Планета за кориснике интернета у Србији и свету

Медијски јавни сервис Радио-телевизија Србије је покренуо платформу РТС Планета која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије  бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

 


Opširnije...
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министарствo спољних послова  Републике Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписала је годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс ове године траје од 12. до 30. марта 2018. године.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

За дијаспору 

За Србе у регионуПромоција вина Топличких винограда Tribus Villa Прокупац у Амбасади 20. новембра 2017. године

У сарадњи са винаријом Топлички виногради у Амбасади је 20. новембра представљено вино Tribus Villa Прокупац за око 40 гостију. 

 


Opširnije...
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године

У сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки, у Амбасади је 13. новембра 2017. године организовано представљање римских локалитета на тлу данашње Србије на догађају под називом Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула. У оквиру програма који је водио бивши амбасадор Јапана у Београду Тошио Цунозаки, за 65 присутних гостију јапански аутор Масаши Ендо, који је ове године објавио књигу на јапанском језику Храна из давнина, одржао је предавање на тему хране древних Римљана са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај овог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. 


Opširnije...
Посета Амбасади ученика више средње школе из града Иида у префектури Нагано 27. октобра 2017. године

У оквиру сарадње са Туристичком организацијом града Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“ коју су представници Амбасаде посетили у фебруару године, дванаест ученица Одсека за трговину ове школе, заједно са професорима и представницима Туристичке организације града посетили су Амбасаду 27. октобра 2017. године. Посета је организована током боравка ученица у Токију, с обзиром да Туристичка организација Ииде од 2015. године сарађује на подстицању међусобне културне и туристичке сарадње са општином Шинагава у Токију (на којој се налази Амбасада) јер ће 2027. године ова два места бити повезана новом линијом јапанских брзих возова.


Opširnije...
Пројекат града Токија „Пријатељи света“ – презентација Србије и служење српске хране за школски оброк у ОШ „Хамакава“ у општини Шинагава

У склопу пројекта „Пријатељи света“ Комитета за образовање града Токија организованог у сусрет олимпијским и параолимпијским играма у Токију 2020. године представници Амбасаде су 26. октобра 2017. године посетили токијску основну школу „Хамакава“ у општини Шинагава којој припада и Амбасада у циљу бољег упознавања ученика са Србијом чије ће спортисте ова школа подржавати током Олимпијаде (поред још четири државе, укључујући Грчку). План школе је да ученици до 2020. године науче што више о Србији, због чега су представници Амбасаде претходно посетили школу у јулу ове године, а затим је у договору са Амбасадом у школској кухињи за ову прилику посебно припремљен јеловник за служење српских јела за ручак. Ученици су направили колаже са сликама и основним информацијама о нашој земљи и такође су научили да на српском језику пожеле добродошлицу, поздраве госте и захвале се на доласку.


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 19. октобра

У Амбасади је 19. октобра 2017. године за преко деведесет гостију приређено вече културне размене Србије и Јапана током кога је флаутисткиња Хисако Јошикава извела успешан једночасовни концерт у пратњи музичара на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске, јапанске и интернационале композиције, композиција флаутисткиње Успомене на Србију, а амбасадор Ненад Глишић придружио се музичарима на гитари у извођењу сопствене композиције и песме Тамо далеко.


Opširnije...
Донација за гостовање јапанске групе „JapaLkan“ на фестивалу Кустендорф 2018

Председница Удружења за унапређење музичке сарадње са Србијом и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки у Амбасади је свечано 11. октобра 2017. године потписала уговор о донацији 315.000 јапанских јена са лидером јапанског бенда „JapaLkan“ Наоки Хишинумом у циљу путовања чланова ове групе у Србију у јануару 2018. године ради учешћа на фестивалу Кустендорф у организацији Емира Кустурице (15-20. јануар 2018. године). Удружење је новац за донацију прикупило делом током продајног добротворног базара организованог у Амбасади 3. септембра, а већи део новца прикупљен је на концерту „JapaLkan“ одржаном у Амбасади 6. септембра 2017. године.


Opširnije...
Промоција Србије на Tokyo Ajiwai Festa 2017

Србија је била представљена на међународном фестивалу хране у Токију Taste of Tokyo 2017 (Tokyo Ajiwai Festa) одржаном 22, 23. и 24. септембра 2017. године испред хале „Tokyo Big Sight“ где је у исто био у току Сајам туризма на коме је учествовала Туристичка организација Србије.

На фестивалу, чији је главни организатор влада Токија и који је за три дана посетио велики број грађана, учестовало је преко педесет  излагача из свих делова Јапана као и 15 страних излагача (из Европе су били присутни Србија, Хрватска и Пољска). Поред бројних штандова са храном и производима, организовани су и семинари кувања, као и забавни музички програм.


Opširnije...
Промоција Србије у Фукуоки

На позив невладине организације Амитие Јапан, јапанског огранка  Amitié Sans Frontières Internationale (ASFI), амбасадор Ненад Глишић и Тијана Нагато су посетили су град Фукуоку на острву Кјушу 16. и 17. септембра 2017. године и присуствовали скупу под називом 135. година пријатељства Србије и Јапана у хотелу Гранд Хајат коме је присуствовало педесет званица.


Opširnije...
Концерт јапанске групе „JapaLkan“ у Амбасади 6. септембра 2017. године

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки, супругом бившег амбасадора Јапана у Београду, организовало је у просторијама Амбасаде 6. септембра концерт јапанске групе „JapaLkan“ у циљу њиховог ближег представљања јапанској публици, као и прикупљања средстава за путовање чланова ове групе у Србију у јануару 2018. године. „JapaLkan“ је добио позив од Емира Кустурице и организатора фестивала Кустендорф да у Дрвенграду на Кустендорфу 2018 представе свој репертоар посетиоцима фестивала концертом у трајању од 40 минута. Наш славни режисер упознао се са лидером бенда Наоки Хишинумом током турнеје „Емир Кустурица & No Smoking Orchestra“ у Јапану почетком септембра и био је посебно импресиониран њиховим познавањем и извођењем српске музике, иако чланови бенда још увек нису имали прилике да бораве у Србији.

https://www.youtube.com/user/hiswee2525music 


Opširnije...
Вечерње новости о Јелени Јеремић која представља српску кухињу у Јапану и организује специјализоване гурманске туре за јапанске туристе

Наша држављанка Јелена Јеремић је 2011. године почела да подучава српску кухињу у Јапану за полазнике часова компаније за организовање интернационалних часова кувања Niki’s Kitchen, да би пре две године почела да организује и специјализоване гурманске туре у Србији и региону Западног Балкана. Тренутно ради и на публикацији на јапанском језику у чији садржај ће бити укључени рецепти српске и других балканских кухиња. 

Вечерње новости су о Јелени Јеремић објавиле и чланак у рубрици Београдске приче по насловом Пут ка срцу води преко стомака који можете прочитати овдеЗборник радова „Serbica Iaponica: допринос јапанских слависта српској филологији“

24. марта у Свечаној сали Матице српске представљен је зборник радова Serbica Iaponica: Допринос јапанских слависта српској филологији, 22. књига у едицији Студије о Србима (Матица српска, Slavic-Eurasian Research Center, Hokkaido University, Завод за уџбенике, Вукова задужбина).

Зборник радова доступан је на Slavic-Eurasian Research Center


Opširnije...
Изложба фотографија Walking Belgrade у Амбасади 15-23. јуна

У сарадњи са Удружењем уметника и љубитеља уметности Широка стаза из Земуна у просторијама Амбасаде је 15. јуна свечано отворена изложба фотографија из серијала Walking Belgrade аутора Бранка Брандајса. На коктелу поводом отварања изложбе је наступила јапанска група JapaLkan, на одушевљење присутних гостију.


Opširnije...
Обележавање 135. година дипломатске преписке Србије и Јапана у Амбасади

У сарадњи са Удружењем пријатељства Србија – Јапан 12. јуна организовали смо обележавање 135. година од почетка дипломатске преписке између Србије и Јапана која је започела разменом писама између краља Милана I Обреновића и јапанског цара и великог реформатора Меиђија.


Opširnije...
8. KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPOREUmetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi

U Ambasadi Republike Srbije u Tokiju od 20. aprila do 28. aprila održava se umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana”


Opširnije...
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Секретаријат за културу Градске управе града Београда објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду


Opširnije...
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Рок за подношење захтева је истекао 11. марта 2017. године. 


Opširnije...
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године

У Амбасади Србије у Токију 15. фебруара 2017. године је одржан поводом Дана државности Р. Србије. Пријему је присуствовало преко 250 званица из јапанског политичког, привредног, академског, културног и јавног живота, као и велики број наших грађана који живе и раде у Јапану. На пријему је упућена значајна порука о наставку јачања билатералне сарадње и искоришћена прилика за остваривање вредних контаката за даље унапређење сарадње на различитим пољима од интереса за нашу земљу и промоцију Србије. Главни гост на пријему је био државни министар иностраних послова Јапана и посланик Доњег дома Парламента Нобуо Киши.   


Opširnije...
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано

На ицијативу Туристичке канцеларије града Иида и Више средње школе „OIDE Osahime“, а у циљу продубљивања знања ученика о страним земљама и подстицања идејних решења за туристичку промоцију града,  представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу су 23. и 24. фебруара 2017. године посетили град Иида у префектури Нагано и Вишу средњу школу „OIDE Osahime“ у којој су одржали презентацију о Србији.Opširnije...
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године

Студенткиње женког факултрета Toyo Eiwa Jogakuin из кампуса у Јокохами које похађају други по реду факултативни програм о Србији којим руководи професорка Саори Маћида 16. јануара 2017. године су у Амбасадиорганизовале догађај назван „Feel Serbia“ на који су били позвани јапански студенти путем твитера и плаката на различитим универзитетима.На догађају коме је присуствовало око 120 званица госте су поздравили амбасадор Ненад Глишић, ректор факултета „Toyo Eiwa Jogakuin” Акифуми Икеда, посланик Парламента града Јокохаме Наоки Фурукава и професорка Саори Маћида. 

 


Opširnije...
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши

У Амбасади смо 13. јануара организовали промоцију књиге прича на јапанском језику „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши. Књигу која се састоји од четири приче 15. децембра 2016. године у Јапану је објавила јапанска издавачка кућа „Michitani“ („Мићитани“). 


Opširnije...
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади

Тридесет ученика и наставника Школе за децу са посебним потребама из града Кавагући у префектури Саитама посетили су Амбасаду 5. октобра у оквиру ђачке екскурзије у Токију и присуствовали краћој презентацији о Србији, традицији и обичајима који се негују у нашој земљи. Представница Амбасаде Тијана Нагато обучена у српску народну ношњу је ученицима представила и српско коло, које су затим сви заједно покушали да изведу.

Школа за децу са посебним потребама се 2015. године укључила у хуманитарну акцију и донирала 30.000 јена за куповину школког прибора за ученике основне школе "Бранко Радичевић" у Трговишту.

             


Opširnije...
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“

Шесту годину за редом Амбасада је 28. августа имала национални штанд на популарном летњем фестивалу који организују општина Шинагава и Друштво пријатељства ове општине. Овогодишњи фестивал је обележио изузетно велики број посетилаца и излагача, међу којима су биле и дипломатске мисије које се налазе на територији општине укључујући Бразил, Перу, Индонезију, Швајцарску, Замбију, Мали. Штанд је посетио велики број људи који су се први пут сусрели са сазнањима о Србији, као и јапански пријатељи наше земље, представници дијаспоре и заменица градоначелника Фумие Накагавара.


Opširnije...
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира

На иницијативу града Кодаира који припада широј метрополи Токија током јула је одржан курс о Србији за становнике града. Иницијатива је уследила након више активности које је град организовао у сарадњи са Амбасадом од краја 2015. и током 2016. године, укључујући градски музички фестивал на коме је један део био посвећен српској музици у децембру 2015. и изложбу младих српских сликара у април 2016, а у склопу понуде Кодаире за смештај српских спортиста пред летње ОИ у Токију 2020. године.


Opširnije...
Семинар о српској кошарци у Амбасади

На иницијативу јапанске непрофитне организације "Next Big Pivot" у Амбасади је 29. јуна одржан семинар под називом "Упознајмо свет кроз кошарку - прва епизода:Србија". Семинар је одржан пред учешће кошаркашке репрезенатације Јапана на квалификационом турниру за Олимпијаду у Рију 2016 који је игран од 4. до 9. јула у Београду, а главна тема семинара је била српска и југословенска кошарка. 


Opširnije...
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади

У сарадњи и уз помоћ председника јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме Тошио Танабеа у Амбасади је 20. јуна одржана трочасовна презентација Србије за 22 студента јапанских универзитета (Кеио, Канагава, Ћуо, Нихон Ђоши, Тојо Еива). Циљ скупа је било продубљивање знања о Србији, упознавање са њеном географијом и историјом, економским и туристичким могућностима, као и културом и кулинарским специјалитетима. Читав догађај је снимала екипа ТВ Канагава.


Opširnije...
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију

Дела уметника из Србије биће изложена у оквиру групне изложбе FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Гинзи од 20. до 30. јула. 


Opširnije...
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту

Женска одбојкашка репрезентација Србије играће мечеве у Кјоту од 24. до 26. јуна 2016. године у оквиру светског Гран При такмичења у женској одбојци за 2016. годину. Наша репрезентација ће се састати у Арени Shimazu

24. јуна (петак) са репрезентацијом Руске Федерације

25. јуна (субота) са репрезентацијом Јапана и

26. јуна (недеља) са репрезентацијом Тајланда

На позив Одбојкашког савеза Јапана, амбасадор Ненад Глишић ће као гост присуствовати мечу између наше и репрезентације Јапана у Кјоту 25. јуна са почетком у 17:50.Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин

Захваљујући доброј сарадњи коју Амбасада већ годинама има са професорком Факултета за међународне односе и економију Аојама Гакуин универзитета Кумико Хабом, амбасадор Ненад Глишић је 16. јуна одржао предавање на овој угледној токијској високошколској установи на тему спољне политике Србије и изазова са којима се Србија сусреће на путу ка ЕУ.Opširnije...
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15

Друштво Јапана за приказивање југословенских филмова у сарадњи са Одсеком за савремену књижевност Токијског универзитета, Институтом за упоредну културу Универзитета Sophia и Института за упоредно истраживање у хуманистичким и друштвеним наукама у оквиру програма „Cinema Yugoslavia 2016“ приказаће филм

БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА (2015, 127 минута) режисера Дарка Бајића  3. јуна (петак) у 17:15

Титл је на енглеском језику, а улаз слободан. Дискусија Нобухиро Шиба и Алма Окађима (јапански језик)

Large Room 2, 2nd Floor, Faculty of Law and Letters Building 2, University of Tokyo Hongo Campus мапа


Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.

Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро по први пут ће гостовати у Србији и представити традиционалну јапанску сценску уметност комичне приче.

6. јун (понедељак) у 19.00 - Факултет драмских уметности у Београду (Булевар уметности 20)

7. јун (уторак) у 15.00 - Филолошки факултет Универзитета у Београду (Студентски трг 3) 

улаз слободан

детаљније овде

Санјутеи Рјутаро је био гост и у Амбасади Републике Србије у Токију у априлу у организацији Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и председнице удружења Ецуко Цунозаки. Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока

На инцијативу градске управе Нагаоке, малог града у северној јапанској префектури Нигата, у знак пријатељства овог града са Србијом у Амбасади је 30. маја 2016. организована свечаност уручења поклона – акваријума са 22 јапанска украсна шарана (нишики-гои). Представници Нагаоке захвалили су се што је Амбасада пристала да прими донацију и истакли да је јапански шаран познат као симбол мира. Реч је о риби познатој по умирујућим и релаксирајућим дејствима, а познат је и по томе што не напада друге рибе и има природни инстинкт за коегзистенцију, те стога онемогућава неспоразуме и непријатељстава. 
 


Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами

На позив телевизије Канагава и уз организациону помоћ јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме, пре свега председника компаније господина Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (28. и 29. маја) који је наставак „Фестивала жетве“ који се већ дужи низ година одржава у Јокохами.
   

 


Opširnije...
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки је 22. маја у просторијама Амбасаде организовало успешан продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за будуће активности Удружења, а један део прихода биће упућен жртвама земљотреса који је у априлу ове године погодио Кумамото. Уз велико лично ангажовање госпође Цунозаки на организацији базара, анимирању донатора ствари за продају и проналажењу волонтера, свој допринос су дали и запослени у Амбасади који су уз помоћ малобројне дијаспоре у Токију организовали продају традиционалних домаћих српских специјалитета, пића и посластица, као и роштиљ. Представник недавно отворене токијске туристичке Канцеларије за Србију и Бугарску господин Фуминори Сасаки је упознавао госте са различитим дестинацијама у Србији и аранжманима које Канцеларија планира да сшецијално организује за туристе из Јапана.
 


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године

Једна од најзанимљивијих српских флаутисткиња млађе генерације Анђела Братић која борави у посети Јапану 13. маја у Амбасади је у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић-Аврамовић одржала успешан једночасовни концерт на коме је свирала дела Петра Стојановћа, Моцарта, Шуберта, Бацинија, Маснеа и Бизеа. Међу око 60 званица били су и градоначелник града Хофу из префектуре Јамагући Масато Мацуура, бивши амбасадор Јапана и председник Удружења Јапан-Србија Тадаши Нагаи, реномирани јапански диригент Мицујоши Оикава, председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супруга бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки, јапанска флаутисткиња Хисако Јошикава која ће у октобру посетити Србију, млади српски сликар и стипендиста јапанског Министарства образовања Миленко Стефановић, уметнички фотограф Акико Кога која је излагала и у Србији, представник Министарства иностраних послова Јапана, чланови удружења Јапан-Србија, као и многе друге личности из јапанског културног живота.Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године

У организацији председницe Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супругe бившег амбасадора Јапана у Београду госпође Ецуко Цунозаки у Амбасади је 21. априла 2016. године одржано вече културне размене између Србије и Јапана на којој је Удружење прикупљало фондове за своје будуће активности.
Централни догађај вечери било је извођење програма на јапанском језику мајстора ракугоа Санјутеи Рјутароа (Sanyutei Ryutaro). 
 


Opširnije...
Догађаји у организацији Амбасаде у мају

13. мај (петак) од 19.00 (улазак од 18.30) - концерт флаутисткиње Анђеле Братић у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић – Аврамовић у Амбасади

22. мај (недеља) од 10.00 до 15.00  - продајни добротворни Базар  у Амбасади
(у случају доброг времена планирано је да буде организован и роштиљ)

28. мај  (субота) од 11.00 до 17.00 и 29. мај (недеља) од 10.00 до 16.00  - Фестивал у Јокохами

25. до 30. април 12.00 - 19.00 у галерији Степс на Гинзи - фотографије Милице Николић  (30. априла до 17.00)


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године

У организацији јапанске компаније „AZ Group“ у Амбасади је 12. априла одржано вече културне размене између Србије и Јапана  током ког је флаутисткиња  Хисако Јошкава извела једночасовни концерт уз пратњу јапанских уметника на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске и јапанске композиције, а амбасадор Ненад Глишић се уметницима придружио на гитари у извођењу композиције „Тамо далеко“.


Opširnije...
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику

Званичне информације Владе Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језику  

http://japan.kantei.go.jp/index.html

 

Званичне информације Метеорлошке агенције Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језку

http://www.jma.go.jp/jma/en/2016_Kumamoto_Earthquake/2016_Kumamoto_Earthquake.html

 

Информације Туристичке агенције Јапана (JNTO)

http://www.jnto.go.jp/eq/kumamoto.html

(сајт нуди и апликацију за паметне телефоне и таблете на пет језика, укључујући енглески, која емитује сигнал упозорења за земљотрес и омогућава приступ информацијама и саветима за евакуацију)

JNTO Tourist Information Center, Yurakucho, Tokyo - информације на енглеском 24 сата дневно

телефон (+81) 03 - 3201 - 3331

 

 Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира

У граду Кодаири у недељу 10. априла у галерији „Shiraya Art Space“ у присуству преко сто гостију је свечано отворена изложба младих српских сликара, стипендиста јапанског Министарства образовања, културе, спорта, науке и технологије (MEXT) Маријане Анђелић и Миленка Стевановић. Изложба је одржана под називом „Уметност из Србије у Кодаири“ (отворена је 8. априла и биће постављена до 13. априла). Тема изложбе су  спој јапанске традиције и српског сензибилитета на сликама Маријане Анђелић и атмосфера Јапана уз примену технике сликања западног сликарства на сликама Миленка Стевановића.


Opširnije...
Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године

Пијанисткиња Сања Бизјак одржала успешне концерте у Токију у дворани Киои и у Амбасади Србије у Токију


Opširnije...
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Влада Јапана је у оквиру програма „Бесповратне помоћи у области културе“ обезбедила износ од 52,800 евра Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд у циљу унапређења опреме физичко хемијске лабораторије Републичког завода за заштиту споменика културе. 

Opširnije...
Предстојећи културни догагађаји

9-19. марта изложба фотографија Драгана Бабовића ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП у Токију у галерији STEPS 

12. и 13. марта позоришна размена Србија-Јапан - јавно читање драме ”Бизарно” Жељка Хубача 

концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall у Токију

8-13. априла изложба Маријане Анђелић и Миленка Стевановића - Уметност из Србије у Кодаири Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall

 

Програм

1.  Ф. Шопен: Impromptu No.1 in A flat major, Op. 29

2.  Ф. Шопен: Fantaisie-Impromptu No.4 in C Sharp Minor, Op.66

3.  С. Рахмањинов: 8 Etudes-Tableaux op.3


Opširnije...
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића

Фотограф из Србије Драган Бабовић  биће представљен изложбом фотографија „Живот је леп“ у  „Steps Gallery“ у Токију (Гинза) од 9. до 19. марта.


Opširnije...
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
 
12. март (Токио) и 13. март (Фуђими) – јавно читање дела „Бизарно” – драмски писац Жељко Хубач (превод на јапански  - Бранка Такахаши)

Opširnije...
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
 
Уметници из Србије и стипендисти Владе Јапана Маријана Анђелић и Миленко Стевановић излажу у Кодаири 

Opširnije...
Vesti
Брутална интервенција и хапшење директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косову и Метохији
Платформа РТС Планета за кориснике интернета у Србији и свету
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Промоција вина Топличких винограда Tribus Villa Прокупац у Амбасади 20. новембра 2017. године
Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године
Посета Амбасади ученика више средње школе из града Иида у префектури Нагано 27. октобра 2017. године
Пројекат града Токија „Пријатељи света“ – презентација Србије и служење српске хране за школски оброк у ОШ „Хамакава“ у општини Шинагава
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 19. октобра
Донација за гостовање јапанске групе „JapaLkan“ на фестивалу Кустендорф 2018
Промоција Србије на Tokyo Ajiwai Festa 2017
Промоција Србије у Фукуоки
Концерт јапанске групе „JapaLkan“ у Амбасади 6. септембра 2017. године
Вечерње новости о Јелени Јеремић која представља српску кухињу у Јапану и организује специјализоване гурманске туре за јапанске туристе
Зборник радова „Serbica Iaponica: допринос јапанских слависта српској филологији“
Изложба фотографија Walking Belgrade у Амбасади 15-23. јуна
Обележавање 135. година дипломатске преписке Србије и Јапана у Амбасади
8. KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE
Umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира
Семинар о српској кошарци у Амбасади
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту
Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.
Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока
Промоција Србије у Јокохами
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године
Догађаји у организацији Амбасаде у мају
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику
Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира
Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Предстојећи културни догагађаји
Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
Arhiva vesti