| |     日本語 | english  
Naslovna
Амбасадорка Ковач са диригентом Мицујоши Оикавом (17. јануар 2022. године)

Амбасадорка Ковач сусрела се са диригентом Мицујоши Оикавом, који је претходних година иницирао и подржао гостовања младих талентованих пијаниста из Србије у Јапану. Разменили су идеје о наставку сарадње и продубљивању културнох веза Србије и Јапана.


Opširnije...
Амбасадорка Ковач се састала са представницима Јапанског института за прекоморска улагања (Japan Institute for Overseas Investment – JOI) (12. јануар 2022. године)
 
Представници Јапанског института за прекоморска улагања (Japan Institute for Overseas Investment – JOI), председник Тошијуки Косуги, са сарадницима из Одељења за развој пословања JOI, ген. директором Томојуки Ићиђом и зам. директора Аки Иноматом, су у разговору са амб. Ковач, приликом посете Амбасади, пренели отворену заинтересованост за поновно успостављање сарадње са Србијом. У том контексту су указали да је JOI, пре десетак година, успешно сарађивао са тадашњом SIEPA. 
 
Председник Косуги је нагласио да је познавалац укупних прилика у Р. Србији, јер је био професионално ангажован у „Itochu Corporation“ приликом покретања пројекта Београдског јавно-приватног партнерства за отпад (The Belgrade Waste PPP), због чега је посетио Београд (и Винчу), октобра 2019. године.
 
Амб. Ковач је захвалила представницима ЈOI на препознавању потенцијала Србије, као поузданог партнера са подстицајним пословним амбијентом.             
Упознала је саговорнике са актуелним економским параметрима, процесом дигитализације и третманом страних, пре свега, јапанских инвестиција у Србији. Поздравила је могућност да у години јубилеја, Амбасада са JOI, кроз адекватан модел сарадње, допринесе обележавању 140. година пријатељских односа Србије и Јапана, па се с тим у вези, интересовала за више детаља.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач се састала са Мицуки Харадом и Томоаки Ишијем из „Itochu Corporation“ ангажованим у оквиру Београдског јавно-приватног партнерства за отпад, који већ дуже раде на успостављању система трансформације енергије из отпада (5. јануар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач се састала са ген. директором „Beo Clean Energy Ltd“ са седиштем у Београду, Мицуки Харадом, и лидером пројекта у Развојном  сектору  „Itochu Corporation“ Томоаки Ишијем, ангажованим у оквиру Београдског јавно-приватног партнерства за отпад (The Belgrade Waste PPP), који већ дуже раде на успостављању система трансформације енергије из отпада (Energy for Waste-EfW). 
„Itochu Corporation“ већ дуже предузима значајне иницијативе, успешно обезбеђује ефикасне технологије, преноси знања и искуства, и унапређује пословање у Србији.
Амб. Ковач је констатовала да овим значајним пројектом за регион, Србија показује одговоран приступ заштити животне средине, кружној економији и зеленој транзицији. Сугерисала је да би потенцијално ширење пословања већ присутне „Itochu Corporation“ у Србији наредне године, на круг нових јапанских партнера, значајно утицало на економску промоцију Србије у Јапану и даље привлачење потенцијалних јапанских инвестиција.
Харада је презентујући радове на изградњи водећег објекта у оквиру јавно-приватног партнерства стипулисаног на 25 година, односно постројења за енергетско искоришћење комуналног отпада са капацитетом од 1000 тона дневно, које ће производити електричну и топлотну енергију од нерециклираног отпада (EfW), истакао очекивање да ће и његово пуштање у погон новембра 2022. године, допринети обележавању јубилеја 140. година пријатељства Србије и Јапана.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са пијанисткињом Аисом Иђири (30. децембар 2021. године)
 
Светски позната јапанска пијанисткиња Аиса Иђири посетила је Амбасаду, где је са амбасадорком Ковач разговарала о наставку дугогодишње сарадње, као и о фестивалу који ће, у октобру 2022. године, организовати у Београду. Размениле су идеје о могућим активностима током обележавања јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана, а у којима је Иђири изразила спремност да учествује, подсетивши на специјалне везе које негује са нашом земљом и уметницима.
 
Амбасадорка Ковач захвалила је Аиси Иђири на њеном доприносу у продубљивању културних веза две земље и значајним пројектима које је ова уметница спровела у Србији и Јапану, заједно са бројним српским музичарима и институцијама културе. 
 

Opširnije...
Прилог о мућкалици на локалној телевизијској станици у граду Фукуока
 
У јутарњем програму емисије "Асадесу" на ТВ Кјушу Асахи КБЦ, која се емитује у граду Фукуоки на острву Кјушу, приказан је прилог о почетку продаје готовог српског јела мућкалица, које је за јапанско тржиште произвела компанија "Мацубара Фудс".
Новинарка ТВ Кјушу посетила је компанију чије је седиште у Фукуоки и разговарала са директором Ипеи Нарахаром, који је истакао сарадњу са Амбасадом Србије у развијању производа уочи обележавања 140 година пријатељских односа Србије и Јапана.
Тијана Нагато из Амбасаде у емисији је говорила о карактеристикама овог традиционалног јела које потиче из лесковачког краја, познатог по узгајању паприке. Изразила је задовољство што се производ по први пут нашао на јапанском тржишту и што је сада лако доступан јапанској јавности.  Пренела је захвалност компанији "Мацубара Фудс" на одабиру српског јела за своју палету производа.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на Божићном концерту Хисако Јошикаве у Јокохами (24. децембар 2021. године)
 
Амбасадорка Ковач присуствовала је, као специјални гост, традиционалном Божићном концерту чувене флаутисткиње Хисако Јошикаве у Јокохами. Уметница је извела познате божићне песме, традиционалне јапанске композиције и мелодије из других земаља света.
 
Као велики пријатељ Србије, Хисако Јошикава је често сарађивала са нашом Амбасадом, а снимила је и своје извођење познатих српских песама, као што су ”Тамо далеко” и ”Другарство”, које смо имали посебно задовољство да чујемо и овом приликом.
 
 

Opširnije...
Токио: Пријем у част амбасадорке Ковач у организацији Друштва Јапан-Србија (23. децембар 2021. године)
 
Управни одбор Друштва Јапан-Србија, на челу са председником Друштва Тадаши Нагаијем, бившим амбасадором Јапана у Србији и почасним грађанином Београда,  приредио је у просторијама Амбасаде свечани пријем добродошлице за амбасадорку Ковач. 
 
У поздравним речима, председник Нагаи и један од директора Друштва и бивши амбасадор  Јапана у Србији Тошио Цунозаки пожелели су амбасадорки Ковач велики успех у обављању  дужности, истакавши посебно задовољство због њених дугогодишњих веза са Јапаном и познавања јапанског језика и културе. Обећали су сву подршку и помоћ Друштва у даљој промоцији Србије и интензивирању сарадње две земље у свим областима, а посебно на економском плану. Истакли су значај предстојећег јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана и изразили спремност Друштва да учествује у активностима током обележавања јубилеја у 2022. години. Завршну реч дао је потпредседник Друштва Осаму Хирашита, који је, између осталог, потврдио спремност за активни ангажман у унапређењу и продубљивању сарадње Јапана и Србије.
 
Амб. Ковач je захвалила Друштву на топлом пријему и срдачној добродошлици, истакавши да Амбасада Србије остаје друга кућа за његове чланове. Изразила је задовољство што број чланова, захваљујући напорима председника Нагаија и Управног одбора, расте, и што се о Србији чује и у мањим градовима у Јапану. Нагласила је да, у том смислу, не треба заборавити и на подстрек који пријатељству дају братимљења између градова, јапанске компаније које послују са Србијом и укључивање младих у промотивне активности у Јапану. Посебно је издвојила важност предстојећег јубилеја и одличну сарадњу са градовима домаћинима наших спортских тимова током ОИ у Токију. 
 
Међу директорима Управног одбора налазе се и бивши амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама и бивши амбасадор Јапана у Уганди и министар саветник у Амбасади Јапана у Београду Казуаки Камеда, који су такође присуствовали пријему.
 

Opširnije...
Сусрет са Реико Кавазу   - могућности промоције културе Србије (23. децембар 2021. године)
 
Амбасадор Ковач се срела са Реико Каваками, писцем и промотером културних догађаја која је известила о плану оснивања Асоцијације вина и ликера централне и југоисточне Европе.
Разматране су могућности промоције културе Србије, као и модалитети сарадње у области презентовања гастрономије и вина.
 
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач изложби уметника Ширју Окабе (21.12.2021. године)
 
Амбасадорка Ковач посетила изложбу познатог сликара и дизајнера Ширју Окабеа у галерији Буншун  (Киоићо, Токио) који ствара дела посебном техником ручног сликања насталом из класичног јапанског јузен метода бојења текстила. Осим уметничких дела дизајн уметника је присутан и на производима као што су лепезе, кравате, маске и етикете за вина.
У разговору са господином Окабеом и његовим сарадницима разматрани су будући облици сарадње у оквиру јубилеја 140. година пријатељских односа између Србије и Јапана који се слави наредне године и упућен позив да посете Амбасаду. На изложби су били присутни и представници “Макото Инвестментс компаније” који су презентовали српска вина и ајвар гостима изложбе која траје од 20 до 24. децембра.
 

Opširnije...
Обележавање 150 година од рођења Јована Дучића у организацији амбасада Републике Србије и БиХ (17. децембар 2021. године)
 
Поводом 150 година од рођења српског песника, дипломате и академика Јована Дучића, амбасаде Републике Србије и БиХ у Јапану организовале су свечано обележавање овог значајног јубилеја.
Поздравне речи током догађаја одржаног у Амбасади Србије упутили су амабасадорка Србије Александра Ковач и амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, а потом су се путем видео везе присутнима обратили градоначелник Дучићевог родног града Требиња Мирко Ћурић, председник Националне комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском проф. др Горан Милашиновић, директорка Музеја Херцеговине Ивана Грујић, професорка на катедри за српски језик и књижевност Универзитета Нови Сад проф. др Горана Раичевић, као и председник Матице Српске др Драган Станић, који су говорили о животу и богатом опусу Јована Дучића.
Током вечери је приказан и кратак документарни филм, као и изложба o славном песнику.
Догађају су присуствовали бивши подсекретар УН за хуманитарна питања и специјални представник генералног секретара УН за бившу Југославију Јасуши Акаши, представници Министарства иностраних послова Јапана, дипломате из земаља у којима је Дучић службовао, као и представници јапанских универзитета, невладиних организација, политичких кругова и привредног сектора.
 
 

Opširnije...
Састанак амбасадорке Ковач са градоначелником Кашивазакија (16. децембар 2021. године)
 
Амбасадорка Ковач разговарала је са градоначелником Кашивазакија о наставку и јачању сарадње, након што је град Кашивазаки успешно угостио мушки ватерполо тим Србије током Олимпијских игара у Токију.
Амбасадорка Ковач изразила је, у име Србије, велику захвалност на одличним условима и подршци коју је наш тим имао у овом граду пре и током Олимпијских игара, а чија се важност најбоље огледа у највишем могућем оствареном резултату – освојеној златној медаљи. 
Заједнички је констатовано да златна медаља, на коју су Србија и град Кашивазаки подједнако поносни, представља смо почетак конкретне и плодне сарадње. Разговарано је о могућим заједничким активностима за предстојеће обележавање 140 година пријатељства Србије и Јапана током 2022. године, како у области спорта и културе, тако и економске сарадње.
 
 

Opširnije...
Токио: Радни ручак са председником Парламентарне лиге пријатељства Србије и Јапана (15. децембар 2021. године)

На радном ручку, чији је домаћин био председник Парламентарне лиге пријатељства Србије и Јапана Ићиро Аисава, амбасадорка Ковач је са домаћином и потпредседницима Мацубаром и Огућијем, генералним секретаром Киућијем и Јонедом разменила мишљења о даљем развоју билатералних односа и предстојећем обележавању важног јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Oсака: Амбасадорка Ковач са проф. Шин-Ићи Канемаруом из болнице Китано (14. децембар 2021. године)

Током сусрета са професором Шин-Ићи Канемаруом из болнице Китано у Осаки, амбасадорка Ковач похвалила је резултате револуционарног третмана кохлеарним имплантима на пацијентима, међу којима је било и српских држављана.

Уследили су и разговори о сарадњи у области медицине.


Opširnije...
Oсака: Амбасадорка Ковач са председником компаније Тојо Тајрс Такаши Шимицуом (14. децембар 2021. године)

 

Током посете компанији за производњу гума и гумених производа Тојо Тајрс, амбасадорка Ковач и председник компаније Такаши Шимицу потврдили су посвећеност обе стране даљем успеху инвестиције Тојо Тајрс у Србији и дискутовали о могућностима за продубљивање сарадње.

Амбасадорка Ковач је на поклон добила традиционалну јапанску лутку одевену у боје српске заставе.


Opširnije...
Осака: Амбасадорка Ковач са амбасадором за регион Кансаи Цутому Хименом (14. децембар 2021. године)

Aмбасадорка Ковач састала се са Цутому Хименом, новопостављеним амбасадором задуженим за регион Кансаи у Канцеларији за везу Министарства иностраних послова Јапана у Осаки. Током састанка разговарано је о динамици билатералних односа Србије и Јапана, као и о могућностима за продубљивање укупне сарадње у предстојећој јубиларној години када се обележава 140 година пријатељства две земље.


Opširnije...
Осака: Амбасадорка Ковач са Почасним генералним конзулом Наохиде Уејамом (14. децембар 2021. године)
 
Амбасадорка Ковач састала се у Осаки са почасним генералним конзулом Републике Србије за регионе Кансаи и Ћукогу Наоиде Уејамом. 
Захвалила се на подршци Почасног генералног конзулата током њене посете региону Кансаи, а у разговору су размењене и идеје о обележавању предстојећег јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана, укључујући и област привреде и културе. 
Амбасадорка Ковач обишла је изложени олимпијски дрес Србије са потписом Новака Ђоковића, који је уручила почасном конзулу у августу ове године. 
 
 

Opširnije...
Учешће Амбасаде на годишњој добротворној акцији „Meђународни сајам икебане“ (14. децембар 2021.)
 
Амбасада Републике Србије учествовала је на хуманитарном догађају „Међународни сајам икебане“ у  хотелу „Ројал Парк“ у Токију. 
На овом посебном догађају, који се крајем сваке године одржава под покровитељством принцезе Такамадо, били су изложени радови различитих школа икебане, продајни штандови које су спонзорисале стране амбасаде и различите јапанске организације. Принцеза Такамадо је посетила Сајам, на којем је учешће узело преко 20 амбасада и 30 локалних излагача. 
Амбасада је донирала вино, ванилице и ајвар за међународни сто. 
Сва прикупљена средства са штандова биће намењена становницима подручја погођених природним катастрофама у Јапану.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач се састала са саветником председника “Nidec” Рјуићијем Танабеом (13. децембар 2021. године)

Поводом церемоније полагања камена темељца нове фабрике “Nidec” у Србији, у топлом сусрету амбасадора Ковач са саветником председника “Nidec” Рјуићијем Танабеом, потврђена је привлачност и поузданост Србије за јапанске инвеститоре, као и спремност да заједнички обележимо 140 година билатералног пријатељства.


Opširnije...
Амбасадорка Ковач се срела са председником Друштва српско-јапанског пријатељства Св. Николај Јапански Драгославом Таталовићем (12. децембар 2021. године)

Амбасадорка Ковач се срела са председником  Друштва српско-јапанског пријатељства Св. Николај Јапански у Кјоту Драгославом Таталовићем са којим размотрила актуелну ситуацију Друштва и могућности за сарадњу поводом обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Председник Вучић присуствовао церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике електричних мотора јапанске групације NIDEC Corporation (10. децембар 2021. године)
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике електричних мотора јапанске групације „NIDEC Corporation” и том приликом истакао да овај пројекат суштински мења позицију Србије и јача економију на најбржи начин.
 
 
Председник Вучић је изјавио да ће фабрика групације “NIDEC Corporation”, као и фабрика гума јапанске компаније “Toyo Tire” у Инђији, бити завршене за годину дана, те да се завршетак тих фабрика поклапа са обележавањем 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана. Он је истакао да је долазак групације “NIDEC Corporation” фантастичан успех за нашу земљу и да је било тешко довести таквог инвеститора, те да овакве компаније доносе најбољу и иновативну технологију.
 
„Долазак компаније NIDEC значи да смо напредовали и да смо показали одговорно понашање према њиховој инвестицији. Још једна невероватна вест за Нови Сад и Војводину, огроман успех за нашу земљу“, истакао је председник Вучић и нагласио да све то говори о томе колико смо у последњих неколико година успели да направимо помак у конкретизовању односа Србије и Јапана, као и да данас постоји много више заједничких пројеката. Он је захвалио јапанском инвеститору на планираним улагањима, на томе што је Србија била њихов избор и пожелео много успеха и победа.
 
 
Председник и извршни директор NIDEC корпорације Ђун Секи најавио је ширење компаније у Србији и Европи, као и велика улагања у нашој земљи, што ће отворити велики број радних места.
 
„Овде ћемо инвестирати огроман новац. Желимо да допринесемо развоју Србије. Наставићемо да растемо у будућности и зато нам је потребна нова локација. Желимо да се ширимо и у Србији и на европско тржиште и зато смо овде”, нагласио је извршни директор јапанске корпорације Ђун Секи.
 
Извор: www.predsednik.rs
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић


Посета амбасадорке Ковач јапанском јавном сервису NHK (10. децембар 2021. године)
 
Aмбасадорка Ковач састала се у седишту јапанског јавног сервиса NHK са председником те медијске корпорације Терунобу Маедом.
 
Током разговора изражена је узајамна спремност за наставак и продубљивање свих видова сарадње, нарочито у контексту промоције Србије у Јапану и предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана током 2022. године.
 
На интересовање саговорника, амбасадорка Ковач дала је преглед историјата билатералних односа, истакавши солидарност два народа у најтежим тренуцима за обе земље.
 
Након састанка, амбасадорка Ковач имала је прилику да обиђе студио и редакцију сервиса на страним језицима NHK World, где је упознала новинарку српског порекла Мину Хонду.
 
 
 
 
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач се састала са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиром Аисавом (6. децембар)

 Сусрет са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиром Аисавом је увек добра прилика да се ојача политички дијалог Србије са посланицима Доњег дома Парламента.

 


Opširnije...
Амбасадсорка Ковач разговарала са новинарoм Јукихиком Кимуром (6. децембар)

 Амбасадсорка Ковач разменила је мишљења са новинарoм Јукихико Кимуром, дугогодишњим експертом за Југославију и питање Косова и Метохије, о тешкој ситуацији у којој се налази српски народ, њихове слободе и културно наслеђе у јужној српској покрајини.


Opširnije...
Амбасадорка Ковач на састанку са Карен Макишимом, министарком за дигиталну трансформацију Јапана (3. децембар)
 
 Aмбасадорка Ковач придружила се амбасадоркама више земаља на састанку са Карен Макишимом, министарком за дигиталну трансформацију Јапана, чији је домаћин била Амбасада Мексика. Министарка Макишима представила је дигиталну политику Јапана, након чега је уследила размена националних искустава у процесу дигитализације.
 
 Амбасадорка Ковач информисала је о напорима и резултатима Владе Србије на унапређењу дигитализације, као једног од националних приоритета у бројним областима, као што су здравство, јавне услуге, финансије, бизнис, образовање, животна средина итд. Истакла је, такође, да се постизање дигиталне писмености на глобалном нивоу не може постићи без рeшавања питања писмености одраслих.
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорки из Европе са државном секретарком МИП Јапана Такако Сузуки (3. децембар)
 
 На позив државног секретара МИП Јапана Такако Сузуки организован је сусрет са амбасадоркама из Европе, с циљем међусобног упознавања и размене мишљења на различите теме, укључујући промоцију већег учешћа жена у политичком животу.
 
 Амбасадорка Ковач искористила је прилику да информише учеснице састанка о предстојећем обележавању 140 година пријатељства између Србије и Јапана, као и 40 година од братимљења Шапца и Фуђимија.  Изразила је интерес за јачање веза са градовима домаћинима наше репрезентације на Олимпијским играма у Токију, као и других видова сарадње.
 
 Све гошће су на састанак донеле по један традиционални дезерт, а амбасадорка Ковач је послужила српске ораснице.
 
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач угостила је полазнице "J-Win менторског програма менаџерске мреже" (3. децембар)

 Амбасадорка Ковач угостила је, у својству ментора у оквиру "J-Win менторског програма менаџерске мреже" , три полазнице овог програма из јапанских компанија - Михо Кавабату (KPMG), Риоко Шимокаву (SOMPO Holdings) и Сачико Униши (NTT Communications).


Opširnije...
Амбасадорка Ковач разговарала са Саћи Шимадом о пројекту рестаурације фресака у манастиру Ђурђеви ступови (3. децембар)

 Саћи Шимада, која је била укључена у пројекат рестаурације фресака у манастиру Ђурђеви ступови, који је у склопу Унесковог светског културног добра Стари Рас и Сопоћани, разменила је мишљења са амбасадорком Ковач о пројекту који су финасирали Фондација Сумитомо и компанија Кинћо.

 


Opširnije...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

 Амбасада Републике Србије у Токију обавештава да је за 16. јануар 2022. године расписан републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије.

 Овим поводом преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

 На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе

 ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

 Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

 Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

 Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

 По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

 Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

 Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

 Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

 

 За све додатне информације молимо да се обратите Амбасади на e-mail embassy.tokyo@mfa.rs.

 Пријаву за гласање у иностранству можете преузети овде.

 Пријаву за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде.Амбасадор Ковач је разговарала са председником компаније "ITOCHU" Кеитом Ишијем (1. децембар 2021. године)
 
 Амбасадор Ковач је приликом посете ITOCHU, разговарала са председником компаније Кеитом Ишијем. Током састанка су размењене снажне поруке подршке пројектима у току, и будућим. Управљање отпадом је један од приоритета на агенди ITOCHU -а у Србији. Бавећи се изазовима трансформације енергије из отпада у оквиру јавно-приватног партнерства, области у којој ITOCHU већ дуго предузима значајне иницијативе, успешно се обезбеђују ефикасне технологије, преносе знања и искуства, и унапређује ефикасно пословање. Амбасадор Ковач и председник Иши су се сагласили да промовишу пословни потенцијал Србије у светлу предстојећег обележавања 140. годишњице пријатељства наше две земље.
 
 
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са добитницом награде Амбасаде Србије за наивну уметност (1. децембар 2021. године)

 

 Амбасадор Ковач састала се са Јурино Саказаки, добитницом овогодишње награде Амбасаде Србије за наивну уметност и са Осамуом Комацуом, председником Друштва савремене наивне уметности Јапана. Амбасадор Ковач честитала је добитници, чија ће слика “Futaomote” („Обе стране”) наредних годину дана бити изложена у Амбасади. Са О. Комацуом разговарала је о интензивирању сарадње и узајамној промоцији наивне уметности обе земље, посебно у светлу предстојећег јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана, који ће бити обележаван током 2022. године.  

 

 

Opširnije...
Амбасадор Ковач одржала говор „Србија у Унеску“ (30. новембар 2021. године)
 
 Амбасадор Ковач одржала је централну презентацију „Србија у Унеску“ на догађају поводом 70. годишњице чланства Јапана у Унеску, у организацији локалног удружења Чијода за промоцију активности Унеска. Упознала је присутне са културним добрима Србије која се налазе на Унесковој Листи светске баштине, као и са нематеријалним добрима са Листе нематеријалне културне баштине. Посебна пажња током презентације дата је угроженом српском културном наслеђу и светским добрима на Косову и Метохији.
 
 Догађај је одржан у згради Парламента Јапана, уз присуство званичника Владе Јапана, неколико посланика, представника других локалних удружења повезаних са Унеском, универзитетских професора и НВО. 
 
 Између осталих, видео порука професора Горана Милашиновића, председника Националне комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и порука групе младих из Србије емитоване су током догађаја. Унесков уметник за мир Еиђин Нимура одржао је кратак виолински концерт.
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са представницима Владе Префектуре Сага, Града Карацу и Пословног удружења Јапана и југоисточне Европе (26. новембар 2021. године)
 
 Амбасадор Ковач разговарала је са представницима Владе Префектуре Сага (Такео Мацуо, генерални директор Спортске комисије Саге и Азуса Хана Тобимацу, шеф одсека Спортске комисије Саге), Града Карацу (Хидеки Кога, шеф Одељења за промоцију спорта и Генки Јамашита, службеница Одељења за промоцију спорта) и Пословног удружења Јапана и југоисточне Европе (Кихачиро Нишиура, председник и Масахиро Сакамото директор ЈСЕЕБА) о наставку и јачању сарадње, након што је Град Карацу успешно угостио мушки 3х3 тим Србије током Олимпијских игара у Токију. Разговарано је о могућим активностима за предстојећу 140. годишњицу пријатељства Србије и Јапана 2022. године, како у области спорта и културе, тако и економске сарадње.
 
 
 
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са Шуђи Когијем, генералним секретаром "EU-Japan Fest Japan Committee" (25. новембар 2021. године)
 
 Амбасадор Ковач разговарала је са Шуђи Когијем, генералним секретаром организације "EU-Japan Fest Japan Committee" и разменила идеје о могућим активностима током 2022. године и предстојеће 140. годишњице пријатељства Србије и Јапана. Разговарали су и о пројектима повезаним са Јапаном током обележавања титуле Нови Сад - Европска престоница културе 2022. 
 
 
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са председником и извршним директором “Nippon Express” Мицуруом Саитом (22. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се у разговору са председником и извршним директором “Nippon Express” Мицуруом Саитом, упознала са разлозима отварања њихове филијале у Србији у октобру, истакавши да су „јапанске компаније све више заинтересоване за пословање у Србији, која бележи убрзан раст“.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са Нориком Адачи (19. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач је разговарала са Нориком Адачи, директорком агенције "Т&N Planning" која је подржавала промоцију српске културе. Размениле су конкретне идеје за сарадњу поводом обележавања 140. годишњице пријатељства Србије и Јапана 2022. године.

 


Opširnije...
Одлуке о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону (17. новембар 2021. године)

 Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП бр. 1514-1/12 од 08. септембра о.г, државни секретар Н. Старовић, 29. октобра о.г. донео одлуку бр. 334-5/30-2021/01 о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. 

 Увид у објављену одлуку као и у списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања можете остварити на следећим линковима:

 https://www.mfa.rs

 http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 


Opširnije...
Амбасадор Ковач је посетила компанију Маекава и састала се са председником компаније Шином Маекавом (16. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач је посетила компанију Маиекава која успешно послује у Смедереву од 2018. године. Током састанка са њеним председником Шином Маекавом, који је одржан у топлој атмосфери, договорено је да ће проширење пословања наредне године у Србији бити значајно за билатералне односе и обележавање 140 година пријатељских односа Србије и Јапана.


Opširnije...
Додељена награда Амбасаде Србије победнику конкурса Асоцијације модерне јапанске наивне уметности (Japan Modern Naïve Art Society) уметници Јурино Саказаки за уметнички рад Футаомоте (15. новембар 2021. године)
 
 У складу са традицијом сарадње са Амбасадом која је почела 2009. године, 14. новембра је на свечаној церемонији у Музеју уметности метрополиса Токио  (Tokyo Metropolitan Art Museum) додељена награда Амбасаде Србије победнику конкурса Асоцијације модерне јапанске наивне уметности (Japan Modern Naïve Art Society) уметници  Јурино Саказаки из префектуре Аићи за уметнички рад Футаомоте
 
 Поред награде наше Амбасаде додељене су награде и других институција из области уметности, с тим да је, због епидемиолошке ситуације услед пандемије Ковида-19, церемонија одржана као и претходне године, само за чланове Асоцијације.
 
 Дело победнице Саказаки (величине 162 x 112 цм) ће бити изложено у Амбасади Србије током наредних годину дана.
 
 Изложба награђених радова, као и оних који су конкурисали, траје од 10. до 16. новембра о.г. у Музеју уметности метрополиса Токио.
 
 
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са Киеком Оку, генералном директорком Удружења пријатељства Јапана и Црне Горе и Јошихиром Акијамом и Јошијем Фуџимори из компаније "Japan International Consultants for Transportation Co., Ltd." (15. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са Киеком Оку, генералном директорком Удружења пријатељства Јапана и Црне Горе и Јошихиром Акијамом и Јошијем Фуџимори из компаније "Japan International Consultants for Transportation Co., Ltd." и разговарала о интересима јапанских компанија за транспортну индустрију у Србији која показује брз привредни раст.


Opširnije...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету (12. новембар 2021. године)
 
 Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
 
 
 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.
 
 Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.
 
 Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.
 
 Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са представницама Светске асоцијације професора клавира у Јапану, Риком Фукуда и Мотоком Коизуми и председницом Асоцијације за промоцију музичке размене Ецуком Цунозаки (12. новембар 2021. године)

 Пијанисткиње Рика Фукуда и Мотоко Коизуми у име Јапанског огранка Светске асоцијације професора клавира у Јапану (World Piano Teachers Association Japan – WPTA Japan) и Ецуко Цунозаки из Асоцијације за промоцију музичке размене среле су се у Амбасади са амбасадором Александром Ковач ради размене предлога и идеја у вези са јачањем сарадње на пољу културне сарадње.

 


Opširnije...
Наша Тијана је одржала предавање о историји и култури Србије (10. новембар 2021. године)

Наша Тијана је позвана од професора Коићија Тојокаве са Универзитета Меиђи да одржи предавање о историји и култури Србије студентима прве године. Након предавања постављена су питања у вези културне баштине и православних манастира на које смо веома поносни.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са господином Тошиом Макијем, председником Асоцијације међународног пријатељства града Фуџими (9. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са господином Тошиом Макијем, председником Асоцијације међународног пријатељства града Фуџими, са којим је наш Шабац град побратим још од 1982. Амбасадорка је изразила захвалност за његов допринос развоју пријатељских односа између Србије и Јапана, укључујући чињеницу да је Фуџими био град домаћин нашим олимпијицима на ОИ у Токију. Разговарано је о заједмичком обележавању 40 година братимљења Фуђимија са Шапцем и 140 година пријатељства наше две земље и народа.


Opširnije...
Уговор између Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања ступио на снагу (6. новембар 2021. године)
 
05. новембар 2021. године
 
 Уговор између Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања ступио на снагу
 
 
 Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Јапана Такахиком Кацуматом, са којим је разменио ноте о ступању на снагу Уговора између Владе Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавање пореске евазије.
 
 Министар Селаковић је констатовао да је данас разменом нота о ступању на снагу Уговора о отклањању двоструког опорезивања учињен изузетно важан корак на плану даљег унапређења привредне и инвестиционе сарадње, али и укупних веза са пријатељским Јапаном.
 
 „Потписивање и ступање на снагу овог важног билатералног Уговора у складу је са актуелним узлазним трендом у економској сарадњи наших двеју држава уз све већи интерес јапанских пословних кругова за присуство на нашем тржишту, нове и значајне контакте и покретање великих инвестиционих пројеката од стране реномираних јапанских компанија какве су, између осталих, Јазаки, Тојо Тајерс и Нидек“, рекао је Селаковић.
 
 Шеф српске дипломатије нагласио је да су јапанске компаније и инвеститори, познате по својој марљивости, посвећености и високој професионалности, добродошли у Србији и да смо ми смо ту да им пружимо сву потребну помоћ у новим пословним подухватима.
 
 Селаковић је рекао да данашња церемонија има и додатни значај и симболику, јер претходи обележавању 140. годишњице пријатељства између наше две државе наредне године, додавши да ми у Србији том јубилеју придајемо изузетан значај, поносни на чињеницу да Јапан и Србија имају веома дугу традицију међусобног пријатељства, чиме може да се подичи веома мали број држава у свету.
 
 „Оцењујемо да овај важан јубилеј представља одличну полазну основу за даље свестрано унапређење билатералних односа и јачање политичког дијалога, првенствено кроз реализацију посета на највишем нивоу, укључујући и посете чланова јапанске царске породице Србији, за шта смо веома заинтересовани“, казао је министар спољних послова.
 
 Селаковић је изразио наду да ћемо у наредном периоду, уз заједничке напоре, имати још много значајних посета на високом нивоу и још интензивнију сарадњу у свим областима уз политички дијалог који одликује разумевање, солидарност и  међусобно поштовање, те да ће Србија томе, и у наредном периоду, бити искрено посвећена.
 
 Истакао је да Срби и Јапанци, без обзира на географску удаљеност, негују велико међусобно поштовање, симпатије и интерес за упознавање културног и историјског наслеђа и традиције, и да су то посебне везе које приближавају наша два народа и широм отварају пут за јачање укупне сарадње.
 
 „Српски и јапански народ су били једни уз друге и у тешким тренуцима. Користим ову прилику да изразим велику захвалност на изузетној солидарности и помоћи коју је Јапан пружао грађанима Србије у протекле две деценије. Српски народ то не заборавља“, закључио је Селаковић.
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач је посетила “Y-City” јапанске компаније Јазаки и састала се са председником компаније Шинђијем Јазакијем (5. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач је посетила “Y-City” јапанске компаније Јазаки која послује у Србији од 2016. Амбасадор се упознала са историјом компаније, њеном пословном филозофијом и најновијим производним достигнућима. У пријатељској атмосфери председник компаније Шинђи Јазаки и aмбасадор Ковач су разменили мишљења о наставку успешне сарадње.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са Јујом Мијагијем, првим младим волонтером JICA у Србији (4. новембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са Јујом Мијагијем, првим младим волонтером JICA у Србији који је одржавао курсеве спорта деци и особама са инвалидитетом, a у октобру је имао пријем код Његовог Величанства у присуству председника JICA Китаоке у Царској палати. Амбасадор је изразила захвалност младом промотеру Србије и пожелела му успехе у будућности.


Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову (2. новембар 2021. године)
 
2. новембар 2021. године
 
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
 
 
"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,
 
На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству. 
 
Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести. 
 
Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину. 
 
Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим. 
 
Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније. 
 
У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице. 
 
Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума. 
 
Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија. 
 
На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе. 
 
Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета. 
 
И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања: 
 
Број један је: како ћемо финансирати све ове активности? 
 
Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем? 
 
Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити? 
 
Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца? 
 
Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије? 
 
Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала? 
 
И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима. 
 
Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу. 
 
Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету. 
 
Хвала вам што сте ме саслушали."
 
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач у куртоазној посети г-дину Јошију Окубу, директору “Nipon Television Network” и председнику Националне асоцијације комерцијалних емитера у Јапану (2. новембар 2021. године)
 
Амбасадор Ковач је у данашњем куртоазном сусрету са г-дином Јошиом Окубом, директором “Nipon Television Network” и председником Националне асоцијације комерцијалних емитера у Јапану, у веома топлој атмосфери, изразила захвалност на разумевању Србије и представљању Србије у емисијама попут “Another Sky” и “Itte Q”. Разговарано је и о могућој сарадњи на предстојећем обележавању 140. годишњице пријатељства између Србије и Јапана.
 
 

Opširnije...
Усвојена одлука о установљавању Дана родне равноправности (29. октобар, 2021. године)
 
Михајловићева: 11. јун - национални Дан родне равноправности
 
Објављено 27/10/2021 - 14:57
 
На иницијативу потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници одлуку о установљавању Дана родне равноправности, који ће се обележавати 11. јуна сваке године.
 
„Формирањем Координационог тела пре седам година и уз нову, родно одговорну Владу, послали смо јасну поруку да родну равноправност и положај жена у Србији желимо да унапредимо, како би и жене, као и мушкарци, имале једнаке могућности да раде, напредују и живе. Предложила сам да се установи национални Дан родне равноправности како би ова тема и заједнички напори за постизање родне равноправности били видљивији. Изабрали смо 11. јун, дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији. Указом кнеза Михаила одобрено је Наталији Петровић и Софији и Катарини Лекић да могу да отворе школу за женску децу. Уз право гласа, образовање девојчица и жена је сигуран пут ка бољем и квалитетнијем животу“, изјавила је Михајловићева.
 
Она је додала да се установљавањем Дана родне равноправности доприноси подизању свести о њеној важности као предуслова за напредак целокупног друштва и једног од основних вредности демократске државе.

https://www.rodnaravnopravnost.gov.rs/sr/press/vesti/mikhajloviceva-11-jun-nacionalni-dan-rodne-ravnopravnosti


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са господином Гићијем Ајамеом, председником компаније “Sanyu Co.Ltd.” и господином Тадашијем Нагаијем, председником Друштва Јапан-Србија (28. октобар, 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са господином Гићијем Ајамеом, председником компаније “Sanyu Co.Ltd.” и господином Тадашијем Нагаијем, председником Друштва Јапан-Србија. Поводом предстојећег обележавања 140 година пријатељских односа Србије и Јапана, реафирмисане су везе са Хофуом, градом домаћином женске одбојкашке репрезентације Србије за ОИ у Токију 2020, и разговарано је о даљој сарадњи.


Opširnije...
Јапански транспортни и логистички гигант „Nippon Express” је отворио своју филијалу у Србији (28. октобар, 2021. године)
Јапански транспортни и логистички гигант „Nippon Express” је отворио своју филијалу у Србији
 
Преузетo са странице компаније:
 
~Први јапански шпедитер у Србији~
 
Наша локална филијала у Немачкој, “Nippon Express Germany Co., Ltd.” (Директор: Манабу Асаи, у даљем тексту “Nippon Express Germany”) је отворила филијалу у Београду у Републици Србији која је почела са радом 11. октобра (понедељак).
У Србији, која се налази у центру Европе, због свог доминантног положаја као производне базе, све је већи број страних компанија у индустрији мобилности које се баве производњом електричне опреме, аутомобилских делова и електричних возила (ЕВ). Последњих година стопа привредног раста Србије креће се на нивоу од 2-4%, а и у будућности се очекује висок привредни раст.
Отварањем своје базе у Србији по први пут као јапански шпедитер, “Nippon Express Germany” ће ојачати пружање својих услуга како српским и балканским компанијама у индустрији мобилности, тако и разним компанијама које послују у земљама централне и источне Европе.
Отварањем филијале у Београду проширићемо наше логистичке услуге у централној и источној Европи, и наставићемо да одговарамо на све веће логистичке потребе широм света.

Opširnije...
Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јапана
Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јапана на нивоу помоћника министра одржане су данас у видео формату.
У пријатељском и отвореном разговору размењена су мишљења о сарадњи Србије и Јапана у великом броју области билатералне сарадње. Оцењено је да су односи двеју држава у сталном успону, садржајни и вишеслојни и потврђена је спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље интензивно повезивање привреда двеју држава, уз све значајније присуство реномираних јапанских компанија на нашем тржишту.
 
У сусрет 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана у 2022. години,  када се обележава датум прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, оцењено је да овај важан јубилеј представља одличну полазну основу за даље свестрано унапређење наших односа.  С тим у вези, размењена су мишљења о предстојећим посетама и разноврсним активностима и пројектима које укључују економске пројекте и различите активности у сфери културе и уметности.
 
Српску делегацију је предводио в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић, а јапанску заменик генералног директора за Европу и амбасадор за Западни Балкан Кунихико Кавазу.

Opširnije...
Амбасадор Ковач је учестовала на трећој “Визионарска мрежа” Конференцији женских гувернера и градоначелника (23. октобар 2021. године)

Амбасадор Ковач је учестовала на трећој “Визионарска мрежа” Конференцији женских гувернера и градоначелника као панелиста на сесији “Неопходност повећања учешћа жена у процесу одлучивања”. У разговору са гувернерком Токија Јуриком Коике, размењене су искуства и креативне идеје о "женском предузетништву" попут јапанске иницијативе "Vision Net Online Marche".

 


Opširnije...
Амбасадор Ковач у куртоазној посети Јасутакеу Тангу, председнику Одбора и Муцују Иваију, потпредседнику Одбора компаније "JT Japan Tobacco" (22. октобар 2021. године)

Амбасадор Ковач је имала куртоазни сусрет са Јасутакеом Тангом, председником Одбора и Муцуом Иваијем, потпредседником Одбора компаније "JT Japan Tobacco", прве јапанске компаније која је директно инвестирала у Србију 2006. године. Амбасадор је изразила захвалност за допринос ЈТ-а српској економији и друштву и потврђен је значај инвестирања у Србију која је база за регионални извоз ове компаније.

 


Opširnije...
Амбасадор Ковач на свечаном отварању "J-Win" церемоније (21. октобар, 2021)

Амбасадор Ковач обратила се присутнима на свечаном отварању "J-Win" церемоније поводом полетка "J-Win менторског програма менаџерске мреже"од стране дама амбасадорка у Јапану, заједно са амбасадорима Белгије, Бугарске, Велике Британије, Јамајке, Јордана, Летоније, Лесота, Мексика, Норвешке, Самоа, Словеније и ЕУ. Том приликом је упознала и три изврсне јапанске даме, којима ће се у наставку програма бити ментор-Kawabata-san (KPMG), Shimokawa-san (SOMPO Holdings) i Oonishi-san (NTT Communications).

 

 


Opširnije...
Јачање сарадње са градом Хофу из префектуре Јамагући (21. октобар, 2021. године)
У куртоазном сусрету са градоначелником Хофуа из префектуре Јамагући Јутаком Икедом, градом домаћином нашој женској одбојкашкој репрезентацији на ОИ у Токију, и председником Друштва Јапан-Србија Тадашијем Нагаијем, амбасадор Ковач се захвалила на континуираном залагању и подршци у јачању сарадње у сусрет јубилеју 140. година пријатељских односа између наше две земље.

Opširnije...
Амбасадор Ковач у куртоазној посети Масаакију Такеију председнику општине Минато (20. октобар 2021. године)

У куртоазном сусрету амбасадора Ковач са Масаакијем Такеијем, председником општине Минато, размењена су мишљења о могућностима сарадње, имајући у виду да је Амбасада на општини и у светлу предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са професором емеритус Кеио Универзитета Дарком Радовићем (19. октобар 2021. године)

Велико задовољство представља поновни сусрет са нашим професором емеритус Кеио Универзитета Дарком Радовићем, оснивачем лабораторије “co+labo radović”.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са делегацијом града Фуђимија на челу са градоначелником Мицухиром Хошином (18. октобар 2021. године)

Током сусрета са делегацијом града Фуђимија на челу са градоначелником Мицухиром Хошином су потврђене пријатељске везе и размењена мишљења о могућностима појединих пројеката за јачање односа у светлу предстојеће 50. годишњице овог града, 40. годишњице братимљења са Шапцем и 140-годишњице пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Обраћање министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом Извештаја о активностима УНМИК -а у Аутономној Покрајини Косову и Метохији

15. октобар 2021. године
 
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
 
 
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштовани специјални представниче,
 
Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.
 
Господине Танин,
 
Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.
 
Господине председниче,
 
Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.
 
Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.
 
Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.
 
У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.
 
Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.
 
Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.
 
Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.
 
Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.
 
Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.
 
Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.
 
 Поштоване чланице Савета безбедности,
 
У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.
 
Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.
 
Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.
 
Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.
 
Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.
 
Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.
 
Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.
 
 Уважени чланови Савета безбедности,
 
Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.
 
Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.
 
Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.
 
Поштовани господине председниче,
 
Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.
 
Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.
 
Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.
 
Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.
 
Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.
 
Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.
 
Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.
 
Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.
 
Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом. 
 
Хвала.

Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са председником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Шинићијем Китаоком (14. октобар 2021. године)

Размењена позитивна искуства и добре иницијативе захваљујући подршци ЈICA у Београду и Токију, на састанку са председником Агенције Шинићијем Китаоком.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са г-дином Јошиом Сатом, председавајућим Комисије за подручје Европе у пословној организацији “Кеиданрен” (13. октобар 2021. године)

Врло плодоносан састанак и размена са господином Јошиом Сатом, председавајућим Комисије за подручје Европе у пословној организацији “Кеиданрен”.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети Акику Санто, председници Горњег дома Парламента Јапана (12. октобар 2021. године)

У куртоазном сусрету амбасадора Ковач са Акиком Санто, председницом Горњег дома Парламента Јапана, реафирмисана је парламентарна билатерална сарадња и оснажено продубљивање свеукупних односа, у политичкој, економској и дигиталној, културној, научној и спортској сфери, у светлу предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана. Овом приликом, председници Санто поклоњено вино, стпски извозни производ у Јапану.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са г-дином Ипеијем Нарахаром, генералним директором компаније "Matsubara Foods" (12. октобар 2021. године)

Током сусрета са г-дином Ипеијем Нарахаром, генералним директором компаније "Matsubara Foods", амбасадор Ковач је потврдила подршку пројекту израде српске готове хране у сусрет 140 година пријатељства са Јапаном.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом (11. Октобар 2021. године)

Са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом, амбасадор Ковач потврдила интерес за сарадњу и могућности за јапанске инвестиције засноване на економској трансформацији и новим технологијама. Гувернеру је поклоњено српско вино које се увози у Јапан.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са председавајућим и извршним директром Јапанске организације за спољну трговину (JETRO) Хобухиком Сасакијем (8. Октобар 2021. године)
На састанку у седишту Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО), амбасадор Ковач je разменила мишљења са председавајућим и извршним директором Нобухиком Сасакијем о даљој промоцији јапанских инвестиција у Србији, у светлу предстојећег обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.
 

Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са оснивачем-директором Института за политике о одрживој енергији, г-дином Тецунаријем Идом (7. Октобар 2021. године)

У сусрет Конференцији "COP26", амбасадор Ковач је разменила мешљење о перспективама обновљивих извора са оснивачем-директором Института за политике о одрживој енергији, г-дином Тецунаријем Идом.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са цењеном флаутисткињом Хисаком Јошикава (6. Октобар 2021. године)

Амбасадор Ковач је изразила задовољство наставком сарадње са цењеном уметницом на флаути Хисаком Јошикава.

 


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са г-дином Шинџијем Јазакијем, председником Јазаки корпорације

Амбасадор Ковач се срела са председником Јазаки корпорације, господином Шинџијем Јазакијем, са којим разговарала о даљем развоју економске сарадње у Србији, где имају инвестиције, посебно у контексту различитих глобалних изазова и обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са г-дином Ранком Поповићем

Амбасадор Ковач била гост утакмици домаћинског тима Мачида Зелвиа (Machida Zelvia), чији је менаџер Ранко Поповић из Србије, против Џубило Ивата (Jubilo Iwata). У срдачном сусрету, договорено да се размотре и могућност сарадње поводом обележавања 140 година пријатељства Србије са Јапаном.


Opširnije...
Куртоазна посета Демократској партији за народ (Democratic Party for People) ( 29. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач током куртоазне посете председнику Демократске партије за народ Јуићиро Тамакију и потрепдседнику странке Кохеи Оцуки разговарала о поспешивању политичког дијалога и развоју економских односа између две земље.


Opširnije...
Амбасадор Ковач се сусрела са бившим амбасадором Јапана у Србији г. Тошио Цунозакијем и гђом Ецуко Цунозаки, председницом Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије (28. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се сусрела са бившим амбасадором Јапана у Србији г. Тошио Цунозакијем и гђом Ецуко Цунозаки, председницом Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије. 


Opširnije...
Амбасадор Ковач се састала са представницима компаније Makoto Investments (27. септембар 2021. године)

Амбасадор Ковач се састала са представницима компаније Makoto Investments и разменила мишљења о унапређењу сарадње на пољу промоције српских производа и посебно се осврнула на успешну промоцију српских вина и ајвара на јапанском тржишту.


Opširnije...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО(26. септембар 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Opširnije...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ(25. септембар 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Opširnije...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност(25. септембар 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Opširnije...
Амбасадор Ковач састала се са бившим замеником Генералног секретара УН за хуманитарна питања и координатором за хитну помоћ и бивши Специјалним представником Генералног секретара УН за Камбоџу и бившу Југославију, Јасуши Акашијем(24. септембар 2021. године)

У данашњем срдачном сусрету амб. Ковач са бившим замеником Генералног секретара УН за хуманитарна питања и координатором за хитну помоћ и бивши Специјалним представником Генералног секретара УН за Камбоџу и бившу Југославију, Јасуши Акашијем, размењена су мишљења о сукобу на тлу бивше Југославије. У разговору је посебна пажња посвећена и сагледавању и актуелне безбедносне ситуације у Централној Азије и региону Азијског Пацифика. 

 


Opširnije...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће(22. септембар 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Opširnije...
Амбасадор Ковач састала се са др Нобухиром Кумеом, председником „Даисан Кикаку“ (21. септембар 2021. године)

Амбасадор Александра Ковач састала се са др Нобухиром Кумеом, председником „Даисан Кикаку“ (RBA international) који подржава Србију дуже од двадесет година и са којим је разговарао о даљој сарадњи на пољу хуманитарних активности, културне размене и др.

 

 


Opširnije...
ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору- оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика (15. септембар 2021. године)

ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за дијаспору- оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика, 15. септембар 2021.

Детаљније информације доступне су на презентацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуОбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе(15. септембар 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 


Opširnije...
КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама кaтастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацји БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или  лице које неовлашћено користи српску имовину.


Opširnije...
Сусрет амбасадора Ковач са извршним директором корпорације Nidec (7. септембар 2021. године)

Амбасадор Александра Ковач састала се 7. септембра у Амбасади  са Кинтаром Изумидом, извршним директором и главним менаџером перформанси корпорације Nidec.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач уручила акредитиве јапанском цару Нарухиту(31. август 2021. године)

Церемонија предаје акредитива амбасадора Александре Ковач јапанском цару Нарухиту, одржана је данас, 31. августа, у Царској палати. Амбасадор Ковач, у тоалети са елементима традиционалне ношње, у последњим припремама са Церемонијал мајстором  Царске палате Јошими Иноућијем пред полазак на церемонију.


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети г. Минору Киућију, генералном секретару Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија (27. август 2021. Године)

Амбасадор Александра Ковач је 27. августа током куртоазне посете генералном секретару Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија Минору Киућију, разговарала о даљој промоцији парламентарне сарадње са Србијом.

 


Opširnije...
Амбасадор Александра Ковач у куртоазној посети г. Ићиро Аисави, председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан -Србија (26. август 2021. Године)

Амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач током куртоазне посете 26. августа разговарала са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан - Србија г. Ићиро Аисавом о даљем јачању свеукупних билатералних односа.


Opširnije...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА
На  основу  Директиве  о  набавкама  у дипломатско-конзуларним представништвима  РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,   комисија за набавке у ДКП Токио доноси доноси: 
 
О Д Л У К У
о додели уговора

Opširnije...
ЈАВНИ ПОЗИВ – национална признања – 2021 (од 3. августа до 12. августа 2021. године)

Одлука о објављивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос,резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и  Срба у региону (.pdf)

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан  допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону (.pdf)Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ (5. август 2021. године)

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Opširnije...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА
На  основу  Директиве  о  набавкама  у дипломатско-конзуларним представништвима  РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,   комисија за набавке у ДКП Токио доноси доноси: 
 
О Д Л У К У
о додели уговора

Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори (22. јули - 6. август 2021. године)

Министар спољних послова Никола Селаковић је донео одлуку о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Конкyрс ћe бити отворен y периодy од 22. јула 2021. године до 6. августа 2021. године.

Детаљне информације о конкурсу доступне су на линку https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/22. јул 2021. године, Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер (22. јули 2021. године)


Opširnije...
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ (21. јул 2021. године)

На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију

 

oбјављује

ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ
Врста поступка: набавка мале вредности

 

 

 


Opširnije...
Србија остварила велики успех у области дигитализације (21. јули 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација (11. јун 2021. године)

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.


Opširnije...
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ (1. јун 2021. године)

На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију

 

oбјављује

ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ
Врста поступка: набавка велике вредности

 


Opširnije...
On-line апликације за издавање виза Д-за запошљавање (24. мај 2021. године)

У Републици Србији почела је примена on-line апликације за издавање виза Д-за запошљавање. Bиза Д омогућава улазак у Републику Србију и боравак између 90 и 180 дана. Такође омогућава регулисање привременог боравка у Србији.

Ако сте сигурни да испуњавате услове за визу Д – за запошљавање и имате све потребне документе, можете поднети захтев електронским путем, на следећем линку: https://econsulate.gov.rs/Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“ (21. мај 2021. године)

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


 


Opširnije...
Позив за бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа (12. мај 2021. године)

У оквиру пројекта „Онлајн групна настава српског као завичајног језика“ Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 14 до 20 година да се пријаве на бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа у трајању од месец и по дана. Срби из дијаспоре старости од 14 до 20 година могу се пријавити на бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа до 13. 6. 2021. Ментори ће бити акредитовани предавачи Академске српске асоцијације од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Услови за пријаву су да ученици досад нису учили српски језик као завичајни преко Скајпа у Академској српској асоцијацији и да поделе објаву о курсу са Фејсбук профила Академске српске асоцијације на својим профилима.

Детаљи и формулар за пријаву су доступни овдеПредседник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ (22. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

 


Opširnije...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу (21. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

 


Opširnije...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији (20. април 2021. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Opširnije...
Концерт јапанске пијанисткиње Аисе Иђири у Амбасади (16. април 2021. године)

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 15. априла пред око 25 званица уручен поклон јапанске концертне пијанисткиње Аисе Иђири Амбасади и одржан концерт на коме су изведене композиције Александра Вујића, Роберта Шумана, као и специјално за ову прилику компонованог дела “Peace” британске пијанисткиње и ауторке Мелани Спансвик (Melanie Spanswick). 


Opširnije...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу(13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  


Opširnije...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи(13. април 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Opširnije...
Састанак са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation"(9. април 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation" која у Новом Саду планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила. Председник Вучић је рекао да је долазак ове јапанске групације велики дан за Србију јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласка јапанских инвеститора у Србију.


Opširnije...
On-line апликација за подношење захтева за издавање виза Д (8. април 2021. године)

Израда On-line апликације за подношење захтева за издавање виза Д налази се у завршној фази и након њеног пуштања у рад подносиоци захтева за Д визу, по основу запошљавања, моћи ће да електронским путем попуне захтев и приложе потребна документа и доказ о уплаћеној такси, што ће странкама олакшати процедуру подношења захтева и допринети ефикасности самог поступка.Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији (25. март 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији(18. март 2021. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Opširnije...
Република Србија у Месецу Франкофоније/La République de Serbie au Mois de la Francophonie (18. март 2021. године)

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Токију вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику. 

La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade de la République de Serbie à Japon vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.


 

 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије(8. март 2021. године)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 


Opširnije...
Обавештење о закљученом уговору (4. март 2021. године)

Обавештење о закљученом уговору - pdfМитрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског (19. фебруар 2021. године)

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.
 


Opširnije...
Уручење одликовања почасном генералном конзулу Републике Србије у Осаки (18. фебруар 2021. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока је у својству личног изасланика председника Републике Србије свечано уручила одликовање почасном генералном конзулу Републике Србије у Осаки Наохиде Уејами на Сретење 15. фебруара 2021. године у просторијама Почасног генералног конзулата Р. Србије у Осаки.  

Председник Републике Александар Вучић је 12. фебруара 2020. године одликовао почасног генералног конзула Републике Србије у Осаки за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Јапана Орденом српске заставе трећег степена са повељом. 

 


Opširnije...
Дан државности Републике Србије (15. фебруар 2020. године)

Република Србија данас прославља Дан државности. Срећно нам Сретење!

Честитку поводом Дана државности Србије коју је припремило Министарство спољних послова Републике Србије можете погледати овде https://youtu.be/Jh6idN_HKsQВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана (8. фебруар 2021. године)

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 


Opširnije...
Узлазни тренд билатералних односа Јапана и Србије (5. фебруар 2021. године)
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са новоименованим амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом.

Opširnije...
Позив за подношење понуде за набавку мале вредности (4. фебруар 2021. године)

Амбасада Републике Србије објављује позив за подношење понуде за набавку мале вредности -  детаљно (pdf)Селаковић и Гујон честитали Савиндан (27. јануар 2021. године)

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски  хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.
 


Opširnije...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије (27. јануар 2021. године)

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезантативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години који ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. О детаљима конкрса можете прошитати на следећем линку:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5Вучић: Србија по расту прва у Европи (13. јануар 2021. године)

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 

 


Opširnije...
Услови за улазак у Републику Србију (новелирано 21. јануара 2021. године)

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 14. јануара 2021. године, лицима која долазе у Републику Србију из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију.

Лицима која долазе из САД уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid test.

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из САД, негативан Антиген FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Мера карантина у кућним условима престаје да важи ако лице коме је изречена уради RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 у референтној лабораторији у Републици Србији и добије негативан резултат.

У вези са Упутством министра здравља Републике Србије о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID–19 (документ у прилогу) , а на основу кога је домаћим и страним држављанима омогућен улазак у Републику Србију из пословних разлога без PCR теста, под условом да исти ураде у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

На основу овог Упутства, које ступа на снагу 21. јануара, привредници који намеравају да посете Србију из пословних разлога, мораће да, претходно о овој својој намери, обавесте Привредну комору Србије, која ће обавестити Управу граничне полиције.

Долазак треба да буде најављен 48 сати пре дана уласка у Србију слањем меморандума (који је прописно потписан, оверен и заведен) на мејл: inocovid19@pks.rs

На меморандуму треба да буду наведени следећи подаци:

а. Име и презиме особе/особа које долазе у Републику Србију
б. Број пасоша и назив земље у којој је издата путна исправа
ц. Пословни разлог доласка у Републику Србију
д. Датум уласка у Србију и назив граничног прелаза
е. Број лета / регистарска ознака возила
ф. Адреса боравка у Републици Србији, трајање боравка (од-до), контакт телефон особе и имејл.

Поменуто обавештење можете пронаћи, на српском језику, на сајту ПКС: www.pks.rs

Детаљне информације доступне су на презентацији Министарства спољних послова Републике Србије Режим уласка у Јапан (новелирано 28. јануара 2021. године)

Јапан је 26. децембра објавио нове мере по питању режима уласка у Јапан према којима се уводи привремена суспензија нових улазака у Јапан за све земље и регионе, односно у амбасадама Јапана у свим земљама неће бити издаване нове визе за боравак дужи од 90 дана. Лица која су до 26. децембра добила визу за дужи боравак моћи ће да уђу у Јапан изузев оних који су боравили у В. Британији или Јужној Африци 14 дана пре доласка у Јапан, као и оних која планирају да стигну у Јапан после 4. јануара 2021. године а боравили су 14 дана пре доласка у земљама за које Јапан објави ниво 3 упозорења (избегавати свако путовање у наведену земљу) што је пре путовања неопходно проверити у амбасади Јапана у земљи из које се путује. Такође, у току трајања ванредног стања у деловима Јапана сви држављани који улазе у Јапан обавезни су да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус.

Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак у Јапан. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану, под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html).Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf) којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина. У случају да неку од ових обавеза прекрши, потписник изјаве пристаје да његово пуно име и држављанство буде јавно објављено, а такође пристаје на могућност да му боравак буде одузет или да буде депортован из Јапана.

Иста правила биће примењивана и на лица која имају регулисан боравак у Јапану а 14 дана пре доласка су боравила у некој од држава са списка са новим сојем корона вируса који се редовно новелира и потребно је проверити пре путовања. Списак држава са новим сојем корона вируса новелира се свакодневно, а тренутно поред Србије обухвата Ирску, Израел, Италију, Аустралију, Холандију, Данску, Француску, Белгију, Онтарио и Квебек (Канада), Швајцарску, Шведску, Шпанију, Норвешку, Лихтенштајн, Колорадо, Калифорнију, Флориду, Њујорк, Џорџију, Контектикат, Тексас, Пенсилванију, Минесоту, Мериленд, Јуту, Њу Џерси, Вирџинију (САД), УАЕ, Немачку, Исланд, Словачку, Финску, Грузију, Нигерију, Сао Паоло (Бразил), Луксембург, Румунију, Португал, Гану, Аустрију, Чешку, Мађарску, Пекинг (НРК), Палестину, Вијетнам, Грчку, Сингапур и Јордан.  

Лица која имају боравак у Јапану, а долазе из В. Британије и Јужне Африке, обавезна су да презентују потврду да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус. Након уласка у Јапан ће бити упућени у изолацију на 3 дана на локацији коју ће резервисати аеродромска карантинска управа и затим бити поново тестирани, а у случају негативног резултата остатак од 11 дана карантина обавезни су да буду самоизоловани код својих кућа и да инсталирају посебну јапанску COVID-19  апликацију (детаљније на https://www.mhlw.go.jp/content/10900000/000647649.pdf). Такође су обавезни да потпишу изјаву доступну на презентацији МИП Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf 

Страним држављанима који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у земљама погођеним заразном болешћу COVID-19 није дозвољен улазак. На листи је 152 земаља, укључујући Србију. Ове мере се не примењују у зависности од држављанства путника, већ у зависности од земље боравка или транзита. Додатни детаљи доступни су на линку Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#section6

Свим држављанима Србије који планирају да путују у Јапан препоручујемо да се претходно детаљно информишу о условима уласка у Јапан у Амбасади Јапана у Београду. Детаљне информације и котакт телефони доступни су на презентацији Амбасаде Јапана у Београду https://www.yu.emb-japan.go.jp/itprtop_sr/index.html


Opširnije...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста (4. јануар 2021. године)

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.
 


Opširnije...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти (3. јануар 2021. године)

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.
 


Opširnije...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности (29. децембар 2020. године)

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

 


Opširnije...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину (25. децембар 2020. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.
 


Opširnije...
Фестивал посвећен Србији у граду-домаћину Србије Китакамију (24. децембар 2020. године)

У Китакамију, граду-домаћину  Србије у захвалност за подршку обнови након разорног земљотреса 2011. године, 20. децембра одржан је фестивал „Догађај пред олимпијске и параолимпијске игре  - Китаками & Србија“ у највећем градском тржном центру Ezuriko Shopping Center Pal. Гости из Токија су се укључивали преко видео линка из токијског студија ТВ Ивате Менкои због ограничења услед пандемије COVID-19.


Opširnije...
Србија најзначајнији партнер Јапана у региону (24. децембар 2020. године)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић пожелела је данас добродошлицу новоименованом амбасадору Jапана у Србији Такахити Кацумати, нагласивши да је изузетно задовољна напретком билатералних и економских односа двеју земаља.

Билатерални односи Србије и Јапана резултат су традиционалног пријатељства, међусобног разумевања и узлазног тренда политичког дијалога, навела је Брнабић и додала да је лично задовољна изузетним успехом јапанских компанија на нашем тржишту.Opširnije...
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије (24. децембар 2020. године)

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Одлука о додели уговора (16. децембар 2020. године)

Одлука о додели уговора - детаљноПредседник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана (11. децембар 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана Такахика Кацумате, који му је пренео поруку цара Нарухита. Јапански цар је изразио искрено саосећање поводом здравствене ситуације у Србији изазване корона вирусом и наду за даље унапређење сарадње и пријатељства двеју земаља. 


Opširnije...
Саопштење Министарства спољних послова поводом обележавања Међународног дана људских права (11. децембар 2020. године)

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Opširnije...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону (10. децембар 2020. године)

Удружење новинара Србије (УНС), под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима и региону Министарства спољних послова, организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.


Opširnije...
Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Фуђими, префектура Саитама (10. децембар 2020. године)

Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране гФуђими, префектура Саитама објављена је 7. децембра.


Opširnije...
Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Китаками, префектура Ивате (10. децембар 2020. године)

Bидео порукa подршке за Републику Србију од стране града Китаками, префектура Ивате објављена је 6. децембра. 


Opširnije...
Самостална изложба Бранке Такахаши 「more than words」у галерији Steps у Токију (26. новембар 2020. године)

Самостална изложба Бранке Такахаши 「more than words」биће одржана у галерији Steps у Токију од 14. до 19. децембра.


Opširnije...
Куртоазни сусрет отправника послова a.i. Амбасаде са лидером странке КОМЕИТО (25. новембар 2020. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока је 19. новембра имала куртоазни сусрет са лидером странке КОМЕИТО Нацуо Јамагућијем у Дому посланика бр. 1 Парламента Јапана.

Састанку су присуствовали и посланици Комеито партије Масаки Таниаи, председник Одбора за међународне послове и Кацуо Јакура, председник Одбора за омладину и студентска питања, иначе члан Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија.


Opširnije...
Отварање књиге жалости поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја (24. новембар 2020. године)

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Токију је отворила књигу жалости.

Књига жалости биће отворена у уторак 24. новембра, среду 25. новембра и четвртак 26. новембра од 11.00 до 16.00 часова.

Такође, поруке саучешћа се могу послати и на мејл Амбасаде embassy.tokyo@mfa.rs

 Позив за подношење понуде за набавку велике вредности (16. новембар 2020. године)

Амбасада Републике Србије објављује позив за подношење понуде за набавку велике вредности - детаљно (pdf).Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока на изложби Kimono Reflect the World 2020 (16. октобар 2020. године)

Отправник послова a.i. Ивана Голубовић-Дубока и преводилац Тијана Нагато су 16. октобра присуствовале изложби "Kimono Reflect the World 2020 " у Музеју уметности Кјоцера у граду Кјото.

На изложби су изложени кимона рађена по угледу на земље и регионе широм света. Рукави и оби српског кимона дизајнирани су са црквама, манастирима, специјалним шљивама и хризантемама које одбијају инсекте, симболом пријатељства Србије и Јапана.

Наохиде Уејама, почасни генерални конзул Републике Србије у Осаки (председник компаније Dainihon Jochugiku Co Ltd) и Казухиро Јошида, генерални директор прекоморског одељења компаније, такође су посетили изложбу.


Opširnije...
Брошура Србија ствара могућности - Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде (6. октобар 2020. године)

Нова брошура Србија ствара могућности - Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде који садржи мере подршке развоју иновативне привреде у Србији као повљној дестинацији за пословање, улагање у истраживање и развој нових технологија доступнa је на следећем линку Владе Републике Србије https://inovacije.srbijastvara.rs/

 Бесплатна једномесечна обука предавача српског језика у дијаспори и региону (27. јул 2020. године)

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика. Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону.

Сви заинтересовани предавачи могу да се пријаве до 2. августа 2020. године на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског као завичајног језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу (проф. др Марина Јањић, проф. др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић).


Opširnije...
Потписан Уговор о избегавању двоструког опорезивања између Републике Србије и Јапана (22. јули 2020. године)

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали и амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама су 21. јула у Београду потписали Уговор између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања.

Реч је о првом споразуму у овој области између Србије и Јапана, што је одраз унапређених економских односа. Закључење овог уговора представља значајан допринос унапређењу билатералне привредне и финансијске сарадње између Републике Србије и Јапана. Очекујемо да ће, поред отклањања двоструког опорезивања и спречавања пореске евазије и избегавања пореза, овај споразум подстаћи наставак узајамних инвестиција и допринети даљем унапређењу привредне размене између две земље. 

Почетак примене Уговора очекује се након ратификације у парламентима обе државе.

Вест о потписивању споразума објављена је и на презентацијамa Министарства финансија Републике СрбијеМинистарства иностраних послова Јапана и Министарства финансија Јапана.Режим уласка у Палау (20. јули 2020. године)

Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19.
Наведено се односи на све стране држављане. Сви путници могу бити подвргнути тестирању и/или упућивању у карантин уколико тако одлуче здравствени органи. Интервју са пијанисткињом Аисом Иђири у београдском часопису „Diplomacy&Commerce”

Месечни часопис „Diplomacy&Commerce” који на енглеском језику излази у Београду објавио је чланак под називом „Аиса Иђири, Јапанка која живи у Лондону, заљубљена у Србију: Београд је један од мојих слатких домова!“. 


Opširnije...
Резултати Конкурса за суфинансирање пројеката (9. јул 2020. године)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 1. јуна 2020. године.


Opširnije...
Новак Ђоковић добитник посебне повеље Министарства спољних послова Републике Србије (30. мај 2020. године)

На свечаности одржаној 29. маја поводом Дана дипломатије Републике Србије, најтрофејнији српски тенисер Новак Ђоковић добио је Повељу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету. Престижно признање је уручио први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион (19. мај 2020. године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с        дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за …

 


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору (19. мај 2020.године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување.....


Opširnije...
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ (22. мај 2020. године)
Влада Републике Србије je, 21. маја 2020. године, донела Одлуку o престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20), Oдлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, којом је престала да важи истоимена Одлука („Службени гласник РС“, 25/20, 27/20, 35/20, 47/20 и 66/20) и Oдлуку o изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу („Службени гласник РС“, 23/20, 24/20, 27,20, 28/20, 30/20, 32/20, 35/20, 37/20, 38/20, 39/20, 43/20, 45/20, 48/20, 49/20, 59/20, 60/20, 66/20, 67/20, 72/20, 73/20 и 75/20).
Наведне одлуке су објављене у „Службеном гласнику РС“, бр. 76/20 од 21. маја 2020. године и ступиле су на снагу 22. маја 2020. године.
 
Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.

Изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Републику Србију није више потребна посебна сагласност, односно дозвола за улазак како за држављане Републике Србије, тако ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију – уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста – приликом пасошке контроле се уручује писано обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглажења ванредност стања у Републици Србији због епидемије заразне болести COVID-19, могу ући у Републику Србију најкасније до 1. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију.Избори за народне посланике – ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА (21. мај 2020. године)

Поштовани грађани, обавештавамо да се појавио лажни сајт за пријављивање гласача из иностранства. Текст саопштења Министарства државне управе и локалне самоуправе у вези овог сајта је следећи:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Улазак страних држављана на територију Републике Србије (14. мај 2020. године)

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19, затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

1. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који немају одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији биће дозвољен улазак у Републику Србију ако поседују:

(1) негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију
и
(2) дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе Републике Србије, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
 
Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством њихових дипломатско-конзуларних представништава акредитованих у Републици Србији.

Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горе наведен негативан тест.

Страни држављани који немају регулисан боравак у Републици Србији и којима је потребна дозвола радног тела Владе, више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на мејл info.covid-19@gov.rs

2. Страни држављани који поседују одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији за издавање дозволе за улазак у Србију могу да се обрате Амбасади Републике Србије у Токију, уз достављање потребних доказа (пасош, дозвола боравка, доказ о начину путовања, разлози хитности путовања и сл.).

Страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Страни држављани са регулисаним боравком у Републици Србији који уђу у Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

Поменута лица могу да уђу у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима):

- ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију,
- ако су у иностранству боравила не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести СО VID-19.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.
 

 Режим уласка у Рeпублику Србију за држављане Републике Србије (14. мај 2020. године)

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Републике Србије.

ПРОЦЕДУРА ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ УЛАСКА:

Захтев за одобрење уласка у Републику Србију држављани Републике Србије y Јапану треба да поднесу Амбасади Републике Србије у Токију, на e-mail embassy.tokyo@mfa.rs најмање пет радних дана пре планираног путовања.

Захтев треба да садржи следеће податке:
1.  Име и презиме
2.  ЈМБГ
3.  Број важећег пасоша Р. Србије уз достављање копије пасоша у прилогу мејла
4.  Адреса у Србији (град, улица и број) на којој ће боравити током изолације у кућним условима у случају изрицања епидемиолошке мере 
5. Начин путовања – копија авио карте и назначен број резервације и e-mail са ког је купљена авио карта, уз  навођење тачног итинерера путовања, укључујући и места преласка граница држава у транзиту
6.  Разлоге хитности путовања
7.  Контакт телефон и e-mail адреса

У поступак ће бити узети само комплетни захтеви.

ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

1. Држављани Републике Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата, издат од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију.
Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.
2. Држављани Републике Србије који приликом уласка немају PCR тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);
3. Држављани Републике Србије који уђу у Републику Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Србији, на лични захтев и о сопственом трошку;
4. Држављани Републике Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

 НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ (12. мај 2020. године)

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68-20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посалнике Народне скупштине, донела је решење 11. маја ове године о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020.године (до поноћи, локално време у Р. Србији). Решење РИК и Роковник се могу наћи у следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Информације Амбасаде о пријави бирача за гласање у иностранству доступне су овдеПРИЈАВА БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ (измењено 12. маја 2020. године)

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике којом је као датум одржавања избора одређен 21.јун 2020.године.

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству и желе да гласају на парламентарним изборима који се у Републици Србији одржавају 21. јуна 2020. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште. Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије. Гласање се врши искључиво личним доласком у Амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије. Законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те стога подсећамо да ће бирачко место у Амбасади Републике Србије у Токију бити отворено уколико овај услов буде испуњен.

Да бисте се пријавили за гласање у инсстранству, неопходно је да пре подношења пријаве на сајту Републичке изборне комисије https://upit.birackispisak.gov.rs/ уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом важећег пасоша или важеће личне карте Републике Србије, доставите Амбасади Републике Србије у Токију.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије важећег пасоша или важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на e-mail адресу: embassy.tokyo@mfa.rs

(сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)

- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, 4-16-12 Takanawa,Minato-ku, 108-0074 Tokyo

- слањем факса на број: + 81-3- 3447-3573

- личним доласком у Амбасаду Републике Србије у Токију.

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 30. МАЈ 2020. ГОДИНЕ.Обавештење Ер Србије о летовима за повратак у Р. Србију (8. мај 2020. године)

Поштовани/а,

Желимо овим путем да Вас обавестимо да ће Ер Србија покренути репатријационе летове, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на ад хоц бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију. За разлику од досадашњих евакуационих летова које је организовала Влада Републике Србије и када је путницима повратак у Србију био обезбеђен о трошку државе, репатријациони летови које ће организовати Ер Србија подразумеваће превоз до Београда уз плаћање надокнаде.

С тим у вези, Ер Србија је на свом веб-сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересовани путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.
Тренутно, у плану су летови из Париза, Франкфурта, Беча и Цириха ка Београду, према следећем распореду:

PARIZ 11MAY JU4310 BEG 1000 CDG 1240 11MAY JU4311 CDG 1330 BEG 1550

FRANKFURT 12MAY JU4330 BEG1000 FRA 1205 12MAY JU4331 FRA 1255 BEG 1450

BEČ 13MAY JU4600 BEG1000 VIE 1110 13MAY JU4601 VIE 1200 BEG 1300

FRANKFURT 14MAY JU4330 BEG1000 FRA 1205 14MAY JU4331 FRA 1255 BEG 1450

CIRIH 15MAY JU4370 BEG1000 ZRH1155 15MAY JU4371 ZRH 1245 BEG 1425

ЦЕНЕ КАРАТА У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ ЗА ОВЕ ЛЕТОВЕ ИЗНОСЕ:

• PARIZ (CDG) – BEOGRAD (BEG) – 295 EUR
• FRANKFURT (FRA) – BEOGRAD (BEG) – 255 EUR
• BEČ (VIE) – BEOGRAD (BEG) – 155 EUR
• CIRIH (ZRH) – BEOGRAD (BEG) – 225 EUR


Opširnije...
ИНФОРМАЦИЈЕ ЈАПАНСКИХ ОРГАНА О COVID-19
 
 
JNTO hotline број 050-3816-2787 за особе које мисле да имају симптоме
 
 
Метропола Токио hotline број од 9:00 до 21:00 (енглески, кинески, корејски, јапански) 0570-550-571

Водич и информације метрополе Токио како затражити медицинску помоћ

Центар за подршку за стране држављане у Токију (Tokyo Corona Virus Support Center for Foreign Residents, TOCOS)

Телефон Центра (позиви се не наплаћују) 0120-296-004 (подршка на 14 језика, укључујући енглески)

Ограничења уласка у Јапан која се тичу и држављана Србије - информација Минисарства спољних послова Јапана

Ограничења уласка у Јапан која се тичу и држављана Србије - информација Министарства правде Јапана

Информација Министарства правде о могућностима продужења боравка због COVID-19

Контакти регионалних имиграционих канцеларија 

Обавештење Министарства здравља, рада и благостања за стране држављане у јапанским компанијама и њиховим правима у току пандемије COVID-19ЕВИДЕНТИРАЊЕ ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ КОЈИ СУ СЕ ЗАТЕКЛИ У ЈАПАНУ

Молимо држављане Републике Србије који су се привремено затекли у Јапану, немају регулисан боравак и нису у могућности да се врате у Србију због прекида саобраћајних веза да Амбасади у Токију на мејл Амбасаде embassy.tokyo@mfa.rs доставе следеће податке:

име и презиме
године живота
ЈМБГ
број пасоша (и копија пасоша)
адреса боравка у иностранству
контакт телефон
контакт мејл
адреса пребивалишта у Србији (град, улица, број)
нагласити уколико се ради о лицу са специјалним потребама

Ово се не односи на држављане Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у Јапану за које и даље важи препорука Владе Републике Србије да се уздрже од путовања, односно доласка у Србију.

Истовремено, напомињемо да се у складу са Одлуком Владе Републике Србије 05 број 53-2953/2020 о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу објављеном у Службеном гласнику Републике Србије број 48 од 31. марта 2020. године држављанима Републике Србије и страним држављанима који у Србији имају одобрен привремени боравак или стално настањење, а који улазе у Републику Србију, одређује се мера стављања под здравствени наџор на акутно респираторно обољење изазвано новим корона вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом надлежног министра, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Лица код којих се уоче симптоми заразне болести COVID-19 одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу.

Изрицање епидемиолошке мере је обавезно. Лицима која одбију изречену меру биће ускраћен улазак у Републику Србију.

Информације IATA о ограничењима на аеродромима у свету због пандемије корона вируса

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ (24. март 2020. године)
У намери да становништву у Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије корона вируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће. На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије:
 
као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност 
 
Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа.
 
Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка 
 
Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије ЦОВИД-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигитиланом облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фортографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде

линк http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)

линк http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEПоништени конкурси за суфинансирање пројеката дијаспоре за 2020. годину

Јачање веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

У Министарству спољних послова Републике Србије је одлучено да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре ПОНИШТЕ.

Нови конкурси ће се расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.ПРИКУПЉАЊЕ ДОНАЦИЈА ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Обавештавамо све заинтересоване грађане, предузећа и фондације да је за уплату донација, у циљу пружања помоћи Србији у борби против епидемије болести COVID-19, отворен следећи рачун од стране Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту:

Сврха прикупљања донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE93500502010200721925
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE44500502010254022561
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE92500502010254022570
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Амбасада Републике Србије у Токију се захваљује свима који желе да донирају новац.

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА (17. март 2020. године)

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаних за 26. април 2020. године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.
 ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (16. март 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је 15. марта састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду. Након састанка, председник Вучић прогласио је  ванредно стање на територији целе Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 16. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је ступила на снагу.

Од понедељка, 16. марта 2020, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане са изузетком:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратног особља железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима; 

4) посада и кабинског особља ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарних конвоја под обавезном пратњом уговорених дипломатским путем;

7) акредитованих чланова особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланова њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) страних држављана који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Грађани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен приврмени боравак или стално настањење у Репбулици Србији а који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије,  Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Грађанима Републике Србије, као и акредитованим дипломатама и члановима њихових породица који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима). При уласку у земљу грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена мера ће се стриктно контролисати, а свако непридржавање ће бити најстрожије санкционисано прописаном казном. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Детаљне мере доступне су на презентацији Владе Републике Србије 

Све најновије вести на порталу Владе Републике Србије

 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год,  Амбасада Републике Србије у Токију
 
oбјављује
 
ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕ   ПОНУДЕ 
Врста поступка: набавка велике вредности

Opširnije...
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУКОРОНА ВИРУС: УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Поводом пандемије изазване корона вирусом (COVID-19), на посебном порталу Министарства здравља Републике Србије детаљно је објашњен поступак на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију. 

ПОСТУПАЊЕ СА ЛИЦЕМ КОД КОГА ЈЕ ПОСТАВЉЕНА СУМЊА НА ИНФЕКЦИЈУ ИЗАЗВАНУ КОРОНА ВИРУСОМ (COVID-19)

ПОСТУПАЊЕ СА ЛИЦЕМ КОМЕ ЈЕ ИЗДАТО РЕШЕЊЕ О СТАВЉАЊУ  ПОД ЗДРАВСТВЕНИ НАДЗОР

 КОРОНА ВИРУС: ИНФОРМАЦИЈЕ О МЕРАМА И СИТУАЦИЈИ У СРБИЈИ
Да бисте били упознати са мерама које се предузимају у Србији, препоручујемо да пратите следеће презентације 
 
По питању привремене забране уласка у Србију за стране држављане овде можете видети детаље о мерама усвојеним на седници Владе Републике Србије 11. марта 
 


КОРОНА ВИРУС: ЈАПАН
Japan National Tourism Organization (JNTO )има 24 часа hotline телефон на енглеском језику 050-3816-2787 
а на својој презентацији JNTO редовно објављује информације о мерама у Јапану. 
 
Детаљи о мерама Јапана и линкови на званичне институције Јапана доступни су на презентацији Владе Јапана 
 
Вести на енглеском језику можете да пратите и на јапанском јавном сервису NHK
 

 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Амбасада Републике Србије у Токију обавештава да су за 26. април 2020. године расписани избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије. 


Opširnije...
Информација о броду Diamond Princess у луки Јокохама

Према информацијама јапанских органа на броду Diamond Princess који је у карантину у луци Јокохама у близини Токија због појаве корона вируса међу укупно 3711 путника и чланова особља налази се и 14 држављана Србије и један држављанин Црне Горе.

Влада Јапана планира да од данас 5. фебруара у 7.30 ујутру по јапанском времену путници и особље остану на броду у карантину без искрцавања наредних 14 дана. За све на броду ће бити обезбеђени храна и пиће, а медицински радници компаније која је власник брода и лекари и медицинске сестре које је на брод упутило јапанско Министарство здравља пружају сву неопходну помоћ путницима и особљу брода. Путницима је речено да морају да остану у својим кабинама у које им се допремају храна и пиће. И путници и особље брода имају бесплатан интернет на броду и у контакту су са својим породицама и пријатељима.

Амбасада Републике Србије у Токију је у сталном контакту са јапанским органима и нашим држављанима и наставиће да прати ситуацију. 

Телефон Princess Cruise на који се ужа породица путника може обратити за савете из било које земље у свету је 872-201-5236Информације о корона вирусу у Јапану

24 часа доступан телефонски број на енглеском језику за питања страних туриста на који се јављају представници Јаланске агенције за туризам (JNTO) 

050-3816-2787 (за позиве из Јапана)

+81-50-3816-2787 (за позиве из иностранства)

 

Вести јавног сервиса NHK на енглеском језику https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/

 Наградни конкурс на тему "Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада"
Обавештавамо да је Академска српска асоцијација расписала наградне конкурсе на тему "Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада".
 
Радови се пишу на српском и енглеском језику, а ми ћемо путем награда заинтересовати нашу децу у дијаспори да научимо српски језик. Прва награда је 5 бесплатних часова српског језика.
 
Конкурс је отворен 14. фебруара, а резултати конкурса су објављени 20.фебруара 2020.године на сајту и на ФБ страници Академске српке асоцијације.
 

Opširnije...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Одлукама бр. 20/30-2020/01 и бр. 21/30-2020/01 од 16. јануара 2020. године, МСП – УСДСР је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. 


Opširnije...
„Сајам Србије“ у Токију у TSUTAYA SHIBUYA SCRAMBLE! (26. децембар 2019 - 31. јануар 2020. године)

„Сајам Србије“ на коме се продају књиге, храна и друга роба из Србије одржава се у TSUTAYA BOOKSTORE Shibuya Scramble Square  у Токију од 26. децембра 2019. до 31. јануара 2020. године.


Opširnije...
Презентација Србије и радионица српске кухиње у граду Фуђими (25. децембар 2019. године)

На позив Фуђимија (префектура Саитама), града-домаћина наше рукометне и џудо репрезентације пред олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године и града- побратима Шапца, представница Амбасаде Тијана Нагато је 25. децембра за ученике из Фуђимија и њихове родитеље одржала предавање о Србији, уз представљање историјских знаменитости, гастрономије и спорта, уз кратак час српског језика. 


Opširnije...
Финансијски водич за повратникe

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађна који желе да се врате у Републику Србију са аспекта девизних прописа, уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новцем.

Циљ Финансијског водича јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства. У водичу се нуде информације како да се отвори или затвори рачун у банци у Србији, пренесе новац из иностране банке у банку у нашој земљи и друго.

Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије 

верзија на српском језику

верзија на енглеском језику

 Презентација Србије у Амбасади у сарадњи са Маинићи шимбун (12. децембар 2019. године)

На иницијативу  туристичке агенције „Mainichi Shimbun Travel“ која послује у склопу једног од највећих јапанских дневних листова Маинићи шимбун у Амбасади је 12. децембра одржана презентација о Србији за тридесет гостију на тему „Укусно предавање о Србији“.  


Opširnije...
Концерт јапанско-српског дуета „Фуго" у Амбасади (21. новембар 2019. године)

Концерт српске музике дуета „Фуго" из Србије који чине Фумико Такешта и Александар Петровић одржан је у Амбасади 21. новембра у сарадњи с Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана коју води супруга бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки.


Opširnije...
Додела награде Амбасаде на 45. Изложби модерног јапанског наивног сликарства (11. новембар 2019. године)

У складу са традицијом успостављеном 2009. године, на свечаној церемонији коју је 11. новембра у токијском музеју Ueno Royal Museum организовало Удружење јапанске модерне наивне уметности поводом отварања 45. Изложбе модерног јапанског наивног сликарства јапанској сликарки наиве Аи Фуђишими уручена је награда Амбасаде за њен рад „Бајка о сну“.


Opširnije...
<