| |     日本語 | english  
Naslovna
Посета министарке рударства и енергетике Републике Србије Дубравке Ђедовић Хандановић Јапану (18.-22. септембар 2023. године)
 
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић боравила је, од 18. до 22. септембра 2023. године, у радној посети Јапану, током које се срела са јапанским званичницима и руководством појединих компанија.
 
Са министром економије, трговине и индустрије Јапана, Јасутоши Нишимуром, министарка је разговарала о даљој билатералној сарадњи две земље, посебно о процесу енергетске транзиције и сарадњи у области енергетике и разменила ставове о енергетској политици и значају диверсификације извора енергије и декарбонизације. Министарка Ђедовић Хандановић изразила је жељу за даљим јачањем сарадње са јапанском владом и компанијама у циљу проширења технологија чисте енергије, укључујући хидроелектране.
 
Са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Ђунићијем Јамадом разговарано је о продубљивању сарадње са овом институцијом и новим пројектима у области енергетике, пре свега подршци за изградњу реверзибилне хидроелектране Бистрица.
 
На састанку са јапанском пословном федерацијом Кеиндарен, Ђедовић Хандановић је представнике водећих јапанских компанија упознала са пословним амбијентом у Србији и потенцијалима за инвестирање у енергетски сектор.
 
Министарка је током сусрета са Ићиром Аисавом, председником Парламентарне лиге пријатељства Србија-Јапан истакла добрe и пријатељскe односe две земље, који трају 141 годину, и који се последњих година додатно унапређују.
 

Opširnije...
Пријем поводом предстојеће посете Србији чланова Друштва Јапан–Србија (15. септембар 2023. године)
 
Амбасаду су, 15. септембра 2023. године, посетили председник Друштва Јапан-Србија Т. Нагаи, генерални секретар К. Камеда и чланови Друштва који ће од 27. до 30. септембра боравити у туристичкој посети Србији.
 
У туру ће бити укључено 17 чланова Друштва, који ће, поред Београда и Новог Сада, посетити и манастире на Фрушкој Гори. На скупу je истакнуто да се путовање реализује у склопу активности Друштва с циљем промоције Србије, посебно што ће овог пута међу путницима бити велики број оних који први пут посећују нашу земљу.
 
Генерални секретар Камеда представио планове за предстојеће путовањe и захвалио Амбасади на логистичкој подршци.
 
Амбасадор Ковач је одржала здравицу и пожелела учесницима пријатан боравак у Србији.
 
Гости су имали прилику да пробају ракију, српско вино и послужење. 
 
 

Opširnije...
Концерт дуета Џомба-Круц у Амбасади (30. август 2023. године)
 
У Амбасади је, 30. септембра 2023. године, одржан концерт српског саксофонисте Марка Џомбе и пијанисткиње Силвије Кимико Круц, који бораве у посети Јапану.
Уметници су свирали класичне композиције Шумана, Шулхофа и Милхода, као и за ову прилику посебно компонован комад Ђорђа Марковића, професора на Академији уметности у Новом Саду.
Међу гостима су били представници руководства и чланови Друштва пријатељства Јапан-Србија, музичари, представници академске заједнице и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Учешће амбасадорке Ковач на 28. међународној конференцији за жене у бизнису (27. август 2023. године)
 
Амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач учествовала је, 27. августа 2023. године, на Међународној конференцији за жене у бизнису, која се 28. пут одржава у Јапану.
 
На почетку Конференције емитованe су видео поруке премијера Јапана Фумија Кишиде и министра задуженог за оснаживање жена Масанобуа Огуре.
 
Амбасадорка Ковач је на панелу „Управљање различитостима: изазови у 2023. години“, на којем је говорила заједно са амбасадоркама Мексика и Јордана, представила законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и позитивног тренда у заступљености жена у привредним субјектима у последњих неколико година.
 
На преостала три панела учествовали су представници корпоративног сектора и новинари, који су говорили о изазовима у постизању бољих стандарда и поштовању препорука Владе Јапана, као и важности и бенефитима различитости, равноправности и инклузије за пословање компанија.
 
Конференцији је присуствовали представници владиног, невладиног и корпоративног сектора и дипкора, као и бројни ученици средњих школа, студенти факултета и  професори, док су дискусију онлајн путем пратили учесници из 107 земаља.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач граду Хаконеу (21. август 2023. године)

На позив јапанске стране, амбасадорка Републике Србије Александра Ковач је, 21. августа, посетила град Хаконе у префектури Канагава, у циљу даље промоције Србије у унутрашњости Јапана, учвршћивања контаката са локалним представницима и испитивања могућности за сарадњу.

Током куртоазног сусрета са градоначелником Хиројукијем Кацуматом,  амбасадорка Ковач упознала је саговорника са обележавањем 140 година билатералних односа током 2022. године, унапређењем политичког дијалога две земље и узлазним трендом у економској сарадњи. Информисала је о активностима Амбасаде на плану подршке јачању јапанских инвестиција у Србији и расту трговинске сарадње. Истакла је да смо заинтересовани да оснажимо везе са градовима широм Јапана, те да у префектури Канагава негујемо традиционално добре односе.
 
Амбасадорка Ковач имала је прилику да посети поједине локалне компаније и објекте у области прехрамбене индустрије и хотелијерства, са којима је размотрила могућност заједничке сарадње. Реализовала је сусрет и са Шуђијем Озавом, старешином Хаконе шинтоистичког храма из 8. века, иначе значајног културног добра Јапана, који је том приликом исказао захвалност Србији на значајној помоћи јапанском народу после земљотреса 2011. године и показао велико занимање за историјат односа пријатељства две земље. 
 
 
 
 
 

Opširnije...
Отправница послова Голубовић-Дубока на 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими (6. август 2023. године)
 
Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Јапану Ивана Голубовић-Дубока присуствовала је 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими, где је одала пошту жртвама америчког атомског бомбардовања 6. августа 1945. године.
 
Отправница послова је одала пошту жртвама које су страдале у заслепљујућем бљеску нуклеарног уништења, присуствовала потресном сведочењу хибакуше Теруко Јахате, а у вечерњим часовима је према обичају града Хирошиме, исписала симболичну поруку мира на лампиону који је заједно са неколико хиљада других плутао по реци Мотојасу поред Куполе атомске бомбе - „Сећати се прошлости значи посветити се будућности“.
 
Уз премијера Јапана Фумија Кишиде и друге високе званичнике Владе Јапана, овогодишњој комеморативној церемонији је присуствовало око 50.000 учесника, међу којима су били преживели, чланови породица жртава, као и представници 111 држава и региона, ЕУ, УН и других МО, што је чини најпосећенијом у историји њеног одржавања.
 

Opširnije...
Предавање о Србији на Meиђи универзитету (20. јул 2023. године)
 
На позив професора Коићија Тојокаве са Факултета за друштвене науке Универзитета Меиђи, катедра Историја западне цивилизације, сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је презентацију на јапанском језику на тему историје и културе Србије.
 
Уз кратки уводни део о Србији, дат је преглед најважнијих историјских дешавања, приказано културно наслеђе Србије, обичаји и традиција. Последњи део презентације односио се на историјске везе Србије и Јапана.
 
Предавању је присуствовало двадесет студената друге године студија историје западне цивилизације, који су постављали питања о верским обичајима, пре свега слави, туристичким локалитетима, језику и везама са земљама у окружењу.
 
Студенти су имали прилику да погледају и промотивне видео записе о Србији.
 
 

Opširnije...
Учешће тима из Републике Србије на 53. међународнoj олимијади из физике - IPhO2023 (17. јул 2023. године)
 
Јапан је био домаћин најпрестижнијег међународног такмичења из физике за ученике средњих школа - 53. међународне олимпијаде из физике (IPhO2023), која је одржана у Националном олимпијском омладинском центру у Токију, у периоду од 10. до 17. јула 2023. године, са директним учешћем такмичара, након три године.
 
Национални тим Републике Србије је овенач са 5 бронзаних медаља.
 
Такмичари, Хип Вук из Математичке гимназије, Јелесијевић Тадија из Гимназије у Крушевцу, Тодоровић Сава из Прве гимназије у Крагујевцу, Ристић Тадеј из Рачунарске гимназије и Паројчић Ђорђе из Математичке гимназије, су остварили изузетан резултат, индивидуално освојивши по бронзану медаљу, свако у својој категорији.
 
Тим Србије у Токију су предводили проф. ПМФ у Новом Саду и председник Комисије за такмичење ученика средњих школа из физике, Имре Гут и проф. ПМФ у Крагујевцу, Владимир Марковић. 
 
Завршној церемонији и уручењу медаља нашим такмичарима, одржаној 17. јула, присуствовала је привремена отправница послова.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач граду Кашивазакију (12-13. јул 2023. године)
 
На позив и у организацији града Кашивазакија, домаћина нашој ватерполо репрезентацији током Летњих олимпијских игара у Токију, амбасадорка Александра Ковач боравила је у посети овом граду од 12. до 13. јула, ради присуства пријатељској утакмици ватерполо репрезентација Србије и Црне Горе, која је реализована у склопу припрема за Светско првенство у Фукуоки од 14. до 31. јула 2023. године.
 
Током посете, амбасадорка Ковач имала је одвојене сусрете с градоначелником Кашивазакија  Масахиром Сакураијем, с којим је поделила задовољство досадашњом сарадњом и успесима у контексту Летњих олимпијских игара и размотрила могућности за јачање веза.
 
Амбасадорка се, такође, сусрела с председником чувене кондиторске компаније Бурбон Јасушијем Јошидом, који је члан Одбора директора Друштва пријатељства Јапан-Србија. Захвалила је на досадашњoj подршци и спонзорству културних активности Друштва, које су намењене јачању културне размене две земље.
 
Пријатељска утакмица Србије и Црне Горе завршена је победом наше репрезантације, а амбасадорка Ковач имала је прилику да се сретне с нашим репрезентативцима и стручним штабом, којима је пожелела успех на предстојећем такмичењу.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са председником Одбора за спољну политику Доњег дома Парламента Јапана Хитошијем Кикавадом (11. јул 2023. године)
 
Састанак амбасадорке Републике Србије у Јапану Александре Ковач са актуелним председником Одбора за спољну политику Доњег дома Парламента Јапана Хитошијем Кикавадом, иначе послаником владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП), и однедавно чланом Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, одржан је 11. јула, нa темељу континуиране посвећености Амбасаде продубљивању билатералних односа Републике Србије и Јапана, и снажењу политичког дијалога и парламентарних веза.
 
Амбасадорка Ковач је истакла да је обележавање јубилеја 140 година пријатељских односа Србије и Јапана током 2022. године усмерило пажњу јапанског политичког естаблишмента и приватног капитала на дугу историју Србије, коју је једним делом поделила са Јапаном.
 
У прилог интензивирања билатералне парламентарне сарадње, констатовала је  да би се, наставком парламентарне размене у глобално изазовном тренутку, креирала платформа за оснаживање сарадње и продубило међусобно разумевање ставова.
 
Амбасадорка Ковач је и овом приликом потврдила снажан узлазни тренд билатералних економских односа Србије и Јапана, који се манифестује значајним присуством бројних јапанских инвеститора.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средњe школе Каићи Нихонбаши Гакуен Амбасади (10. јул 2023. године)
 
Амбасаду је, 10. јула 2023. године, посетило 20 ученика средње школе Каићи Нихонбаши Гакуен.
 
За ученике је одржана презентације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. Представљене су им и основне фразе српског језика и објашњене специфичности ћириличног писма.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, ученици су се интересовали за теме културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина у Србији, туристичке атракције, итд.
 
Договорен је наставак сарадње школe и Амбасаде.
 
 

Opširnije...
Промоција збирке есеја Кајоко Јамасаки у Амбасади (28. јун 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је, 28. јуна 2023. године, промоција збирке есеја „Дунав – кратко водено путовање из Београда“ Кајоко Јамасаки, песникиње и некадашње професорке јапанологије на Филолошком факултету у Београду.
 
Ауторка је с присутнима поделила своја запажања и емоције произашле из путовања по Србији, где је остварила бројне контакте са грађанима чије је приче пожелела да представи јапанској публици.
 
О књизи су говорили и представник издавачке куће Сајуша и уредница књиге, који су истакли задовољство што су могли да учествују у објављивању књиге која ће допринети приближавању и бољем разумевању јапанског и српског народа.
 
Догађају је присуствовало око 40 званица, међу којима су били чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, писци, представници академске заједнице, уметници и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Kонцерт музичког састава „Trio Chaleur“ у Амбасади (22. јун 2023. Године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је концерт музичког састава „Trio Chaleur“, који је у априлу прошле године учествовао на једном од централних догађаја којим је обележен  јубилеј 140 година пријатељских односа Србије и Јапана – концерту и изложби „Повезивање срца две земље путем уметности”.
 
Позната флаутисткиња Јуки Саито, виолончелиста Шинсуке Усуи и пијаниста Кенђи Канемасу и овом приликом извели су дела српских композитора и традиционалне композиције, као и неколико популарних јапанских мелодија.
 
Око четрдесет посетилаца имало је прилику да ужива у савременим делима Александра Вујића „Валцер” и „Српско коло” и звуцима песама „Заспо Јанко“, „Април у Београду”, „Тамо далеко”, „Што се боре мисли моје”, „Под гором се шетало девојче”, „Шева и „Марш на Дрину”, као и специјалној композицији коју је пијаниста написао за ову прилику.
 
У поздравном говору пренели смо захвалност уметницима на представљању и ширењу српске музике и културе у Јапану, као и Асоцијацији за музичку размену Јапан – Србија на челу са Ецуко Цунозаки, уз чију помоћ је концерт организован, на доприносу у продубљивању културне сарадње две земље.  
 
На коктелу који је уследио након концерта, гости су имали прилику да пробају српска вина и специјалитете.
 
Догађају су присуствовали председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, који је одржао здравицу, чланови руководства Друштва, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈICA) и општине Минато, бројни музички уметници и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Нанрјо из префектуре Аићи (22. јун 2023. године)
 
Амбасаду је, 22. jуна 2023. године, посетило 11 ученика ниже средње школе Нанрјо из префектуре Аићи.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Т.Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, као и о односима Србије и Јапана и културолошким разликама две земље.
 
У сегменту резервисаном за питања и одговоре, ученици су се највише интересовали за активности Амбасаде, популарност јапанске културе у Србији, образовном систему и најпопуларнијим занимањима међу младом популацијом у Србији.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са ТВ Фуђи и компанијом Фуђи Ленд (19. јун 2023. године)
 
Руководство компаније Фуђи Ленд, која припада групи Fujisankei Communication Group, а у оквиру које се налази и приватна медијска кућа Фуђи ТВ, приредило је, 19. јуна 2023. године, у седишту ове телевизије, вечеру у част амб. Александре Ковач. Вечери су присуствовали представници Одељења за међународну сарадњу Фуђи ТВ, као и први саветник Марија Перишић и сарадница Амбасаде Тијана Нагато.
 
Амбасадорка Ковач захвалила је руководству компаније Фуђи Ленд и ТВ Фуђи на промоцији гастрономије Србије и гледаним серијалима o нашој култури и кухињи на популарном Јутјуб каналу ове телевизије World Buzz Cooking. Разменила је идеје о могућностима за продубљивање сарадње и представљање Србије јапанској јавности.
 
Компанија Фуђи Ленд основана је 1958. године, првенствено за хотелске услуге, да би се затим се проширила на друге гране услужних делатности, попут вођења великих центара, одмаралишта, ресторана, музеја, организовање догађаја и сајмова, прехрамбену индустрију итд.
 

Opširnije...
Промоција збирке радова Хирошија Јамасакија Вукелића у Амбасади (15. јун 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је промоција збирке радова „Преко брда, преко мора“ Хирошија Јамасакија Вукелића, чувеног преводиоца и предавача јапанског језика у Србији, који је прошле године одликован златном медаљом Републике Србије за заслуге.
 
Амб. Александра Ковач изразила је задовољство што ће јапанска публика бити у прилици да се упозна са  студијама, бројним чланцима, есејима, беседама и предавањима које је Хироши Јамасаки Вукелић изнедрио током своје дуготрајне и плодотворне каријере. Изразила је велику захвалност Јамасакију Вукелићу на вишедеценијском преданом раду и улози у повезивању наша два географски и културолошки удаљена народа, којима подједнако припада.
 
Аутор је са присутнима поделио носталгична сећања на своју младост у Југославији и говорио о свом новинарском доприносу бројним јапанским медијима, као и о свом преводилачком раду у последњих двадесет година, који је омогућио да се јапански читаоци упознају са делима великана српске књижевности.
 
О књизи су говорили и представник издавачке куће Генки Шобоу Кентаро Накамура и проф. Масајуки Ивата, почасни члан Српске академије наука и уметности.
 
Догађају су присуствовали почасни конзул Републике Србије у Осаки Наохиде Уејама, који је одржао здравицу, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, представници академске заједнице, уметници и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са председником ЈЕТRO Норихиком Ишигуром (09. јун 2023. године)
 
Током куртоазног састанка амб. Ковач са новоименованим председником Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТRO) Норихиком Ишигуром од 9. јуна,  размењена су мишљења o перспективама будуће сарадње, базираним на све бројнијем пословању јапанских компанија у Р. Србији.
 
Амб. Ковач је указала да Србију и Јапан повезују дуги, добри и свеобухватни односи, који су прошле године били у знаку обележавања јубилеја 140 година од успостављања пријатељских односа. Истакла је да су стабилни политички односи Србије и Јапана допринели јачању економских веза, са отварањем могућности за нова улагања јапанских фирми и раст трговинске размене. Подсетила је и на потенцијале регионалних иницијатива попут Отвореног Балкана за креирање повољног економског амбијента и повезивање држава из региона, које су у капацитету кандидaта за чланство у ЕУ, и нагласила њихов допринос већој видљивости, мобилности и стабилности региона у целини.
 
Поздравила је прошлогодишњу мисију представника JETRO из Канцеларије у Бечу, и бројних јапанских компанија, Београду, и изразила очекивање да ће узлазни тренд контаката JETRO са Србијом бити настављен и ојачан у наредном периоду.
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са председником компаније NTT DATA Казом Нишихатом (08. јун 2023. године)
 
Приликом куртоазне посете председника јапанског телекомуникационог гиганта NTT DATA, Inc, К. Нишихате и  директорке Сектора за Европу М. Иде, Амбасади 8. јуна, амб. Ковач је констатовала задовољство позиционирањем ове компаније на тржишту Србије, са фокусом на брзо растући ИТ сектор.
 
Саговорнике је упознала са пословним амбијентом и инвестиционом климом у Србији, економским показатељима привредног раста, нашем статусу у процесу придруживања ЕУ, као и са иницијативом „Отворени Балкан“, уз акцентовање квалитетног третмана присутних јапанских инвестиција.
 
Поздрављајући планове компаније за даље снажење присуства у Србији, изразила је очекивање да ће NTT DATA, Inc. наставити да подржава активности Амбасаде у Токију које су усмерене на јачање економских односа две земље.
 

Opširnije...
Посета професора и студената Универзитета Аојама Гакуин Амбасади (07. јун 2023. године)

Амбасаду је, 7. јуна 2023. године, посетило 20 студената Универзитета Аојама Гакуин, предвођених проф. Јасухиком Комацуом, директором Међународног центра oве образовне установе.

Амбaсадорка Александра Ковач је, поздрављајући госте, честитала на недавно потписаном споразуму о сарадњи Универзитета у Београду и Универзитета Аојама Гакуин, посебно захваливши проф. Комацуу, који је иницирао успостављање сарадње. Истакла је да је Амбасада је у претходном периоду успоставила веома чврсте везе са Универзитетом Аојама Гакуин и остварила различите заједничке подухвате, укључујући недавну неформалну дискусију у оквиру програма менторства за жене на највишим управљачким позицијама у јапанским компанијама, чији је домаћин била Амбасада, а када су студенти имали прилику да размене мишљења на тему родне  равноправности у Јапану, као и унапређења корпоративне културе на овом плану. Подсетила је на то да је управо дипломац овог Универзитета иницирао један од значајних подухвата у виду израде готовог српског производа за јапанско, као и на то да студенти Пословне школе учествују у различитим активностима Амбасаде.
 
За студенте је одржана презентација о географском положају, историји, култури, обичајима, знаменитостима и познатим личностима наше земље, као и политичким односима и економској сарадњи Србије и Јапана. Имали су прилику и да науче неколико фраза на српском језику.
 
Студенти су се, у сегменту резервисаном за питања и одговоре, интересовали за специфичности језика и културе, државна обележја, образовни систем, положај националних мањина у Србији, приоритете у раду Амбасаде итд.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач поздравила посланике владајуће Либерално-демократске партије у оквиру догађаја који организован у Амбасади под окриљем Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија (1. јун 2023. године)
 
Амбасада је 1. јуна, у сарадњи са Парламентарном лигом пријатељства Јапан-Србија и у духу јачања парламентарне сарадње и политичког дијалога, била домаћин групи чланова Парламента Јапана, међу којима су били председник Спољнополитичког комитета Хитоши Кикавада и државна министарка Министарства унутрашњих послова и комуникација Мио Сугита.
 
Амбасадорка Ковач је посебно захвалила Лиги на иницирању поменутог окупљања, и досадашњој подршци у унапређењу билатералних односа две земље. Констатујући да се политички дијалог Србије и Јапана наслања се на 140 година пријатељства, истакла је да је значајан допринос снажењу парламентарне сарадње увећањем чланства. Подвукла је пуну посвећеност Србије решавању сукоба мирним путем, манифестујући је и инсистирањем на дијалогу са Приштином, односно испуњавању свих договорених обавеза. Мир и стабилност су кључни за развој наше земље и региона, што је препознато и иницијативама, попут Отвореног Балкана. Нагласила је да Србија, осим пријема миграната и украјинских избеглица, којима је нови дом, улаже у снажење мостова за земљама у развоју и успону, због чега је интересантна и као повезница са трећим земљама и тржиштима. 
 
Генерални секретар Лиге Минору Киући се у свом обраћању осврнуо на снажну посвећеност јачању билатералних односа између наше две земље, констатујући њихову историјску димензију, подржану међусобним поштовањем и великим уважавањем, што је омогућило продубљивање економске, политичке и културне размене.
 
Захваљујући дугогодишњој сарадњи и доприносу јапанске компаније Makoto Investments, Ltd,током догађаја су била послужена српска вина и храна.  
 

Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами (27. и 28. мај 2023. године)
 
На позив телевизије Канагава и уз подршку јапанске компаније Тоа Гас из Јокохаме, пре свега почасног председника компаније Тошио Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (27. и 28. маја) под називом Kanagawa Mirai Street, који се традиционално одржава у Јокохами.
 
Оба дана трајања базара, на штанду Амбасаде представљене су различите информације о Србији, туристичким атракцијама, брошуре о култури и гастронимији, српска народна ношња и предмети народне радиности из колекције Амбасаде, као и српски производи које увози компанија Monde Delicious у оквиру Makoto Investments (црна, бела, розе вина,  ајвар), готови производи компаније Matsubara Foods (мућкалица и паприкаш).
 
Поред представника Амбасаде и увозника српских производа, на српском штанду волонтирале су студенткиње факултета Тојо Еива са професорком Саори Маћидом, са којима Амбасада има дугу сарадњу.
 
Посетиоци су у великом броју посетили наш штанд и показали велико интересовање за нашу земљу, културу и производе.
Током посете штанду, 27. маја, амб. Ковач се срела са председником ТВ Канагава Јошиказуом Кумагаије и разговарала са почасним председником Тоа Гас Tанабеом.
 
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Хокусеи из града Инабе у префектури Мие (25. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 25. маја 2023. године, посетило 8 ученика ниже средње школе Хокусеи из града Инабе у префектури Мие.
 
Након презентације о историји и култури Србије, природним лепотама, спорту, гастронимији, као и о односима Србије и Јапана, ученици су се, у сегменту резервисаном за питања и одговоре, интересовали за обичаје, врсте народне ношње, културолошке разлике између Јапана и Србије и популарност јапанских уметничких форми у Србији.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са НПО J-Win кроз програм менторства јапанским пословним женама – сусрет са студентима Универзитета Аојама Гакуин (17. мај 2023. године)
 
У Амбасади је, 17. маја 2023. године, организован трећи сусрет у оквиру програма менторства менторства за пословне жене на високим позицијама „J-Win Executive Network“, који реализује непрофитна организација „Japan Women's Innovative Network“ (J-Win).
 
Догађају су, поред три полазнице програма - потпредседнице у корпорацији NTT Ацуко Ока, потпредседнице осигуравајуће куће „Aflac Life Insurance“ Такае Сузуки и генералне менаџерке за људске ресурсе у банци „SMBC“ Хонами Мацугасаки, присуствовали студенти Универзитета Аојама Гакуин са проф. Jукихиком Куботом, као и министар саветник Ивана Голубовић-Дубока и први саветник Марија Перишић.
 
Амбасадорка Александра Ковач истакла је да је један од важних циљева програма менторства оснаживање будућих генерација у виду формуле Give Back, те да је скуп иницирала са жељом  да се студенти који теже грађењу пословних каријера, у блиском контакту упознају са женама дипломатама и успешним пословним женама, и да са њима размене мишљења о изазовима и могућим решењима које би Јапан, али и друге земље, могле да примене како би постигле родну равноправност. Изнела је најновије статистичке податке о напретку Србије у овој области.
 
У дискусији која је уследила, полазнице програма поделиле су своја искуства и изазове са којима се, као женски руководиоци, суочавају у свом пословном окружењу. Студенти су износили своја запажања о томе како се питање родне равноправности третира у њиховом породичном, друштвеном и академском окружењу и интересовали се за то како успешне пословне жене и дипломате виде решења за проблеме у напретку равноправности жена у јапанском друштву.
 
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Хачикен из Сендаија (16. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 16. маја 2023. године, посетило 12 ученика ниже средње школе Хачикен из Сендаија.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, као и о односима Србије и Јапана и културолошким разликама две земље.
 
У сегменту резервисаном за питања и одговоре, ученици су се највише интересовали за активности Амбасаде, везе са Јапаном и природу дипломатског посла.
 

Opširnije...
Презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122 у Амбасади (12. мај 2023. године)
 
У Амбасади Србије је, 12. маја 2023. године, одржана презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122, која је настала у сарадњи српских и јапанских уметника у области дигиталне уметности, а која ће се током овог месеца одржати у неколико градова у Јапану. Изложба, која је већ приказана у Србији, реализована је у оквиру програма Нови Сад-Европска престоница културе и у сарадњи са ЕУ-Јапан Фестом, непрофитном организацијом која више од 30 година ради на културној размени Јапана са градовима који носе титулу ЕСОС.
 
Презентацији су, поред аутора пројекта Марка Јозића и Дејана Илића, оснивача удружења Ново културно насеље, као и уметника Ко Јамаде, присуствовали и представници ЕУ-Јапан Феста, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, галеристи, историчари уметности и уметници чији су радови део изложбе.
 
Аутори изложбе детаљно су представили садржај изложбе, којом ће бити представљени српски и јапански уметници у области дигиталне уметности, као и концепт излагања радова помоћу технологије аугументативне реалности и другачији приступ културно-уметничким садржајима, где уметничка дела отварају потенцијале за нове извођачке идеје које доприносе децентрализацији културе и уметности.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Масуда из града Натори у префектури Мијаги (11. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 11. маја 2023. године, посетило 9 ученика и професорка ниже средње школе Масуда из града Натори у префектури Мијаги.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. У разговору који је уследио, ученици су поставили велики број питања, а највише су се интересовали за теме образовног система у Србији, културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми код нас итд.
 
Договорен је наставак сарадње школе и Амбасаде.
 

Opširnije...
Захвалност на изразима саучешћа поводом трагедије у ОШ Владислав Рибникар у Београду
 
Амбасада Републике Србије у Токију изражава захвалност бројним јапанским пријатељима, представницима јапанских институција и дипломатског кора на изјавама саучешћа поводом трагедије у ОШ Владислав Рибникар у којој је живот изгубило девет особа, укључујући осморо деце.  
 
Хвала свима који су стали уз Србију и њене грађане у овом тешком и тужном тренутку.
 

Opširnije...
Посета чланова Међународног уметничког центра Амбасади (26. април 2023. године)
 
Амбасаду Србије су, 26. априла 2023. године, посетили чланови НВО Међународни уметнички центар, са којима имамо дугогодишњу сарадњу.
 
За 34 члана одржана је одржана презентација на јапанском језику о обичајима, култури, природним лепотама, спорту и гастрономији Србије и њеним везама са Јапаном, са нагласком на управо обележеном јубилеју 140 година пријатељских односа између две земље.
 
Гости су се посебно интересовали за економску сарадњу две земље, државне симболе, начин живота у Србији, итд.
 
Након презентације, приређен је пријем на којем је представница компаније Макото Инвестмент, која у Јапан увози српска вина, представила је неке од производа наших винарија, а гости су имали прилике да  пробају српске посластице.
 

Opširnije...
Серија предавања „Србија у очима Јапана“ (20. април 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржано је друго у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану.
 
Тема предавања била је „Визуелна уметност инспирисана Србијом“, а главни говорници били су фотографи Акико Кога  и Хађиме Кимура.
 
Кога је говорила о својој интеракцији с Миланом Туцовићем, сликаром и вајарoм којег је упознала током својих посета Србији, и представила низ фотографија на којима се налази Туцовић, његов атеље, дела и сцене из живота.
 
Кимура је за тему одабрао живот некадашњег физиотерапеута Црвене звезде Мише Букумировића, његову каријеру и неке од најважнијих спортских догађаја у којима је Букумировић био актер, а који су се преплитали са дешавањима на простору СФРЈ деведесетих година. Представио је своје фотографије настале у Србији током истраживања и сусрета са Букумировићем.  
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач изразила је захвалност уметницима, оценивши да предмети њихових истраживања сведоче о томе како нечији таленат и интересантна животна прича могу да подстакну интересовање и конекцију са другом земљом, као и жељу за разумевањем њене историје. 
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били председник Универзитета Сеиђо, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, представници културних удружења, новинари, историчари уметности, писци, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.
 

Opširnije...
Kонцерти првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Toкију (12. и 14. април 2023. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, 12. aприла, концерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Грађанском центру Акасака у токијској општини Минато. 
 
Концерту је присуствовало преко двеста грађана општине Минато, представника српске дијаспоре, чланова Друштва Јапан-Србија и других пријатеља Амбасаде. Чланови фолклорног ансамбла Силанган са Токијског универзитета за стране студије овом приликом извели су сплет српских народних игара из Шумадије.
 
Амбасадорка Ковач је посебну захвалност изразила  јапанским уметницама које су наступиле са Јеленом  Кончар - сопрану Такако Хираоки и пијанисткињама Рики Фукуди и Јошико Кадоти, као и организацијама које су подржале организацију концерата.
 
Јелена Кончар је трећи наступ у Токију имала 14. априла у токијској општини Мегуро пред више од 150 гледалаца, а Амбасада је подржала одржавање овог концерта у организацији Асоцијације за музичку размену између Јапана и Србије.
 
Уметнице су током наступа извеле дела Дејана Деспића, Стевана Христића, Милоја Милојевића, Вере Миланковић, Исидора Бајића и Јосифа Маринковића, старе народне српске песме, популарне јапанске композиције и неке од најпознатијих оперских арија, укључујући и арију из опере Милева Александре Вребалов. 
 
Концерти су наишли на веома топао пријем публике.
 
 

Opširnije...
Kонцерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Амбасади (10. април 2023. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је концерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар за жене амбасадоре и отправнице послова, као и Јапанке са којима Амбасада остварује сарадњу у различитим областима.
 
Амбaсадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, изразила задовољство због тога што је концерт намењен женама, истакавши да је тема родне равноправности високо на агенди Амбасаде Србије у Токију, будући да се овој теми у Јапану посвећује све већа пажња.
 
Навела је да Јелена Кончар представља Србију, али и Нови Сад, који је прошле године обележио титулу Европске престонице културе, те да је уметница добила стипендију ЕУ-Јапан Феста, организације која већ више од 30 година подржава културну размену Јапана са европским престоницама културе.
 
Изразила је захвалност јапанским уметницама које су наступиле са Јеленом  Кончар - сопрану Такако Хираоки и пијанисткињама Рики Фукуди и Јошико Кадоти, као и ЕУ-Јапан Фесту, Међународној асоцијацији професора клавира Јапан  и Асоцијацији за музичку размену Јапан – Србија, који су подржали догађај.
 
Уметнице су током наступа извеле дела Стевана Христића, Милоја Милојевића, Исидора Бајића и Јосифа Маринковића, старе народне српске песме, популарне јапанске композиције и неке од најпознатијих оперских арија.
 
Након концерта гошће су имале прилику да дегустирају српска вина и посластице.
 
Догађају су присуствовале амбасадорке Аустрије, Бугарске, Гане, Уганде, Никарагве, отправница послова Колумбије, чланице Управног одбора Друштва пријатељства Србија-Јапан, учеснице програма менторства НПО J-Win за пословне жене у Јапану, представнице академског света у области музике, непрофитних организација и медија, међу којима је била и директорка међународног одељења телевизије Фуђи и друге сараднице Амбасаде.
 

Opširnije...
Уручење одлуке о додели почасног доктората Универзитета у Београду Јохеиу Сасакави (3. април 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је, 3. априла 2023. године, у Нипон Фондацији, уручила њеном председнику Јохеиу Сасакави копију одлуке Сената Универзитета у Београду о додели почасног доктората.
 
Амбасадорка је овом приликом изразила велику захвалност због улоге Нипон Фондације и Сасакаве лично у унапређењу академске и културне размене Србије и Јапана, због чега је 2013. године одликован Златном медаљом за заслуге Републике Србије.
 

Opširnije...
Сарадња са НПО ЕУ-Јапан Фест – учешће амбасадорке Ковач на састанку Генералног комитета и посета делегације Новог Сада (28.-30. март 2023. године)
 
У Амбасади Мађарске у Токију одржан је, 28. марта, уз учешће амб. Ковач, годишњи састанак Генералног комитета НПО ЕУ-Јапан Фест, који је, у складу са најављеним програмом, био посвећен представљању активности овог НПО на плану снажења веза са европским престоницама културе (ECoC), као и презентацији претходних, актуелних и будућих ECoC.
 
Састанку су присуствовали чланови Комитета, у чијем саставу су амбасадори из земаља ECoC, руководство јапанских корпорација које подржавају активности ове НПО и делегације ECoC, међу којима је била и делегација Новог Сада, коју су сачињавали Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу и Тијана Делић, саветница градоначелника.
 
Дан касније, 29. марта, одржан је јавни скуп на којем су представљене активности ECoC. Испред делегације Новог Сада, Немања Миленковић одржао је презентације о концепту и главним пројектима спроведеним током године обележавања титуле, као и о будућим плановима.
 
Далибор Рожић и Тијана Делић посетили су, 30. марта, Амбасаду, где су са амбасадорком Ковач разговарали о стратегији културног развоја Новог Сада, предстојећим активностима и могућностима за продубљивање сарадње са Јапаном.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на специјалном догађају „Ракуго и саке“ у организацији ТВ Фуђи (27. март 2023. године)
 
Амбасадорка Александра Ковач присуствовала је, 27. марта, специјалном догађају „Ракуго и саке“ , који је ТВ Фуђи организовала у свом седишту, у чувеној опсерваторији Сфера, за партнере и амбасаде са којима имају дугогодишњу сарадњу.
 
Амбасадорка је имала прилику да проба неке од најбољих сакеа из различитих делова Јапана и да слуша занимљиво шаљиво приподевање ракуго мајстора Јоносукеа Кингентеија и његовог ученика који је ову традиционалну уметничку форму публици представио на енглеском језику.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач префектури Нагано  (23. март 2023. године)
 
На позив Министарства спољних послова Јапана, амбасадорка Републике Србије Александра Ковач учествовала је, од 23. до 24. марта, у посети групе страних амбасадора префектури Нагано, у којој ће бити одржан један од министарских састанка Групе седам под председавањем Јапана током априла ове године.
 
Амбасадорка Ковач је овом приликом, заједно са колегама из Норвешке, Молдавије, Јерменије, Јамајке, Тајланда, Монголије, Лаоса, Камбоџе, Малезије, Руанде и Танзаније, обишла неколико градова, међу којима и Каруизаву, која је домаћин предстојећег састанка министара иностраних послова Г7, Глобални иновациони центар за воде Шиншу универзитета и светску корпорацију Сеико Епсон. 
 
У разговору са гувернером префектуре Нагано Шуићијем Абеом на пријему добродошлице у граду Нагано, коме су присуствовали градоначелници и представници у префектуралној влади, амбасадорска Ковач потврдила је намеру Србије да даље унапређује пријатељске и односе сарадње са Јапаном, укључујући и на локалном нивоу. Информисала је о појединим активностима Амбасаде у префектури попут представљања српских вина у Каруизави прошле године. 
 
Амбасадорка Ковач је о својим утисцима о посети говорила у изјавама за регионалне медије СБЦ и Шимин тајмз, док је вест о дипломатској тури емитована и на јапанској државној телевизији НХК.
 
 
 
 

Opširnije...
Посета студената Градског универзитета за стране студије у Кобеу Амбасади (22. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 22. марта, посетила група од шеснаест студената Градског универзитета за стране студије у Кобеу, у пратњи професора славистике Канаме Окана.
 
Студентима смо овом приликом укратко представили историју и културу Србије, њене природне лепоте, обичаје и традицију.
 
Студенти, који уче српски као изборни предмет, представили су се на нашем језику, а један од њих одржао је кратку презентацију о туристичкој посети Србији у фебруару ове године.
 
Амбасадорка Ковач поздравила је студенте и захвалила им на интересовању за Србију и српски језик.
 
Гостима су током неформалног дружења са представницима Амбасаде послужени српски специјалитети.
 
 
 

Opširnije...
Фестивал крафт пива у Фуђимију (21. март 2023. године)
 
У Фуђимију је, 21. марта, одржан локални фестивал крафт пива, на којем је почасни гост била амбасадорка Александра Ковач.
 
Амбасадорка Ковач је на церемонији отварања фестивала, на којем је штанд имао и увозник пива српског произвођача Догма, изразила задовољство што ће грађани Фуђимија бити у прилици да пробају пиво из Србије. Указала је на дуготрајно пријатељство и важност унапређења односа градова побратима Фуђимија и Шапца.
 
Након церемоније отварања и кратког концерта, на којем је свирао и певао градоначелник Фуђимија Мицухиро Хошино, амбасадорка и градоначелник обишли су штандове и разговарали са окупљеним грађанима.  
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на годишњем пријему Друштва пријатељства Јапан-Србија (13. март 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је, као почасни гост, годишњем састанку и пријему Друштва Јапан-Србија,  уз учешће великог броја  чланова, на челу са Управним одбором, међу којима се налазе бивши амбасадори Јапана у Србији, представници академске заједнице и привредног сектора и други угледни грађани Јапана. Пријему је присуствовао и председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава.
 
У поздравној речи током пријема, амбасадорка Ковач захвалила je члановима Друштва на посвећености продубљивању билатералних односа између Србије и Јапана у бројним областима. Истакла је да нас посебно посебно радује то што су дијалог и партнерска сарадња наставили да јачају под окриљем прошлогодишњег јубилеја 140 година билатералних односа, о чему, између осталог, сведочи и константан пораст јапанских инвестиција, које су премашиле износ развојне помоћи. Амбасадорка је изразила жељу да у наредној деценији билатералних односа буде постигнуто још много резултата и истакла да верује да ћемо у тим напорима имати подршку Друштва.
 

Opširnije...
Посета ученика средњих школа Таићи Нихонбаши и Кудан Амбасади (10. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 10. марта 2023. године, посетило 28 ученика средње школе Нихонбаши из општине Ћуо, а потом и 19 ученика средње школе Кудан из општине Ћиода.
 
За ученике су одржане презентације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. Представљене су им и основне фразе српског језика и објашњене специфичности ћириличног писма.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, ученици су се интересовали за теме културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина, начин живота њихових вршњака у Србији, мере које наша земља предузима у  области животне средине, популационих политика, заштите угрожених биљних и животињских врста, итд.
 
 
 
 
 

Opširnije...
Посета ученика средње школе Шинден из токијске општине Адаћи Амбасади (3. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 3. марта 2023. године, посетило око 26 ученика средње школе Шинден из токијске општине Адаћи.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. У разговору који је уследио, ученици су поставили велики број питања, а највише су се интересовали за теме културолошких разлика, специфичности српског језика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина у Србији итд.
 

Opširnije...
Посета грађана општине Минато у оквиру манифестације Minato Stamp Rally (2. март 2023. године)
 
Амбасаду Србије су, поводом традиционалне манифестације Minato Stamp Rally, посетили грађани општине Минато.
 
Овај догађај се одржава сваке године у марту, у организацији туристичке агенције JTB са општином Минато, са циљем да грађани посете амбасаде које се налазе у општини и упознају се са културом и обичајима тих земаља.
 
Амбасаду је овом приликом посетило девет грађана за које је одржана презентација на јапанском језику о обичајима, култури, гастрономији и везама са Јапаном, са нагласком на управо обележеном јубилеју 140 година пријатељских односа између две земље.
 
Гости су се посебно интересовали за популационе политике у Србији, стање у пољопривреди, снабдевање водом, спорт, уметност итд.
 
Амбасаду ће током марта, у оквиру исте манифестације, посетити још једна група грађана, као и група деце.
 
 

Opširnije...
Састанак са представницима Oдељења за спорт Министарства спољних послова Јапана (28. фебруар 2023. године)
 
Амбасаду су, 28. фебруара 2023. године, посетили Кента Абе и Мики Мацумото из Одељења за спорт у МИП Јапана.
 
Заменица амбасадора Ивана Голубовић-Дубока, први саветник Марија Перишић и сарадник Амбасаде Масааки Томинага саговорницима су пренели заинтересованост за продубљивање сарадње и промоцију спортске дипломатије, посебно имајући у виду дугу традицију спорта и успехе српских спортиста. Пренели су захвалност Одељењу за спорт МИП Јапана на интеракцијама и преузимању објава са Твитер налога Амбасаде, који утичу на видљивост и подизање свести о Србији у јапанској јавности.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са непрофитном организацијом J-Win путем програма менторства јапанским пословним женама (20. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Ковач реализовала је, 20. фебруара 2023. године, други састанак са извршном потпредседницом NTT Ацуко Ока, потпредседницом осигуравајуће куће Aflac Life Insurance Тaкае Сузуки и генералном менаџерком за људске ресурсе у банци SMBC Хонами Мацугасаки, полазницама програма менторства Извршне мреже непрофитне организације J-Win, у оквиру којег су жене амбасадори акредитоване у Јапану ментори Јапанкама које су на високим управљачким позицијама у својим компанијама.
 
У разговору су учествовале и министар саветник Ивана Голубовић –Дубока и први саветник Марија Перишић, које су са гошћама имале прилику да разговарају о искуствима Србије на плану родне равноправности у оквиру дипломатије и на ширем националном плану,
 
Амбасадорка је изнела сугестије у циљу промоције питања родне равноправности и разменила мишљења о актуелној ситуацији родне равноправности у пословним круговима Јапана.
 

Opširnije...
Пријем поводом Дана државности у Амбасади Србије (15. фебруар 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем је представљено друго допуњено издање Малог водича о односима Србије и Јапана, који је приредила Амбасада Републике Србије у Токију у циљу обележавања 140 година од успостављања пријатељских односа две земље.
 
Амбасадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, оценила да су Србија и Јапан прошли кроз многе велике историјске тренутке и промене на унутрашњем и спољном плану, али да су дух солидарности и ентузијазма наставили да прожимају темеље односа, док су појединци продубљивали и ширили сарадњу у свим сферама. Посебно је захвалила почасном генералном конзулу Србије и председнику компаније Кинћо Наохидеу Уејами на вишегодишњој сарадњи и посвећености у промоцији Србије, као и на томе што је подржао штампање другог издања водича.
 
Уз даље очекивање на плану успешног унапређивања политичког дијалога и сарадње са Јапаном у наредном периоду, амбасадорка је, између осталог, истакла да важну одскочницу за снажење партнерства две земље представља и неговање подстицајног пословног амбијента за јапанске компаније и инвеститоре у Србији, и проналажење нових области за сарадњу, као што су ИКТ и нове технологије.
 
Пријему су присуствовали представници оба дома Парламента Јапана, међу којима су били председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава и шеф Секретаријата Лиге Минору Киући, представници Министарства спољних послова Јапана на челу са државним министром за државне послове Кенђијем Јамадом, почасни генерални конзул Наохиде Уејама, градоначелник побратима Шапца Фуђимија Мицухиро Хошино, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, на челу са председником Тадашијем Нагаијем, бивши специјални представник генералног секретара УН Јасуши Акаши, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, академског сектора, различитих фондација, медија и невладиног сектора и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Концерт поводом јубилеја билатералних односа Србије и Јапана у Амбасади (10. фебруар 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у  Токију одржан је концерт професорке виолине на Академији уметности Нови Сад Мегуми Тешиме и пијанисткиње Јошико Иваи, посвећен јубилеју 140 година пријатељства Србије и Јапана, који је обележен током 2022. године.
 
Уметнице су, уз дела класичних композитора, извеле и неколико дела познатих српских композитора -  Александра Вујића, Милоја Милојевића и Исидора Бајића.
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је посебну захвалност професорки Тешима на  дугогодишњој сарадњи и њеној улози у јачању културних веза. Оценила је да концерт представља још једну прилику у којој можемо да аплаудирамо улози коју су културна размена, а пре свега српски и јапански уметници, имали у приближавању и бољем разумевању две географски удаљене земље и народа. Истакла је да је ова улога од непроцењивог значаја и да ће наставити да буде један од темеља нашег пријатељства.
 
Након концерта приређен је пријем за учеснике и публику.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са помоћникoм јапанског МИП за европске послове (8. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач састала се са помоћником министра спољних послова Јапана за европске послове Масашијем Накагомеом. 
 
Амбасадорка Ковач је изразила уверење у наставак узлазног тренда укупних билатералних односа, у циљу дубљег повезивања наша два народа и земље. Потврђујући значај присуства председнице Владе Ане Брнабић на сахрани бившег премијера Шинза Абеа и обележавања 140 година пријатељства протекле године, констатовала је да се видљив напредак запажа и у домену економске сарадње и инвестиција, који треба даље заједнички развијати. Нагласила је посвећеност Србије европском путу, уз снажан допринос очувању и унапређењу мира и стабилности у нашем региону.
 
Уз честитке на преузимању Јапана позиције несталне чланице СБ УН, као и председавању Групом седам, пренела је очекивање Србије да ће две стране у овом периоду, као и у оквиру међународних организација уопште, остварити успешну сарадњу. 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач поздравила учеснике финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) пројекта Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) (3. фебруар 2023. године)
 
Јапанскa агенцијa за међународну сарадњу (JICA), посредством њене Канцеларије за Балкан са седиштем у Београду, је у партнерству са Иницијативом ,,Дигитална Србија (DSI)“, 3. фебруара реализовала финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) тромесечног акцелераторског програма, намењеног стартапима у фази интензивног раста, међу којима је представљено седам стартапова из Србије - SmartWatering Tapni, ZenHire, DATA DO, OmniShop, Digital Spark, Easypass. 
 
Позиву JICA на учешће се одазвала и Амбасада Србије у Јапану, као и Амбасада Јапана у Србији, уз Јапански пословни савез у Србији (JBAS), поред обезбеђене подршке од стране Asia Africa Investment&Consulting, Rakuten Europe и Mitsubishi UFJ Research and Consulting. У уводном делу догађаја, уз амбасадора Такихика Кацумату, заменика директора JICA Канцеларије за Балкан Јошиакија Нагату, и директора DSI Небојше Бјелотомића, учесницима се обратила и амбасадорка Александра Ковач. 
 
Амбасадорка Ковач је, захваливши JICA на континуираној подршци и сарадњи, у стварању могућности да иновативним пословним моделима и технологијама учествује у решавању актуелних друштвених питања, указала да је NINJA пројекат покренут у години јубилеја у којој су Србија и Јапан прославили 140 година пријатељства и билатералних односа. Истакавши да дуговечност пријатељства две веома удаљене земље и народа представља одличан пример истрајности оваквих односа, посебно у временима маркантних изазова, подвукла је значај управо иновативног приступа и заједничког ентузијазма, као базе за снажење и унапређење односа Србије и Јапана. 
 
Амбасадорка Ковач је констатовала да без воље за учењем или трагањем изван познатог, нико из царске породице никада не би крочио у Београд, нити би га оснивач Сеиђо Универзитета посетио у потрази за најбољом образовном праксом, као што би било упитно да ли би потомак јапанског проналазача завојнице за комарце постао Почасни генерални конзул Србије. У том контексту је истакла Србија данас показује непоколебљиву посвећеност стварању стабилног и подстицајног инвестиционог и пословног окружења. 
 
Нагласила је да је Србија, у знак признања вредности нових технологија за раст и просперитет земље и региона, кренула путем јачања локалног предузетничког талента и етаблирања као чворишта за стартапове у областима као што су биотехнологија, медицинска технологија и ИТ.  Сходно томе, акцентовала је допринос ИКТ сектора у БДП Србије и дигиталном развоју, који је видљив и кроз чланство у релевантним међународним иницијативама, отварање нових технолошких објеката и висок међународни рејтинг. 
 
Уз разумевање да је онлајн догађај Demoday прилика за отварање новог поглавља сарадње и партнерства међу пријатељима - Силицијумских долина Југоисточне Европе и Азије, амбасадорка Ковач је указала на снажан подстицај заједничког пута у изазовну будућност.
 
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач Удружењу за организацију концерата Мин-он (3. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Токију Александра посетила је једну од највећих приватних културних установа у Јапану - Удружење за организацију концерата Мин-он, где је са председником Удружења Казутом Итом разговарала о могућностима за сарадњу и обишла реновирани Музеј музике у оквиру ове институције, који садржи импресивну колекцију музичких уређаја и инструмената старих и по неколико векова.
 
Амбасадорка је представила низ културних активности које су током прошле године организоване поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана и захвалила Удружењу на реализацији заједничког пројекта представљања музичке културе и традиције у Србији, објављеног на интеренет страници Удружења. Изразила је интересовање за наставак сарадње и као циљ истакла довођење уметника из Србије у Јапан.
 
Ова позната и утицајна културна институција, основана 1963. године, до сада је у Јапану представила преко 100 земаља света у оквиру разноврсног музичког и плесног програма.
 

Opširnije...
Амбасада Републике Србије у Јапану бесплатно издаје параметре за мобилну апликацију ConsentID
Поштовани грађани,
Oбавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Токију од 01. фебруара 2023.  бесплатно издавати параметре за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Пријава на порталу еУправе преко мобилне апликације ConsentID омогућава коришћење свих електронских услуга, што није случај уколико се пријава врши само корисничким именом.
 
Да ли сте знали да од сада можете постати еГрађанин у само три корака?
1. Региструјте кориснички налог
Регистрацију можете обавити самостално на Порталу еИД:
•             Корисничким именом и лозинком, прилагањем очитаног скенираног или фотографисаног личног документа (пасош или лична карта)
•             Квалификованим електронским сертификатом
 
2. Активирајте мобилну апликацију ConsentID
•             Преузмите мобилну апликацију ConsentID  са App Store/Google Store
•             Активирајте мобилну апликацију ConsentID скенирањем QR кода или ручно упишите параметре
Параметре и QR код за активацију мобилне апликације ConsentID можете добити у Амбасади Републике Србије у Токију.
3. Активирајте квалификовани електронски сертификат у клауду
Након што активирате мобилну апликацију ConsentID, можете самостално активирати квалификовани електронски сертификат у клауду. Више информација о квалификованом сертификату за електронски потпис у клауду и потписивању докумената у клауду доступно је овде.
Ко је еГрађанин?
 
еГрађанин може да постане сваки грађанин Републике Србије који поседује валидан биометријски документ (лична карта или пасош) и има навршених 16 година живота као и страни држављанин који има привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.
еГрађанин на основу јединственог налога на Порталу еИД може да приступа свим повезаним порталима: Портал еУправа, ЛПА, еЗдравље, Мој ес Дневник, еФактура и Моја прва плата.
еГрађанин има на располагању три начина пријаве:
·         1.Корисничким именом и лозинком
·         2.Мобилном апликацијом ConsentID
·         3.Квалификованим електронским сертификатом
 
 
еГрађанину је на располагању еСандуче Портала еУправа за електронски пријем докумената као и апликација за потписивање докумената у клауду.
еГрађанин који је активирао мобилну апликацију ConsentID и квалификовани електронски сертификат у клауду може да електронски потписује документа без читача и картица. еГрађанин није везан за рачунар већ електронску управу може да користи са свог мобилног уређаја.


Представници Секретаријата за градски превоз Града Београда и тима Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) посетили Амбасаду (25. јануар 2023. године)
 
Седам представника Секретаријата за градски превоз Града Београда је у склопу трогодишњег пројекта техничке сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) усмереног на модернизацију јавног градског превоза Града Београда (PROMOD), боравило у центру у Јокохами на десетодневној обуци. Програм боравка у Јапану заокружен је посетом нашој Амбасади у Токију, где су у разговору са амб. Ковач, размењени утиске о посети и обуци у Јапану. 
 
Амб. Ковач је, и овом приликом захвалила представницима JICA представницима на континуираној посвећености и дуготрајној плодној сарадњи у реализацији многобројних пројеката, који су имплементирани уз ангажман Канцеларије JICA за Балкан. Подсетила је на остварене квалитетне резултате у повезивању и размени кроз механизам  упућивања JICA волонтера у Србију.
 
Амб. Ковач је истакла симболички значај тзв. жутих аутобуса које је Јапан обезбедио 2002. године у форми бесповратне помоћи, који су и даље у употреби као превозно средство Београђана. Констатовала је да је у тренутној ситуацији, са брзим ширењем града и порастом становништва, својеврстан изазов оптимално одржавање јавног превоза у складу са реалним потребама. Поздравивши присутне, закључила је да овакав вид обуке, уз могућност посете Јапану, обезбеђује реално сагледавање предности других система, и степен њихове примењивости у домаћим оквирима.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач одржала преавање у граду Мацудо (20. јануар 2023. године)
 
Амбасадорка Ковач је 20. јануара за грађане града Мацудо у префектури Ћиба одржала предавање у хибридном формату. Предавање на јапанском језику, које је пратило преко 100 грађана, на лицу места и онлајн, отворило је овогодишњи циклус предавања „Поглед женских амбасадора и дипломата на јапанско друштво“
               
Амбасадорка Ковач је овим поводом упознала публику са историјатом Србије, стањем културне баштине на КиМ и политици родне равноправности у нашој земљи, као и о односима пријатељства са Јапаном, који су 2022. године обележили 140 година.
                
Након предавања, у трајању од око 75 минута, које је пратила и Power Point презентација, грађани су се интересовали за геополитички положај и савремену позицију Србије у контексту евроинтеграција и улоге НАТО, за положај жена у друштву Србије и препоруке за побољшање њиховог положаја у Јапану, као и за поједине особености српске културе.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на догађају посвећеном традиционалном јапанском писању калиграфије на почетку године, под називом Какизоме (15. децембар 2023. године)
 
Амбасада Србије је 15. јануара учествовала на догађају посвећеном традиционалном писању калиграфије на почетку године, под називом Какизоме, у Амбасади Босне и Херцеговине у Токију. Догађају је присуствовало петнаест ученика из различитих основних и средњих школа у Токију, са родитељима, који се усавршавају код познатог калиграфа Касена Ваде на челу школе калиграфије „Касен едукација”.
 
Амбасадор Ковач је у свом поздраву истакла значај повезивања различитих народа и земаља путем дуге јапанске традиције Какизоме. Указала је да је 140 година дуго пријатељство Србије и Јапана зачето управо разменом ручно писаних писама два суверена и изразила наду да ће се овакви облици сарадње на културном плану наставити и убудуће.
 
У наставку су ученици, као и присутни из обе амбасаде учествовали у демонстрацији калиграфије, након чега је Касен Вада представио исписивање традиционалних новогодишњих порука, као и стихова хаику песме покојне кантауторке Јадранке Стојаковић, која је након 20 година у Јапану до своје смрти 2016. живела у Републици Српској.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач одржала предавање на Универзитету Даито Бунка (20. децембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач посетила је Универзитет Даито Бунка у Токију, где је одржала предавање посвећено 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана, говорећи о историји и културном наслеђу Србије, успостављању веза са Јапаном и развоју билатералних односа.
 
Након предавања, амбасадорка Ковач сусрела се са председником ове образовне институције Ђиром Наитом, са којим је разговарала о могућностима за успостављање сарадње са универзитетима у Србији и академској размени.
 
Универзитет  Даито Бунка, који следеће године обележава сто година постојања, основан је као висока школа за проучавање оријенталистике, a данас има око три хиљаде студената који похађају основне и постдипломске студије књижевности, економије, права, страних језика, азијских студија, пословне администрације итд.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на изложби Маријане Анђелић посвећеној српској слави (18. Децембар 2022. године)
 
Амбасадорка Александра Ковач посетила је изложбу сликарке Маријане Анђелић, под називом „Слава“ и присуствовала специјалном славском ручку, на којем су служени неки од најпознатијих специјалитета српске кухиње и српско вино.
 
Амбасадорка је у поздравном говору оценила да уметност Маријане Анђелић на јединствен начин повезује наше две земље, будући да спаја мотиве из Србије и јапанску технику сликања. Захвалила је уметници на томе што њен докторски рад – диптих слика с мотивима српског кола – изложен у нашој Амбасади, као и на томе што је осмислила идејно решење за лого којим се обележава Година пријатељства Србије и Јапана. Подсетила је на то да су М. Анђелић за све њене заслуге и дугогодишњу плодотворну сарадњу са Амбасадом, уручене две захвалнице, укључујући и у јуну ове године.
 
Уметница је у свом излагању говорила о славским обичајима и традицији и представила слике са мотивима славске трпезе.
 
Изложба је организована уз подршку Амбасаде и Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије, на чијем челу се налази Ецуко Цунозаки.
 

Opširnije...
Уручен Орден српске заставе другог степена Јасушију Акашију (15. децембар 2022. године)
 
На свечаној церемонији одржаној у Амбасади Републике Србије у Токију, амбасадорка Александра Ковач уручила је Јасушију Акашију Орден српске заставе другог степена, којим га је председник Републике Србије одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.
 
Амбасадорка је истакла да Србија жели да изрази своју искрену захвалност и поштовање према преданом раду Јасушија Акашија у својству специјалног представника генералног секретара Уједињених нација Бутрос Бутрос Галија за бившу Југославију. Оценила је да је Акаши својим неуморним и вишедеценијским хуманитарним и миротворним ангажманом, као једини јапански држављанин који је два пута служио као специјални представник генералног секретара УН, задужио Јапан и међународну заједницу.
 
Подсећајући да је пре неколико дана обележен Међународни дан неутралности, амбасадорка је подвукла да је кључна улога Уједињених нација управо да обезбеди услове и изградњу платформе за мировне преговоре, као и да спроведе превентивну дипломатију. У овоме, како је рекла, видимо специјалну улогу Јасушија Акашија, који је имао тежак задатак да комуницира са зараћеним странама у Босни и Херцеговини током мандата 1994-1995. године, као и да је, обављајући дужност, остао доследан слову своје мисије и мандата УН.
 
Додала је да данас, четврт века касније, шест југословенских република као суверене државе гаје добросуседске и мирољубиве односе, тежећи да превазиђу турбулентну прошлост, нерешена питања и различите ставове, а да је овој врсти сарадње и разумевања свакако допринео и Акаши.
 
Амбасадорка је закључила да ће Јасуши Акаши, у години када обележавамо јубилеј 140 година билатералних односа између Србије и Јапана, бити упамћен као један од истакнутих Јапанаца који је допринео изградњи и продубљивању пријатељства наша два народа и државе.
 
Након церемоније уручења ордена, приређен је пријем на којем су гости имали прилику да пробају српска вина и специјалитете.
 
Химне Јапана и Србије извели су Хисако Јошикава на флаути и Шунђи Саегуса на контрабасу, а током пријема су свирали српску песму Тамо далеко, јапанску народну песму  Шушти, шушти бамбусов лист, која је препевана и на српски језик, као и специјалну композицију коју је Јошикава посветила Србији. 
 
Међу присутним гостима били су председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава, амбасадор Босне и Херцеговине Синиша Берјан, градоначелник токијске општине Минато Масаки Такеи, председник Друштва пријатељства Јапана и Србије Тадаши Нагаи, чланови руководства Друштва, бивши амбасадори Јапана у Србији и другим земљама света, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, представници академске заједнице и медија и пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Концерт поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана у Амбасади (14. децембра 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у  Токију одржан је концерт поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана, у сарадњи са  Светском асоцијацијом професора клавира у Јапану и Асоцијацијом за промоцију музичке размене Јапан – Србија.
 
На концерту су наступили млади пијанисти, победници такмичења Светске асоцијације професора клавира у Јапану, који су, заједно са члановима жирија, извели и неколико дела познатих српских композитора -  Александра Вујића, Милоја Милојевића и Марка Тајчевића.
 
Амбасадорка Александра Ковач захвалила је коорганизаторима на дугогодишњој сарадњи и њиховој улози у јачању културних веза између две земље и народа.
 
Посебно је споменула председницу “WПТА Јапан”, пијанисткињу Рику Фукуду, која од своје прве посете Србији 2013. године, неуморно ради на унапређењу музичке сарадње.
 
Након концерта приређен је пријем за учеснике и публику.
 

Opširnije...
Прво предавање у циклусу „Србија у очима Јапана“ посвећено средњовековној Србији кроз визуелну уметност (12. децембар 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је прво у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану. Тема инаугурационог предавања била је „Средњовековна Србија кроз визуелну уметност“, а главне говорнице биле су историчарка уметности Саћи Шимада и манга уметнице Јо Намики и Јагумо Цуђи.
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач истакла је да овај циклус започињемо у години у којој славимо 140 година пријатељства Србије и Јапана, чије су билатералне везе успостављали и продубљивали управо појединци које су две овако удаљене културе и два посве различита идентитета узајамно опчињавали.
 
Изразила је захвалност професорки Саћи Шимади, стручњаку за средњовековну Србију, која је говорила о породичној историји лозе Немањића, представљеној на фрескама у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра ”Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска. Подвукла је значај два значајна пројекта рестаурације фресака у којима је учествовала Шимада – у споменутој Капели краља Драгутина и у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру, а који су реализовани прошле и ове године, уз финансијску подршку Фондације Сумитомо и компаније Кинћо, на чијем челу је почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама.
 
Амбасадорка је захвалила и уметницама Јо Намики и Јагумо Цуђи на представљању симбола и инспирације коју су пронашле у српској средњовековној естетици и које су уврстиле у свој мобилни манга стрип „Флорина бела свадба“. Истакла је да је радује откриће да манга, коју воле млади и у Србији, може да буде место додира и преплитања наших култура.
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били почасни генерални конзул Уејама, представници Фондације Сумитомо, бројни књижевни уредници, историчари уметности, писци, илустратори, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.
 

Opširnije...
Представљање специјалних комеморативних етикета на винима Александровић поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана (9. децембар 2022. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, у сарадњи са увозником српских вина Макото Инвестментс, догађај на којем су представљене специјалне комеморативне етикете на винима познате српске винарије Александровић, израђене поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана.
 
Поздрављајући присутне, амбасадорка Александра Ковач изразила је посебну захвалност познатом јапанском уметнику Ширју Окабеу, чије слике красе етикете, агенцији Сакура Аибиђику и винарији Александровић, што су овим здруженим подухватом учинили обележавање јубилеја још незаборавнијим. 
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је кратку презентацију о Србији, док су представници компаније Макото Инвестментс представили српска вина и винске регије.
 
Током вечери служена су српска вина и специјалитети.
 
Догађају су присуствовали посланици Доњег дома Парламента Ићиро Аисава као председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, Минору Киући, шеф Секретаријата Лиге и Мио Сугита, затим чланови председништва Друштва пријатељства Јапан-Србија, председник Јапанске асоцијације туристичких агената Тадаши Шимура, бројни представници компанија, невладиног сектора, уметници и пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Обраћање амбасадорке Ковач на пријему МИП Јапана за полазнике програма Јапанске фондације (8. децембар 2022. године)
 
На позив Министарства иностраних послова Јапана, амбасадорка Ковач се као специјални гост обратила полазницима програма учења јапанског језика за стране дипломате и државне службенике Јапанске фондације за 2022/23. 
 
Амбасадорка је говорила о свом искуству током похађања истог програма, његовом значају и доприносу Јапанске фондације у унапређењу улоге Јапана у међународној заједници и развоју односа са другим земљама. 
                
Полазнике и амбасадоре земаља учесница програма из Африке, Латинске Америке, Азије, Пацифика и Европе, поздравили су и Масаки Канаи, помоћник министра и генерални директор за културу у својству домаћина скупа, и Масајуки Сузуки, потпредседник Јапанске фондације која ове године обележава 50 година постојања. 
 
 

Opširnije...
Симпозијум о 140 година билатералних односа Србије и Јапана на Међународном универзитету Ђосаи (6. децембар 2022. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, у сарадњи са Међународним универзитетом Ђосаи и Друштвом пријатељства Јапан-Србија, симпозијум у хибридном формату, посвећен 140. годишњици пријатељства две земље, на којем су представници институција и академске заједнице говорили о зачецима и историјату билатералних односа.
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач оценила је да дуго пријатељство између две веома удаљене земље и народа, без претходно забележеног контакта или посебних веза, као што је то случај са Србијом и Јапаном, представља редак пример међусобног препознавања и истрајности односа тако различитих идентитета.  Истакла је да данас, у осврту на 140 година од успостављања односа, можемо да констатујемо да је дух солидарности обележио пријатељство два народа, а да су одважност и визија појединаца продубили билатералне везе у свим сферама.
 
Говорећи о раним контактима, амб. Ковач је упознала присутне са посетом јапанског принца Србији 1894. године и забележеним утисцима. Указала је на саосећање са страдањем народа Србије и поштовање према храбрости њене војске које су исказали Јапанци као савезници у Првом светском рату. Навела је и пример емоцијама прожетог апела за помоћ становништву Србије, који је, 1915. године, упутио својим мештанима главешина села Мизутани, претече Фуђимија, града побратима Шапца, са којим су ове године прославили 40 година односа. Изразила је уверење да ће пријатељство остати обележје будућих односа две земље.
 
Модератор симпозијума био је Тошио Цунозаки, бивши амбасадор Јапана у Србији и потпредседник Друштва Јапан-Србија, а присутнима су се обратили ректор Међународног универзитета Ђосаи Кенђи Сугијабаши, бивши амбасадор Јапана у Србији и председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, професорка Рико Шиба са Међународног универзитета Ђосаи, док се путем видео везе укључила Кајоко Јамасаки, професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду.
 
Током скупа приказане су и видео поруке почасног генералног конзула Републике Србије у Осаки Наохида Уејаме, преводиоца Хирошија Јамасаки Вукелића, и бившег директора Канцеларије за Балкан Јапанске агенције за међународну сарадњу Саторуа Куросаве.
 
Масаки Шиндо, познавалац Николе Тесле, представио је изложбу посвећену српском научнику, која је за ову прилику била постављена у холу зграде Универзитета.
 
Поред изложбе о Тесли, у холу су била изложене и копије писама које су 1882. године разменили краљ Милан I Обреновић и јапански цар Меиђи и српске народне ношње из колекције Амбасаде.
 
Друштво пријатељства Јапан-Србија организовало је штанд на којем су приказани српски производи, предмети народне радиности и сувенири.
 
Симпозијуму, који је био успешно реализован и веома добро посећен, како на самом Универзитету, тако и путем видео везе, присуствовали су градоначелник Фуђимија, руководство и чланови Друштва пријатељства, представници Министарства спољних послова Јапана, чланови академске заједнице, студенти и грађани.
 

Opširnije...
Презентација о Србији и час кувања српске хране у граду Фуђими (4. децембар 2022. године)
 
На позив Општине Фуђими поводом 140 година пријатељских односа између Србије и Јапана, као и 40 година од успостављања братских односа између Шапца и Фуђимија, сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је, 4. децембра, презентацију о Србије на јапанском језику и час кувања српске хране за осморо грађана Фуђимија у сали Плаза Фуђими.
 
Грађани су припремали неке од традиционалних српских специјалитета, а презентацији и часу присуствовали су директор Одељења за спорт и културу и други представници града.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач у посети Градском универзитету за стране студије у Кобеу (2. децембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач одржала је предавање посвећено 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана на Градском универзитету за стране студије у Кобеу.
 
Амбасадорка Ковач говорила је о историји и културном наслеђу Србије, као и о односима Србије и Јапана од првих званичних билатералних контаката до данас. У делу резервисаном за питања и одговоре, студенти и грађани су се, између осталог, интересовали за разлике између два народа.
             
Пре предавања, амбасадорка се сусрела са председником ове образовне институције Саторуом Танаком, а теме разговора биле су могућности за успостављање сарадње са универзитетима у Србији, академска размена, као и продубљивање сарадње на плану представљања Србије. Будући да је на Градском универзитету за стране студије у Кобеу ове године, под вођством професора славистике Канаме Окана, уведен српски језик као изборни предмет, на састанку су дискутоване и могућности за продужавање овог програма и повећање броја студената.
 
Са студентима који уче српски организовано је засебно дружење, а том приликом им је амбасадорка захвалила на интересовању за Србију и српски језик и позвала их да посете нашу Амбасаду.
 

Opširnije...
Час кувања српских јела у нашој Амбасади (1. децембар 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Јапану одржан је наградни час кувања за победнике квиза о јубилеју 140 година пријатељства између Србије и Јапана, који је Амбасада претходно организовала на Твитеру.
 
Троје добитника тачно је одговорило да је српски краљ Милан I Обреновић упутио писмо тадашњем јапанском цару Meиђију 1882. године, чиме су и званично започели билатерални односи две земље.
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато припремила је, заједно са гостима, нека од најпознатијих српских јела, након чега су сви заједно дегустирали припремљене специјалитете, српску ракију и вино.
 
Амбасадорка Александра Ковач захвалила је гостима на томе што прате активности Амбасаде и на њиховом интересовању за Србију.
 

Opširnije...
Посета дечјег хора из Хирошиме Амбасади (25. новембар 2022. године)
 
Чланови дечјег хора „Панова фрула из Сенде“ из Хирошиме посетили су, у пратњи родитеља и диригента, Амбасаду Републике Србије у Токију. Повод за посету био је планирани наступ овог хора у Новом Саду током следеће године, који ће бити реализован уз подршку непрофитне организације ЕУ-Јапан Фест, укључене у развијање сарадње Јапана са европским престоницама културе.
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је задовољство што ће грађани Србије бити у прилици да се увере у таленат и симболику порука коју чланови хора шаљу свирајући на инструментима направљеним од дрвета које је преживело атомско бомбардовање Хирошиме 1945. године.
 
Оценила је да ове поруке кореспондирају са нашим народом, будући да је и Србија прошла кроз многе тешке периоде у својој историји. Важно је да сви будући нараштаји науче и запамте те важне историјске лекције, како би овај наш свет боље разумео вредност мира, истакла је амбасадорка Ковач.
 
Шузо Суми, један од председавајући Комитета ЕУ-Јапан Феста захвалио је, у име своје организације и хора, на пријему и истакао да се радују посети Србије и јачању веза два народа.
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је презентацију о култури, обичајима и гастрономији Србије, а присутни су имали и прилику да науче неке од основних речи на српском језику.
 
Хор је током посете извео неколико композиција, укључујући и „Шушти, шушти бамбусов лист“, јапанску народну песму препевану на српски језик.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач Осаки (23. и 24. новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач боравила је, на позив Јапанске фондације у службеној посети префектури Осака.
 
Амбасадорка се састала са Јошимасом Куријамом, градоначелником града Тађирија, са којим је разговарала о могућностима за сарадњу и припремама префектуре Осака за Светску изложбу Експо која ће се одржати 2025. године и посетила традиционални градски фестивал.
 
Амбасадорка Ковач је потом одржала специјално предавање на Кансаи институту Јапанске фондације за учење јапанског језика, смештеног у овом граду, поводом прославе 25 година од његовог оснивања. Обраћајући се полазницима програма учења јапанског језика за дипломате, државне службенике из других држава, истраживаче и студенте постдипломских студија на размени, амбасадорка је говорила о свом искуству током усавршавања на Институту и истакла значај учења језика и упознавања са другим културама, које води ка већем степену разумевања и приближавања географски удаљених земаља. Захвалила је руководству Јапанске фондације на преданом раду и одличним програмима, међу чијим полазницима су бројни данашњи амбасадори и државни службеници на високим позицијама.
 
Другог дана посете, амбасадорка Ковач имала је прилику да види будућу локацију  Светске изложбе у Осаки и разговарала са Манацуом Ићинокијем, замеником генералног секретара Јапанске асоцијације за Светску изложбу 2025. године, о организационим плановима домаћина и планираном учешћу Републике Србије.
 

Opširnije...
Сарадња са непрофитном организацијом J-Win путем програма менторства јапанским пословним женама (21. новембар 2022. године)
 
У првом сусрету са овогодишњим полазницама програма менторства Извршне мреже непрофитне организације J-Win, у оквиру којег су жене амбасадори акредитоване у Јапану ментори Јапанкама које су на високим управљачким позицијама у својим компанијама, амбасадорка Републике Србије у Јапану Ковач представила је резултате Србије на плану оснаживања жена и јачања њиховог учешћа у политичком и пословном животу.
 
Амбасадорка је са потпредседницом осигуравајуће куће Aflac Life Insurance Тaкае Сузуки и генералном менаџерком за људске ресурсе у банци SMBC Хонами Мацугасаки разменила мишљења и о актуелној ситуацији родне равноправности у пословним круговима Јапана, са надом да ће до следећег сусрета бити у прилици да примене неке добре праксе и искуства Србије у својим компанијама.
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са специјалном саветницом премијера Јапана за оснаживање жена Масако Мори (21. Новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је другом овогодишњем сусрету амбасадорки акредитованих у Јапану са специјалном саветницом премијера Јапана за оснаживање жена и посланицом Горњег дома Парламента Масако Мори.
 
Састанак је за циљ имао размену мишљења и националних искустава,  а послужио је и као припрема пред одржавање Шесте светске скупштине жена (WAW), 3. децембра у Токију.
 
Поред амбасадорке Ковач, амбасадорке Самое, Мексика, Бугарске, Белгије, Јамајке, Гане, Малија и Никарагве представиле су националне резултате и изазове у вези са постизањем родне равноправности и оснаживања жена.
 
Амбасадорка Ковач је, констатујући да је дигитализација један од приоритета и српске и јапанске владе, информисала о увођењу родног аспекта дигитализације као тематског фокуса у трећем извештају Србије о Индексу родне равноправности. Упознала је присутне са кључним налазима у вези са разматрањем питања евентуалне родне сегрегације на плану дигиталних вештина, у ИКТ образовању и на тржишту рада. Указујући на позитивне аспекте дигиталне форме рада, истакла је да је њихова родна перспектива комплексна и да треба водити рачуна о доменима у којима се више пресликава него премошћава родна неједнакост традиционалног тржишта рада. У том смислу, изразила је очекивање да ће дискусија у оквиру предстојеће Конференције допринети дубљем сагледавању ове теме и могућих решења.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач учествовала на Конференцији жена гувернера и градоначелника у Јапану (20. новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач учествовала је, на позив града Токија, на Четвртој конференцији жена гувернера и градоначелника у Јапану под називом Мрежа визија, која је намењена размени искустава и промоцији могућности за оснаживање жена у различитим областима друштва.
 
Амбасадорка Ковач била је једна од учесница сесије под називом „Активно учешће жена ће преобликовати ову земљу“, заједно са амбасадоркама Гане и Никарагве, председницом токијске општине Сугинами и градоначелницама Насукарасујаме, Ногија и Токушиме.
 
Говорећи о предузетим политикама Србије у циљу даљег оснаживања жена, амбасадорка је, између осталог, упознала са законским изменама за парламентарне и локалне изборе којима су уведене квоте мање заступљеног пола на изборним листама и њиховим позитивним ефектима на већу заступљеност жена на позицијама законодаваца и доносилаца одлука, али и на допринос Србије у остваривању потпуне родне равноправности на националном и глобалном плану.
 
Током куртоазног сусрета са домаћином скупа и гувернерком Токија Јурико Коике, амбасадорка Ковач је заједно са амбасадоркама из Мексика, Бугарске, Финске, Гане, Малија, Уганде и Никарагве разменила мишљења око иницијатива којима би се, у сарадњи са локалним самоуправама у Јапану, ојачала свест и сарадња у домену родне равноправности.
 
На крају скупа усвојена је Декларација жена гувернера и градоначелника у Јапану.
 

Opširnije...
Постхумно уручен орден Републике Србије на ленти бившем премијеру Јапана Шинзу Абеу (18. новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач уручила је Акие Абе, удовици бившег премијера Јапана Шинза Абеа, орден Републике Србије на ленти којим је председник Републике Србије Александар Вучић одликовао њеног супруга 28. јуна 2022. године.
 
Амбасадорка је, током церемоније одржане у Амбасади, поручила да, четири месеца и десет дана од трагичног убиства бившег премијера Абеа које је променило Јапан, Србија жели да пружи топлу руку утехе и да поручи да је његов живот оставио дубоке и неизбрисиве трагове и у нашој земљи.
 
Истакла је да су пријатељство између Србије и Јапана дуго 140 година, које обележавамо ове године, изградили и развили бројни појединци, који су имали визију, храброст и одлучност, а да је Шинзо Абе био управо један од њих.
 
Подсетила је на значај његове посете Србији, која је донела нове иницијативе усмерене ка просперитету Србије и нашег региона. Јапан данас заузима високо место на листи страних инвеститора у нашој земљи, што је једна од Абеових заслуга, рекла је амбасадорка Ковач.
 
Нагласила је да је Србија препознала и осетила његов драгоцени допринос продубљивању билатералних односа. У знак захвалности, Шинзо Абе је постао највише одликовани држављанин Јапана од стране Републике Србије.
 
Изразила је жаљење што Абеу није лично уручено високо одличје и истакла да Шинзо Абе остаје да вечно живи у нашим сећањима и срцима. 
 
Церемонији уручења ордена присуствовали су и шеф Секретаријата Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Минору Киући и директор Одељења за централну у југоисточну Европу у Министарству иностраних послова Јапана Норифуми Кондо.
 

Opširnije...
Вече „Ракуго и музика“ у Амбасади Републике Србије (16. Новембар 2022. године)
 
У оквиру обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, у Амбасади је, 16. новембра 2022. године, одржано вече „Ракуго и музика“, уз наступ Ракуго мајстора Санјутеија Ракумара, сопрана Такако Хираоке и пијанисткиње Јошико Кадоте.
 
Наступ у Амбасади организован је након што су уметници, у септембру ове године, боравили у Србији где су промовисали јапанску културе Едо периода и традиционалну форму шаљивог приповедања Ракуго.
 
Амб. Ковач је, поздрављајући присутне, истакла да музика и хумор пронађу начин да превазиђу културолошке разлике и језичке баријере, и да нам је драго што су уметници наишли на топао пријем у неколико градова у Србији. Захвалила је Удружењу за промоцију јапанске културе путем Ракуга, Удружењу за унапређење музичке размене између Србије и Јапана и бројним спонзорима што су омогућили тако посебну прилику за публику у Србији, али и на догађају у Амбасади.
 
Бивши амбасадор Јапана у Србији и потпредседник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тошио Цунозаки пренео је, у свом обраћању, утиске са гостовања у нашој земљи и захвалио Амбасади на подршци.
 
Међу песмама које су извеле музичке уметнице нашле су се и „Шушти, шушти бамбусов лист“ и „Што се боре мисли моје“, а Ракуго мајстор је у свој шаљиви монолог укључио и неколико анегдота из Србије.
 
Гости су, након наступа, имали прилику да дегустирају српска вина и специјалитете.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач одржала предавање у оквиру манифестације „Недеља посвећена Србији“ на Универзитету Сеиђо (14. новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач одржала је предавање на Универзитету Сеиђо у Токију, у оквиру манифестације „Недеља посвећена Србији“, поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана.
 
Предавању је претходио састанак са председником ове образовне установе, Јошијукијем Сугимотом, а тема разговора била је потенцијална сарадња са универзитетима у Србији и програми размене студената. 
 
Универзитет је организовао и „Српски кутак“ у студентском салону, где ће током целе недеље бити изложени неки од експоната из колекције Амбасаде Србије, међу којима су копија јапанског превода писма краља Милана I Обреновића упућеног цару Меиђију 1882. године и предмети народне радиности.
 
Презентације о Србији одржали су и проф. Муцуми Кишијама, који је, у склопу академске размене, током својих студија боравио у Београду и уметница Акико Кога, бивша студенткиња Универзитета Сеиђо и један је од оснивача портала Моја Србија на јапанском језику.
 
Током предавања, које је одржано у хибридном формату, амбасадорка Ковач говорила је о историји и култури Србије и детаљно представила билатералне односе Србије и Јапана. Посебан сегмент био је посвећен теми родне равноправности у Србији и правном оквиру који регулише ову област, као и овом питању на глобалном нивоу.
 
Студенти су додатно показали интересовање за стандарде и напредак који је Србија остварила у области родне равноправности и унапређења права жена, нарочито у вези са обављањем извршних функција у јавном и приватном сектору, као и за утицај пандемије корона вируса на положај жена.
               
Предавању је присуствовао и председник Сугимото заједно са неколико професора овог Универзитета, професори других образовних установа, као и заинтересовани грађани.
 
Током обиласка кампуса, амбасадорки Ковач предочена је информација да је оснивач Универзитета Масатаро Савајанаги, који је био важна личност у савременом јапанском образовном систему, посетио Београд током 1902. и 1903. године, као једину престоницу у источном делу Европе. Саванајаги је током своје европске турнеје прикупљао информације o образовним методама у другим земљама.
 

Opširnije...
Додељена награда Амбасаде Србије победници конкурса Удружења савремене јапанске наивне уметности (13. новeмбар 2022. године)
 
На свечаној церемонији у хотелу Сеијокен додељена је награда Амбасаде Србије победници конкурса Удружења савремене јапанске наивне уметности уметници Кизуки Каши за уметнички рад „Звук срца“.
 
Амбасадорка Александра Ковач је, уручујући награду, истакла да је почаствована што је дугогодишња традиција настављена и ојачана и у години када Србија и Јапан славе 140 година пријатељства, као и да ће Амбасада свесрдно наставити да подржава успешну сарадњу и размену искустава Удружења са наивним уметницима из Србије.
 
Победничка слика биће изложена у Амбасади Србије током наредних годину дана.
Сарадња Амбасаде и Удружења траје од 2009. године, а поред награде наше Амбасаде додељене су и награде других институција из области уметности.
 

Opširnije...
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је Међународној поморској смотри чији је домаћин био Јапан (06. новембар 2022. године)
 
Амбасадорка Ковач је на позив Министарсtва одбране Јапана, присуствовала Међународној поморској смотри у заливу Сагами у Канагава префектури, коју је надгледао премијер Фумио Кишида.
 
Поменута Међународна поморска смотра  одржана је поводом обележавања 70. годишњице оснивања Поморских самоодбрамбених снага (МSDF), уз учешће око 40 војних пловила из 13 држава - Јапана, Р. Кореје, Аустралије, САД, Брунеја, Канаде, Индије, Индонезије, Малезије, Новог Зеланда, Пакистана, Сингапура и Тајланда, као војних летилица јапанских, француских и америчких ваздухопловних снага, док је носач авиона америчке морнарице Ronald Regan био позадинска подршка поменутој активности.  
 
Манифестацији Дана МSDF приређеној на носачу хеликоптера Изумо, иначе први пут одржаној после 20 година, присуствовали су бројни дипломатски и војни представници акредитовани у Јапану.
 

Opširnije...
Амбасада Републике Србије у Јапану одржала је Семинар о економским потенцијалима Србије за чланове Одбора за економску размену Јапана и Кине Удружења малих и средњих предузећа из Осаке и Токија (04. новембар 2022. године)
 
Амбасада је 4. новембра одржала Семинар о економским потенцијалима Србије за чланове Одбора за економску размену Јапана и Кине Удружења малих и средњих предузећа из Осаке и Токија, у сарадњи са компанијом Makoto Crossroads из Осаке, иначе филијалом  фирме Makoto Investments, увозника прехрамбених производа из Србија, међу којима доминирају вина и ајвар.
 
У поздравном обраћању, мин.сав. И. Голубовић-Дубока је изразила очекивање да ће након поменутог Семинара, чланови Одбора Удружења бити мотивисани да посете Србију, како би се у директним контактима са надлежним институцијама и потенцијалним пословним партнерима, уверили у погодности које се пружају страним улагачима.
        
Семинар, коме је присуствовало 25 гостију, међу којима и представници Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), као и  Међународног савета за размену пријатељства (FEC), био конципиран у два сегмента, са презентацијама на јапанском језику које су водили сарадници Тијана Нагато и Масаки Томинага. Представљене су опште  информације о Србији, историји, култури, туризму, гастрономији, уз наглашавање значаја који наша страна придаје обележавању јубилеја 140 година пријатељских односа Србије са Јапаном. У делу који је био посвећен пословном амбијенту и привредној клими у Србији, присутнима је уручена брошура коју је Амбасада поводом поменутог јубилеја приредила на јапанском језику, са посебним освртом на успешне примере присутних јапанских и других светских компанија.
 

Opširnije...
Посета полазника курса о Србији Универзитета Тојо Еива (28. октобар 2022. године)
 
Амбасаду су, 28. октобра 2022. године, посетили полазници курса о Србији у оквиру програма Центра за наставак образовања Универзитата Тојо Еива, под вођством проф. Саори Маћиде.
 
Гости су имали прилику да од сараднице Амбасаде Т. Нагато науче основне фразе српског језика и специфичности нашег писма.
 
Полазницима курса смо приказали промотивне филмове Туристичке организације Србије и снимке српског кола.
 

Opširnije...
Јапански уметник Ширју Окабе поклонио слику Амбасади Србије у Јапану (25. октобар 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Јапану одржана је свечана церемонија уручења слике познатог јапанског уметника Ширјуа Окабеа поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана. 
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је велику захвалност уметнику на драгоценом поклону и додала да ће његов јединствени ликовни израз, оличен у делу „Рај птица“, убудуће красити просторије Амбасаде и представљати својеврстан симбол пријатељства две земље. 
 
Поред захвалности и агенцији Сакура Аибиђику, која представља Ширјуа Окабеа, на подршци у реализацији поклона, истакла је да се радујемо се што ће Окабе бити представљен и на специјалној комеморативној етикети флаша винарије Александровић, посвећеној јубилеју пријатељства, које ће бити у ограниченој продаји у Јапану преко увозника Макото Инвестментс.
 
Догађају су присуствовали уметник и његова породица, представници агенција Сакура Аибиђику и компаније Макото Инвестментс, председник Друштва пријатељства Србија-Јапан Тадаши Нагаи, потпредседник овог Друштва Тошио Цунозаки, представници фондација, компанија и невладиног сектора у области културе, галеристи, други уметници и пријатељи Амбасаде. 
 
Након свечаног уручења слике, гости су имали прилику да уживају у српском вину и специјалитетима.
 
 
 
 

Opširnije...
Toкио: Амбасадорка Ковач са замеником помоћника јапанског МИП за европске послове и специјални м представником за Западни Балкан Кимитакеом Накамуром (24. октобар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач састала се са замеником помоћника министра спољних послова Јапана за европске послове и специјалним представником за Западни Балкан, амбасадором Кимитакеом Накамуром.
 
Амбасадорка Ковач је, честитајући амбасадору Накамури на именовању, пренела уверење у наставак узлазног тренда укупних билатералних односа, у циљу дубљег повезивања наша два народа и земље. Потврдила је спремност за јачање политичког дијалога, размене посета и економске сарадње, посебно у контексту обележавања јубилеја 140 година пријатељских односа Србије и Јапана. Изразила је очекивање да ће се наставити са унапређењем сарадње са јапанским институцијама, локалним властима, као и пословним сектором, кроз реализацију низа активности и заједничких пројеката и у осталим доменима. 
 
Подршку Јапана процесу евроинтеграција Србије, кроз оквир Иницијативе за сарадњу са западним Балканом, амбасадорка Ковач оценила је подстицајном, нагласивши да Србија остаје посвећена европском путу и наставку чврстог залагања за очување и унапређење мира и стабилности у нашем региону.
 
Амбасадорка је изразила уверење да ће Србија наставити да значајно доприноси универзалним вредностима, које Србија и Јапан деле. 
 
 

Opširnije...
Делегација града Шапца у четвородневној посети Фуђимију поводом четрдесетогодишњице братимљења два града (23. октобар 2022. године)
 
Делегација града Шапца, предвођена градоначелником Александром Пајићем, боравила је у четвородневној посети Фуђимију (20-23. октобра) поводом обележавања четрдесетогодишњице братимљења два града.
 
У Фуђимију је, 22. октобра, одржан локални фестивал, на којем је поред делегације Шапца, почасни гост била и Амбасада Републике Србије.
 
Амбасадорка Александра Ковач је на церемонији отварања фестивала указала на важне јубилеје за билатералне односе Србије и Јапана које прослављамо ове године и захвалила Фуђимију и Шапцу што су на посебан начин допринели јачању веза две земље и народа. Kao светао пример истакла је солидарност коју су кроз историју својих односа показивали Шабац и Фуђими, посебно истакавши недавно откривени историјски податак да је у току Првог светског рата у селу Мизутани, које је једно од три села претеча Фуђимија, прикупљана помоћ Србији, која је затим послата преко Црвеног крста Јапана. Истакла је и улогу Фуђимија као града домаћина нашој рвачкој репрезентацији уочи Олимпијских игара у Токију. Поздравила је напоре који су усмерени ка јачању економских односа и сарадње, путем  јапанских инвестиција попут компаније Јазаки, која у Шапцу има своју фабрику.
               
Градоначелници два града говорили су о историјату братских односа и плановима за даље јачање сарадње, почев са реализацијом програма размене ученика, о чему је током посете потписан меморандум о разумевању.
 
Након церемоније отварања, организован је обилазак фестивала, зграде културног центра и библиотеке града, као и свечана вечера.
 
Током боравка у Јапану, делегација Шапца посетила је и Амбасаду Републике Србије у Токију.
 

Opširnije...
Посета ученика средње школе Сума Гакуен из града Кобеа Амбасади (19. октобар 2022. године)
 
Амбасаду је, 19. октобра 2022. године, посетило око 20 ученика средње школе Сума Гакуен из града Кобеа.
 
Ученици су били у прилици да добију информације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. Ученици су поставили и велики број питања, а највише су се интересовали за теме oбразовног система, заштите животне средине, културолошких разлика, итд.
 

Opširnije...
Састанак са представницима компанија IONIC Corporation и Bold International Group (19. октобар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач сусрела се са председником јапанске компаније IONIC Corporation Мицуруом Нишикавом и директором Одељења за међународну сарадњу те компаније Мотохиром Доуреом и представницима српске партнерске корпорације Bold International Group, у чијем је саставу и фирма VisHealth, а који се налазе у посети Јапану. 
 
Генерални директор Bold International Group Душан Обрадовић, председник Саветодавног одбора Милан Петровић, и директор VisHealth Александар Дивац похвалили су успешну сарадњу коју остварују са јапанском компанијом и обавестили о плановима за проширење заједничког пословања у сфери стоматолошких, медицинских, као и производа за негу кућних љубимаца.    
 
Током боравка у Јапану, представници Bold International Group посетили су производни комплекс IONIC Corporation у Нагарејами, у префектури Ћиба, као и матичну компанију Dentas Co., Ltd., са седиштем у префектури Токушима.
 
Амбасадорка Ковач истакла је да ће Амбасада наставити да пружа конструктивну подршку компанији IONIC Corporation, у циљу наставка успешне реализације свих планираних пројекта.
 

Opširnije...
Песничко вече у Амбасади (18. октобар 2022. године)
 
У склопу обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, Амбасада Републике Србије у Токију организовала је песничко вече, током којег је професорка јапанологије на Филолошком факултету у Београду и песникиња Кајоко Јамасаки читала своје песме на јапанском језику из најновијих збирки „Требало би ићи на море“ и "Кад наступа тишина". Песникиња је, представљајући свој поетски израз, говорила о бројним мотивима и сећањима везаним за Србију, њену историју и културу.
 
У уводној речи, амбасадорка Александра Ковач истакла је дуг, богат и разноврстан допринос професорке Јамасаки односима Србије и Јапана. Оценила је да поезија има моћ да пренесе поруку као ниједан други облик уметности и да професорка Јамасаки својим речима доноси глас хуманизма у ово време и овај свет, суочен са разним изазовима.
 
Догађају су присуствовали чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, представници академске заједнице, студенти књижевности са угледних токијских универзитета и други пријатељи Амбасаде. 
 
 
 
 
 

Opširnije...
Отворена изложба сликарке Мире Маодуш (18. октобар 2022. године)
 
У токијској галерији 884 је, уз подршку Амбасаде Републике Србије, отворена изложба поводом 80. рођендана српске сликарке Мире Маодуш.   
 
У поруци Амбасаде истакнут је значај улоге културних посленика и уметника у приближавању и узајамном разумевању народа Србије и Јапана током 140 година дуге историје билатералних односа. Изражена је захвалност Мири Маодуш на вишедеценијском преданом ширењу ликовног израза и мотива из Србије у Јапану и широм света.
 
Изложба ће бити отворена до 30. октобра 2022. године.
 
 

Opširnije...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК (18. октобар 2022. године)
 
Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице, 
 
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији. 
 
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену. 
 
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине. 
 
Даме и господо,
 
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба. 
 
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.
  
Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.
 
Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти. 
 
Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине. 
 
Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда. 
 
Даме и господо,
 
Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима. 
 
Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу. 
 
На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону? 
 
Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана. 
 
Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана. 
 
Даме и господо,
 
Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију. 
 
Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.
 
Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.
 
На крају,
 

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању. 

 
Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

 
Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност  која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.
 
Хвала.
 
Извор/Фото: https://www.mfa.gov.rs
 

Opširnije...
Предавање о Србији на Универзитету Тојо Еива (14. октобар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач одржала је на Универзитету Тојо Еива предавање за полазнике курса о Србији у оквиру програма Центра за наставак образовања, под вођством професорке Саори Маћиде.
 
У свом излагању, амбасадорка Ковач говорила је о историјском развоју и култури Србије, од времена досељавања Срба на Балканско полуострво до савременог доба. Посебно је говорила о културном и верском наслеђу, као и о достигнућима Србије на плану родне равноправности, дигитализације, науке и спорта. У делу предавања посвећеном везама са Јапаном и обележавању 140 година пријатељства две земље, амбасадорка је детаљно представила историјат успостављања и развоја билатералних односа, с акцентом на сарадњи и узајамној солидарности два народа у тешким временима ратова и природних катастрофа.
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато представила је природне лепоте и туристичке атракције Србије, као и народне обичаје и специфичности националне кухиње.
 
Полазници курса додатно су показали интересовање за примере солидарности и пријатељства Србије и Јапана, српску књижевност итд.
 
Угледни женски универзитет Тојо Еива основан је 1884. године од стране канадских хришћанских мисионара, а неколико факултета хуманистичких наука и постдипломске програме данас похађа преко 3000 студенткиња.
 

Opširnije...
Токио: Амбасада Србије на Фестивалу "Међународни трг пријатељства" (9. октобар 2022. године)
 
Међународна асоцијација Општине Минато, на чијој територији се налази Амбасада Републике Србије, организовала је, 8. и 9. октобра 2022. године, фестивал „Међународни трг пријатељства“, на којем је био и српски штанд.
 
Уз подршку Амбасаде, компаније Макото Инвестментс, Мацубара Фудс, Домаћа и Прајмал Крафт излагале су и продавале српско вино, ајвар, готова јела мућкалицу и паприкаш, сувенире и пиво компаније Догма.
 
Штанд је, поред великог броја грађана, посетио и председник Општине Минато Масаки Такеи, који је захвалио Амбасади на учешћу на овогодишњем фестивалу и интересовао се за историјат винске културе у Србији.
 
Поред сарадника Амбасаде, Тијане Нагато и Масакија Томинаге, који су разговарали са посетиоцима и пружали информације о Србији, на штанду су волонтирале студенткиње универзитета Тојо Еива и проф. Саори Маћида.
 

Opširnije...
Токио: Учешће амбасадорке Ковач у програму менторства за пословне жене на извршним функцијама (6. октобар 2022. године)
 
У Токију је свечано обележен почетак трећег циклуса програма менторства за пословне жене на високим позицијама, који реализује непрофитна организација Јапанска женска иновативна мрежа.
 
Поред амбасадорке Републике Србије у Јапану Александре Ковач, у програму учествују амбасадорке Бугарске, Гане, Јамајке, Јордана и Норвешке. 
 
У свом обраћању амбасадорке су изразиле задовољство због прилике да учествују у програму менторства. Указавши на још увек недостигнуту родну равноправност на глобалном нивоу, истакле су подршку јачању активности ка овом циљу у Јапану. Амбасадорка Ковач нагласила је да се Србија налази међу првих 25 земаља на листи Глобалног индекса родне равноправности за 2022. годину.  Истакла је да ће својим даљим учешћем у програму менторства настојати да помогне учесницама у развоју каријерног самопоуздања, како би подстакле промену културе и праксе унутар својих корпорација и шире, у пословном свету, и допринеле стварању друштва, у којем би, према речима недавно убијеног бившег премијера Абеа, „жене сијале“. 
 
Амбасадорка Ковач се током свечаности сусрела са учесницама са којима ће имати размене у оквиру програма - извршном потпредседницом у корпорацији НТТ Ацуком Оком, потпредседницом осигуравајуће куће Афлак Такае Сузуки и генералном менаџерком за људске ресурсе у банци СМБЦ Хонами Мацугасаки.
 
 
 
 

Opširnije...
Вече посвећено превођењу књижевних дела (5. октобар 2022. године)
 
У склопу обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, Амбасада Републике Србије у Токију организовала је вече посвећено књижевном превођењу и значају ове области за јачање културних веза.
 
Предавања овом приликом одржали су чувени преводилац и предавач јапанског језика у Србији Хироши Јамасаки Вукелић, који је ове године одликован златном медаљом Републике Србије за заслуге, и професорка јапанологије на Филолошком факултету у Београду Кајоко Јамасаки, који су представили своје преводе одабраних дела Његоша и Иве Андрића на јапански језик, у издању Генки Шобоу.    
 
Амбасадорка Александра Ковач истакла је важност веза наших литерарних заједница, народа и култура, чији су односи започети пре 140 година разменом писама краља Милана I Обреновића и цара Меиђија, односно преводом тих писама.
 
Цитирајући Андрића, амбасадорка је истакла да су преводиоци најбољи тумачи и посредници у одувек подељеном свету и да за данашњу блискост народа и људи треба захвалити, између осталог, и преводиоцима.
 
Изразила је велику захвалност Хирошију Јамасаки Вукелићу и Кајоко Јамасаки на вишедеценијском преданом раду и њиховој улози у повезивању и бољем разумевању наша два географски и културолошки удаљена народа, као и издавачкој кући Генки Шобоу, која је омогућила да се јапански читаоци упознају са делима два великана српске књижевности.
 
Догађају је присуствовало око 40 званица, међу којима су били почасни конзул Републике Србије у Осаки Наохиде Уејама, предсeдник Друштва пријатељства Јапан-Србија и бивши амбасадор Јапана у Србији Тадаши Нагаи, чланови руководства овог Друштва, представници академске заједнице и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Састанак са представницима јапанске организације за спољну трговину – Џeтро (Jetro) (5. октобар 2022. године)

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са представницима јапанске организације за спољну трговину – Џeтро (Jetro) са којима је разговарао о досадашњим и новим инвестицијама те земље, јачању економске сарадње, као и унапређивању свеукупних односа Србије и Јапана. 

Председник Вучић је том приликом истакао да је Србија поносна на постигнуте резултате у оснаживању билатералних економских веза, те изразио задовољство досадашњим улагањима јапанских компанија у нашој земљи.

„Диверсификација јапанских инвестиција у Србији прати промену структуре нашег укупног извоза у свет чиме јапанске компаније које производе у Србији дају снажан допринос још већој интегрисаности наше земље у европске и глобалне ланце снабдевања, нарочито у ауто-индустрији. Тренутно, од три водећа производа у српском извозу у свет, чак два долазе из области производње компоненти за ауто-индустрију, у коју су укључени јапански инвеститори.

Сарадња са Јапаном је од изузетног значаја за Србију. Данас можемо да се похвалимо све већим бројем инвестиција и трговинске размене, а ја сам уверен да улазимо у период још интензивнијег развоја економске сарадње између наше две земље“, рекао је председник Вучић позвавши јапанске инвеститоре да покрену своје пословање у Србији и тако помогну јачању односа наших земаља.

Наводећи јапанску предузетничку свест и смисао за организацију као узор, председник Вучић је рекао да је Србија данас на путу да постане лидер региона у иновативним технологијама и њиховој примени у аутомобилској и хемијској индустрији, производњи елемената за железнички транспорт.

Председник Вучић је изразио наду да ће доћи до интензивирања развоја будуће економске сарадње између наше две земље.

„Иако је Србија у Јапану до сада у великој мери била позната махом по спорту и  препозната као земља Новака Ђоковића и Драгана Стојковића Пиксија, желимо да нашу земљу, у времену које долази, посети далеко већи број јапанских туриста како би своје импресије о Србији, њеним лепотама и људима могли да преносе даље. То исто очекујемо и по питању јапанских фирми. Сигурни смо да ће компаније попут Јазакија, Тојо тајерса, Иточуа, Нидека, Тојота Цушо-а, Џапан Тобако-а бити најбољи промотери за долазак нових јапанских инвеститора у Србију“, поручио је председник Вучић додајући да ће Србија и Јапан ове године обележити важан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа, што је само показатељ дуге и свеобухватне повезаности два народа.

Извор/Фото: https://www.predsednik.rs

 


Opširnije...
Даља изградња економских и политичких веза са Јапаном (28. септембар 2022. године)
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је током дводневне посете Јапану имала важне разговоре са званичницима те земље и да се нада да ће они допринети даљем развоју билатералне сарадње.
 
Брнабић је у обраћању новинарима пренела да је и у тим сусретима у фокусу било питање Украјине и става Србије према том питању, додавши да куриозитет на овим политичким састанцима, међу којима је и онај са премијером Јапана Фумиом Кишидом, јесте да је та тема и те како присутна.
 
Састанци у Јапану су били добра прилика да још једном образложим принципијелну позицију Србије, навела је премијерка и изразила наду да ће то бити корисно јер је Јапан земља где долазак инвеститора зависи од препоруке владе.
 
У том контексту, Брнабић је оценила да је састанак са јапанским премијером био добар и да ћемо искористити ове разговоре да даље градимо политичке и економске везе са Јапаном.
 
Такође, како је пренела, на радном доручку са представницима Парламентарне лиге пријатељства Јапана и Србије имала је прилику да образложи принципијелан и јасан став Србије по питању Украјине, што ће, како је рекла, допринети да се наша позиција боље разуме и да нема никакве ефекте на додатне инвестиције Јапана.
 
Она је у складу са тим додала да се у Србију враћа са доста оптимизма да ћемо имати добре вести у вези са јапанским улагањима, ако не у овој, свакако у идућој години.
 
Јапанска политика је доста другачија од оне у Европи и другим крајевима света. Не врше притисак, али су заинтересовани да чују каква је наша позиција, због чега нисмо увели санкције Русији, како се наша позиција поклапа са њиховом, а она је у суштини иста, предочила је Брнабић.
 
Ни ми нисмо неутрални по том питању. Наша позиција је јасна, придружили смо се резолуцијама УН и декларацијама ЕУ и осудили агресију, подсетила је премијерка и напоменула да је Министарство спољних послова Србије јасно рекло да нећемо признати резултате референдума у украјинским регионима.
 
Према њеним речима, једина разлика је у томе што не желимо да уведемо санкције Русији, а за то имамо добро образложене разлоге.
 
Премијерка је навела да је отворен позив јапанској царској породици да посети Србију, а да је позив за посету упутила и свом јапанском колеги.
 
Она је подсетила на то да је раније данас имала састанак са бившим министром спољних послова, а сада министром за дигитализацију Јапана Таро Коном, који је 2019. године посетио Србију.
 
Разговарали смо о томе да би било добро да потпишемо споразум о сарадњи јапанске Агенције за дигитализацију и наше Канцеларије за ИТ и еУправу и то ће можда бити прилика да он поново посети Србију, рекла је Брнабић.
 
Председница Владе је поручила да ће настојати да наша земља настави да негује односе са Јапаном јер су нам ти односи, и економски и политички, важни.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs
 

Opširnije...
Србија и Јапан посвећени развоју пријатељских односа (28. септембар 2022. године)

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас, у разговору са премијером Јапана Фумиом Кишидом, да јој је част што је представљала Србију на државној сахрани Шинза Абеа, који је био наш велики пријатељ и урадио много за јачање партнерства и политичких и економских односа двеју земаља.
 
Брнабић је на састанку у државној вили Акасака навела да је у Токију разговарала и са привредницима који улажу у Србију, и додала да смо поносни на то што смо код нас послују компаније попут „Нидека“, „Јазакија“, „Тојо тајерса“ и многих других, које у Србији запошљавају 4.000 људи.
 
Кишида је, исказавши захвалност премијерки Србије због доласка на државну сахрану Шинза Абеа, напоменуо да је бивши јапански премијер посетио Србију 2018. године, након чега су јапански инвеститори увећали своја улагања у Србију.
 
Он је додао да Србија и Јапан обележавају 140 година дипломатских односа, те у складу са тим указао на пријатељство и сарадњу двеју земаља.
 
Председница Владе разговарала је јутрос у Токију и са представницима Парламентарне лиге пријатељства Србија–Јапан о свим питањима која се тичу односа двеју земаља.
 
Брнабић је на радном доручку подсетила на то да је управо јуче био дан када су пре 140 година успостављени пријатељски и дипломатски односи двеју земаља.
 
Волела бих да чујем од вас како Јапан гледа на сва дешавања у Европи и на изазове са којима се сви у свету суочавамо, рекла је премијерка, преневши својим саговорницима захвалност на посвећености грађењу пријатељских веза са Србијом, оценивши да нам то много значи у сваком смислу – политички, економски и људски.
 
Парламентарну групу пријатељства са Србијом у јапанском парламенту већ годинама води Ићиро Аисава, а састанку су присуствовали и посланици Минору Куићи и Хирофуми Рју, почасни генерални конзул Србије у Осаки и председник компаније „Kincho“ Наохиде Уејама, као и бивши амбасадор Јапана у Србији Тадаши Нагаи, који је и председник Друштва Србија–Јапан и почасни грађанин Београда.
 
Аисава је пожелео добродошлицу председници Владе Србије и поручио да ће он и даље својим деловањем доприносити развоју односа Србије и Јапана.
 
Брнабић је данас у Токију разговарала и са министром за дигитализацију Јапана Таро Коном о важности дигитализације и развоју електронске управе, који су кључни за грађане и привреду.
 
Радујемо се почетку имплементације „Ninja“ акцелератора (Next INnovation with JApan), тромесечног акцелераторског програма намењеног стартапима у фази интензивног раста, који спроводи „Дигитална Србија“ у партнерству са JICA (Japan International Cooperation Agency), навела је она.
 
Премијерка је јапанском министру представила потенцијале Србије у области дигиталне трансформације, а посебно могућности за сарадњу у области вештачке интелигенције са српским Институтом за вештачку интелигенцију и БИО4 кампусом.
 
Она је свом саговорнику поклонила Монографију о 140 година дипломатских односа, које две земље обележавају ове године, као и српско вино намењено за јапанско тржиште, док је Коно узвратио рођенданским поклоном за премијерку.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs /Танјуг
 

Opširnije...
Раст броја јапанских инвеститора у Србији (27. септембар 2022. године)
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић приредила је у Токију вечеру за јапанске привреднике чије компаније послују у Србији, изразивши задовољство тиме што у нашој земљи расте број инвеститора из Јапана.
 
Брнабић, која је данас у Токију присуствовала церемонији државне сахране бившег премијера Јапана Шинза Абеа, желела je да чује од јапанских привредника шта још наша држава може да уради како би они додатно унапредили своје пословање у Србији.
 
Радујемо се што се у Србији повећава број јапанских инвеститора,  посебно у последње три године. Јапански инвеститори су једни од најконзервативнијих и када једном дођу у неку земљу, други их у томе прате, навела је премијерка.
 
Она је указала на то да је покојни бивши јапански премијер Шинзо Абе био велики пријатељ Србије и да је 2018. године са привредним делегацијом посетио нашу земљу.
 
Премијерка је наздравила за пријатељство Србије и Јапана, уз захвалност привредницима те земље што верују у Србију.
 
Вечери су присуствовали председник "Toyo Tire Corporation" Такаши Шимизу, председник "Yazaki Corporation" Рику Јазаки, председник Управног одбора "Japan Tobacco" Муцуо Иваи, председник компаније "Minth Japan" Томојуки Јамада, Софи Чин из "Minth Group", извршни директор "Automotive Division", дела "Toyota Tsusho Corporation" Шигеру Харада, као и Рикија Ивасе, генерални менаџер одсека за глобалну продају "Toyota Tsusho Corporation".
 
Такође, вечери су присуствовали и извршни потпредседник "Mitsubishi Corporation" Кијотака Кикући, као и један од потпредседника NIDEC Групе Ђунићиро Нагајама.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs /Танјуг
 

Opširnije...
Брнабић присуствовала сахрани бившег премијера Јапана Шинза Абеа (27. септембар 2022. године)
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Токију церемонији државне сахране бившег премијера Јапана Шинза Абеа, након чега је изјавила саучешће његовој удовици Акие Абе и премијеру Јапана Фумиу Кишиди.
Државна сахрана Шинза Абеа одржана је у арени „Нипон Будакан“ у Токију, у присуству више од 4.000 званица, укључујући чланове јапанске царске породице и више од 700 званичника из света.
Премијерка се раније данас састала са премијером Сингапура Ли Сјенлунгом, са којим је разговарала о дигитализацији јавне управе, модерном образовању, као и о тренутној политичкој ситуацији у свету.
Брнабић ће боравити у посети Токију и 28. септембра и том приликом ће имати билатерални сусрет са премијером Јапана Фумиом Кишидом.
Истог дана, она ће разговарати и са јапанским министром за дигитализацију Таро Коном.
Председница Владе ће током боравка у Јапану разговарати са представницима јапанских компанија које послују у Србији, као и са члановима парламентарне лиге пријатељства Јапан–Србија.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs /Танјуг
 
 
 
 

Opširnije...
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику (24. септембар 2022. године)

 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане. 
 
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума. 
 
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије. 
 
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН. 
 
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић. 
 
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН. 
 
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић. 
 
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане. 
 
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.
 
Извор/Фото: https://www.mfa.gov.rs

 

 


Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација (22. септембар 2022. године)

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
„Поштовани председниче Генералне скупштине, 
 
Уважени генерални секретаре, 
 
Екселенције, 
 
Даме и господо, 
 
Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије. 
 
Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали. 
 
Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева. 
 
Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација. 
 
Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени: 
 
1. Повратак миру и очување глобалне стабилности; 
 
2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама; 
 
3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе; 
 
4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју; 
 
5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања; 
 
Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.
 
Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације; 
 
Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање. 
 
Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244. 
 
Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама. 
 
Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину. 
 
Eкселенције, 
 
Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница. 
 
Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине. 
  
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва. 
 
Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу. 
 
Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла. 
  
Даме и господо, 
 
Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима. 
 
Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања. 
 
Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност. 
  
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство. 
 
Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма. 
 
Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства. 
  
Даме и господо, 
 
Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност. 
 
На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације. 
 
Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“
 
Извор/Фото: https://www.predsednik.rs

Opširnije...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан (2. септембар 2022. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу. 

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми