| |     日本語 | english  
Naslovna
Umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi

U Ambasadi Republike Srbije u Tokiju od 20. aprila do 28. aprila održava se umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana”


Opširnije...
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Секретаријат за културу Градске управе града Београда објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду


Opširnije...
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Рок за подношење захтева је истекао 11. марта 2017. године. 


Opširnije...
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године

У Амбасади Србије у Токију 15. фебруара 2017. године је одржан поводом Дана државности Р. Србије. Пријему је присуствовало преко 250 званица из јапанског политичког, привредног, академског, културног и јавног живота, као и велики број наших грађана који живе и раде у Јапану. На пријему је упућена значајна порука о наставку јачања билатералне сарадње и искоришћена прилика за остваривање вредних контаката за даље унапређење сарадње на различитим пољима од интереса за нашу земљу и промоцију Србије. Главни гост на пријему је био државни министар иностраних послова Јапана и посланик Доњег дома Парламента Нобуо Киши.   


Opširnije...
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано

На ицијативу Туристичке канцеларије града Иида и Више средње школе „OIDE Osahime“, а у циљу продубљивања знања ученика о страним земљама и подстицања идејних решења за туристичку промоцију града,  представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу су 23. и 24. фебруара 2017. године посетили град Иида у префектури Нагано и Вишу средњу школу „OIDE Osahime“ у којој су одржали презентацију о Србији.Opširnije...
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године

Студенткиње женког факултрета Toyo Eiwa Jogakuin из кампуса у Јокохами које похађају други по реду факултативни програм о Србији којим руководи професорка Саори Маћида 16. јануара 2017. године су у Амбасадиорганизовале догађај назван „Feel Serbia“ на који су били позвани јапански студенти путем твитера и плаката на различитим универзитетима.На догађају коме је присуствовало око 120 званица госте су поздравили амбасадор Ненад Глишић, ректор факултета „Toyo Eiwa Jogakuin” Акифуми Икеда, посланик Парламента града Јокохаме Наоки Фурукава и професорка Саори Маћида. 

 


Opširnije...
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши

У Амбасади смо 13. јануара организовали промоцију књиге прича на јапанском језику „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши. Књигу која се састоји од четири приче 15. децембра 2016. године у Јапану је објавила јапанска издавачка кућа „Michitani“ („Мићитани“). 


Opširnije...
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади

Тридесет ученика и наставника Школе за децу са посебним потребама из града Кавагући у префектури Саитама посетили су Амбасаду 5. октобра у оквиру ђачке екскурзије у Токију и присуствовали краћој презентацији о Србији, традицији и обичајима који се негују у нашој земљи. Представница Амбасаде Тијана Нагато обучена у српску народну ношњу је ученицима представила и српско коло, које су затим сви заједно покушали да изведу.

Школа за децу са посебним потребама се 2015. године укључила у хуманитарну акцију и донирала 30.000 јена за куповину школког прибора за ученике основне школе "Бранко Радичевић" у Трговишту.

             


Opširnije...
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“

Шесту годину за редом Амбасада је 28. августа имала национални штанд на популарном летњем фестивалу који организују општина Шинагава и Друштво пријатељства ове општине. Овогодишњи фестивал је обележио изузетно велики број посетилаца и излагача, међу којима су биле и дипломатске мисије које се налазе на територији општине укључујући Бразил, Перу, Индонезију, Швајцарску, Замбију, Мали. Штанд је посетио велики број људи који су се први пут сусрели са сазнањима о Србији, као и јапански пријатељи наше земље, представници дијаспоре и заменица градоначелника Фумие Накагавара.


Opširnije...
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира

На иницијативу града Кодаира који припада широј метрополи Токија током јула је одржан курс о Србији за становнике града. Иницијатива је уследила након више активности које је град организовао у сарадњи са Амбасадом од краја 2015. и током 2016. године, укључујући градски музички фестивал на коме је један део био посвећен српској музици у децембру 2015. и изложбу младих српских сликара у април 2016, а у склопу понуде Кодаире за смештај српских спортиста пред летње ОИ у Токију 2020. године.


Opširnije...
Семинар о српској кошарци у Амбасади

На иницијативу јапанске непрофитне организације "Next Big Pivot" у Амбасади је 29. јуна одржан семинар под називом "Упознајмо свет кроз кошарку - прва епизода:Србија". Семинар је одржан пред учешће кошаркашке репрезенатације Јапана на квалификационом турниру за Олимпијаду у Рију 2016 који је игран од 4. до 9. јула у Београду, а главна тема семинара је била српска и југословенска кошарка. 


Opširnije...
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади

У сарадњи и уз помоћ председника јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме Тошио Танабеа у Амбасади је 20. јуна одржана трочасовна презентација Србије за 22 студента јапанских универзитета (Кеио, Канагава, Ћуо, Нихон Ђоши, Тојо Еива). Циљ скупа је било продубљивање знања о Србији, упознавање са њеном географијом и историјом, економским и туристичким могућностима, као и културом и кулинарским специјалитетима. Читав догађај је снимала екипа ТВ Канагава.


Opširnije...
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију

Дела уметника из Србије биће изложена у оквиру групне изложбе FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Гинзи од 20. до 30. јула. 


Opširnije...
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту

Женска одбојкашка репрезентација Србије играће мечеве у Кјоту од 24. до 26. јуна 2016. године у оквиру светског Гран При такмичења у женској одбојци за 2016. годину. Наша репрезентација ће се састати у Арени Shimazu

24. јуна (петак) са репрезентацијом Руске Федерације

25. јуна (субота) са репрезентацијом Јапана и

26. јуна (недеља) са репрезентацијом Тајланда

На позив Одбојкашког савеза Јапана, амбасадор Ненад Глишић ће као гост присуствовати мечу између наше и репрезентације Јапана у Кјоту 25. јуна са почетком у 17:50.Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин

Захваљујући доброј сарадњи коју Амбасада већ годинама има са професорком Факултета за међународне односе и економију Аојама Гакуин универзитета Кумико Хабом, амбасадор Ненад Глишић је 16. јуна одржао предавање на овој угледној токијској високошколској установи на тему спољне политике Србије и изазова са којима се Србија сусреће на путу ка ЕУ.Opširnije...
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15

Друштво Јапана за приказивање југословенских филмова у сарадњи са Одсеком за савремену књижевност Токијског универзитета, Институтом за упоредну културу Универзитета Sophia и Института за упоредно истраживање у хуманистичким и друштвеним наукама у оквиру програма „Cinema Yugoslavia 2016“ приказаће филм

БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА (2015, 127 минута) режисера Дарка Бајића  3. јуна (петак) у 17:15

Титл је на енглеском језику, а улаз слободан. Дискусија Нобухиро Шиба и Алма Окађима (јапански језик)

Large Room 2, 2nd Floor, Faculty of Law and Letters Building 2, University of Tokyo Hongo Campus мапа


Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.

Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро по први пут ће гостовати у Србији и представити традиционалну јапанску сценску уметност комичне приче.

6. јун (понедељак) у 19.00 - Факултет драмских уметности у Београду (Булевар уметности 20)

7. јун (уторак) у 15.00 - Филолошки факултет Универзитета у Београду (Студентски трг 3) 

улаз слободан

детаљније овде

Санјутеи Рјутаро је био гост и у Амбасади Републике Србије у Токију у априлу у организацији Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и председнице удружења Ецуко Цунозаки. Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока

На инцијативу градске управе Нагаоке, малог града у северној јапанској префектури Нигата, у знак пријатељства овог града са Србијом у Амбасади је 30. маја 2016. организована свечаност уручења поклона – акваријума са 22 јапанска украсна шарана (нишики-гои). Представници Нагаоке захвалили су се што је Амбасада пристала да прими донацију и истакли да је јапански шаран познат као симбол мира. Реч је о риби познатој по умирујућим и релаксирајућим дејствима, а познат је и по томе што не напада друге рибе и има природни инстинкт за коегзистенцију, те стога онемогућава неспоразуме и непријатељстава. 
 


Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами

На позив телевизије Канагава и уз организациону помоћ јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме, пре свега председника компаније господина Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (28. и 29. маја) који је наставак „Фестивала жетве“ који се већ дужи низ година одржава у Јокохами.
   

 


Opširnije...
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки је 22. маја у просторијама Амбасаде организовало успешан продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за будуће активности Удружења, а један део прихода биће упућен жртвама земљотреса који је у априлу ове године погодио Кумамото. Уз велико лично ангажовање госпође Цунозаки на организацији базара, анимирању донатора ствари за продају и проналажењу волонтера, свој допринос су дали и запослени у Амбасади који су уз помоћ малобројне дијаспоре у Токију организовали продају традиционалних домаћих српских специјалитета, пића и посластица, као и роштиљ. Представник недавно отворене токијске туристичке Канцеларије за Србију и Бугарску господин Фуминори Сасаки је упознавао госте са различитим дестинацијама у Србији и аранжманима које Канцеларија планира да сшецијално организује за туристе из Јапана.
 


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године

Једна од најзанимљивијих српских флаутисткиња млађе генерације Анђела Братић која борави у посети Јапану 13. маја у Амбасади је у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић-Аврамовић одржала успешан једночасовни концерт на коме је свирала дела Петра Стојановћа, Моцарта, Шуберта, Бацинија, Маснеа и Бизеа. Међу око 60 званица били су и градоначелник града Хофу из префектуре Јамагући Масато Мацуура, бивши амбасадор Јапана и председник Удружења Јапан-Србија Тадаши Нагаи, реномирани јапански диригент Мицујоши Оикава, председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супруга бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки, јапанска флаутисткиња Хисако Јошикава која ће у октобру посетити Србију, млади српски сликар и стипендиста јапанског Министарства образовања Миленко Стефановић, уметнички фотограф Акико Кога која је излагала и у Србији, представник Министарства иностраних послова Јапана, чланови удружења Јапан-Србија, као и многе друге личности из јапанског културног живота.Opširnije...
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године

У организацији председницe Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супругe бившег амбасадора Јапана у Београду госпође Ецуко Цунозаки у Амбасади је 21. априла 2016. године одржано вече културне размене између Србије и Јапана на којој је Удружење прикупљало фондове за своје будуће активности.
Централни догађај вечери било је извођење програма на јапанском језику мајстора ракугоа Санјутеи Рјутароа (Sanyutei Ryutaro). 
 


Opširnije...
Догађаји у организацији Амбасаде у мају

13. мај (петак) од 19.00 (улазак од 18.30) - концерт флаутисткиње Анђеле Братић у пратњи пијанисткиње Светлане Дејановић – Аврамовић у Амбасади

22. мај (недеља) од 10.00 до 15.00  - продајни добротворни Базар  у Амбасади
(у случају доброг времена планирано је да буде организован и роштиљ)

28. мај  (субота) од 11.00 до 17.00 и 29. мај (недеља) од 10.00 до 16.00  - Фестивал у Јокохами

25. до 30. април 12.00 - 19.00 у галерији Степс на Гинзи - фотографије Милице Николић  (30. априла до 17.00)


Opširnije...
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године

У организацији јапанске компаније „AZ Group“ у Амбасади је 12. априла одржано вече културне размене између Србије и Јапана  током ког је флаутисткиња  Хисако Јошкава извела једночасовни концерт уз пратњу јапанских уметника на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске и јапанске композиције, а амбасадор Ненад Глишић се уметницима придружио на гитари у извођењу композиције „Тамо далеко“.


Opširnije...
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику

Званичне информације Владе Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језику  

http://japan.kantei.go.jp/index.html

 

Званичне информације Метеорлошке агенције Јапана о земљотресу у Кумамоту на енглеском језку

http://www.jma.go.jp/jma/en/2016_Kumamoto_Earthquake/2016_Kumamoto_Earthquake.html

 

Информације Туристичке агенције Јапана (JNTO)

http://www.jnto.go.jp/eq/kumamoto.html

(сајт нуди и апликацију за паметне телефоне и таблете на пет језика, укључујући енглески, која емитује сигнал упозорења за земљотрес и омогућава приступ информацијама и саветима за евакуацију)

JNTO Tourist Information Center, Yurakucho, Tokyo - информације на енглеском 24 сата дневно

телефон (+81) 03 - 3201 - 3331

 

 Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира

У граду Кодаири у недељу 10. априла у галерији „Shiraya Art Space“ у присуству преко сто гостију је свечано отворена изложба младих српских сликара, стипендиста јапанског Министарства образовања, културе, спорта, науке и технологије (MEXT) Маријане Анђелић и Миленка Стевановић. Изложба је одржана под називом „Уметност из Србије у Кодаири“ (отворена је 8. априла и биће постављена до 13. априла). Тема изложбе су  спој јапанске традиције и српског сензибилитета на сликама Маријане Анђелић и атмосфера Јапана уз примену технике сликања западног сликарства на сликама Миленка Стевановића.


Opširnije...
Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године

Пијанисткиња Сања Бизјак одржала успешне концерте у Токију у дворани Киои и у Амбасади Србије у Токију


Opširnije...
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Влада Јапана је у оквиру програма „Бесповратне помоћи у области културе“ обезбедила износ од 52,800 евра Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд у циљу унапређења опреме физичко хемијске лабораторије Републичког завода за заштиту споменика културе. 

Opširnije...
Предстојећи културни догагађаји

9-19. марта изложба фотографија Драгана Бабовића ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП у Токију у галерији STEPS 

12. и 13. марта позоришна размена Србија-Јапан - јавно читање драме ”Бизарно” Жељка Хубача 

концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall у Токију

8-13. априла изложба Маријане Анђелић и Миленка Стевановића - Уметност из Србије у Кодаири Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall

 

Програм

1.  Ф. Шопен: Impromptu No.1 in A flat major, Op. 29

2.  Ф. Шопен: Fantaisie-Impromptu No.4 in C Sharp Minor, Op.66

3.  С. Рахмањинов: 8 Etudes-Tableaux op.3


Opširnije...
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића

Фотограф из Србије Драган Бабовић  биће представљен изложбом фотографија „Живот је леп“ у  „Steps Gallery“ у Токију (Гинза) од 9. до 19. марта.


Opširnije...
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
 
12. март (Токио) и 13. март (Фуђими) – јавно читање дела „Бизарно” – драмски писац Жељко Хубач (превод на јапански  - Бранка Такахаши)

Opširnije...
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
 
Уметници из Србије и стипендисти Владе Јапана Маријана Анђелић и Миленко Стевановић излажу у Кодаири 

Opširnije...
Vesti
Umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ – ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године
Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано
Презентација „Feel Serbia“ студенткиња Toyo Eiwa Jogakuin у Амбасади 16. јануара 2017. године
Промоција књиге „Србија до Токија“ ауторке Бранке Такахаши
Ученици Школе за децу са посебним потребама из Кавагућија у посети Амбасади
Штанд Амбасаде на летњем „Ои фестивалу“
Презентација Србије у јапанском граду Кодаира
Семинар о српској кошарци у Амбасади
Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади
Учешће уметника из Србије на FAVORITE 2016 у галерији STEPS у Токију
Светски Гран При 2016 у женској одбојци у Кјоту
Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин
БИЋЕМО ПРВАЦИ СВЕТА на „Cinema Yugoslavia 2016“ 3. јуна у 17:15
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Београду 6. и 7. јуна 2016.
Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока
Промоција Србије у Јокохами
Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016.
Концерт флаутисткиње Анђеле Братић у Амбасади 13. маја 2016. године
Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године
Догађаји у организацији Амбасаде у мају
Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године
Кумамото земљотрес - званичне информације Владе Јапана и Метеоролошке агенције на енглеском језику
Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира
Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године
ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
Предстојећи културни догагађаји
Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall
ЖИВОТ ЈЕ ЛЕП − изложба фотографија Драгана Бабовића
Позоришна размена Србија – Јапан − Јавно читање превода српске драме “Бизарно”
Маријана Анђелић & Миленко Стевановић - Уметност из Србије у Кодаири 8-13. априла
Arhiva vesti